Gyógyszerész képzés az egyetemen és a boncolás?
A pécsi képzésről tudok nyilatkozni: anatómia két félévig van, nyilván ennek a mélysége meg sem közelíti az orvosi tananyagát. A gyakorlatok alatt maximum preparátumokat, izületeket nézegethetsz, mutogat az oktató, de boncolás nincs, sőt már az orvosin sem boncolnak, nincs elég tetem (fakultatív kurzus keretein belül még lehet).
A kémia nagyon erős, ez képezi a képzés gerincét. Négy évig kell kémiát tanulni a legmélyebb szinteken: általános kémia, szervetlen kémia, szerves kémia, analitikai kémia, fizikai kémia, gyógyszerészi kémia. A gyógyszerek nagy részét fel kell tudni rajzolni vagy felismerni. Nem piskóta, de ha erős alapjaid vannak, akkor menni fog.
Pécsett 2 félév matek van: az első szemeszterben deriválni és integrálni kell, a második an statisztikát tanultunk. A matek szerves része a képzésnek, mert pl gyógyszertechnológián is gyakran kell számolni. Inkább alkalmazni kell tudni a matematikát.
Én a boncolásról mondanék pár szót. Orvosis vagyok, nekünk több tárgy keretein belül is van bonctermes óra.
A gyógyszerészeknek a semmelweisen azt hiszem 1 anatómia van. Az anatómián nincs boncolás, előre elkészített preparátumok vannak (pl egy alkar, csontokkal és izmokkal). Sokkal kevésbé visel meg, mint azt gondoltam volna egyébként. Ráadásul legyen az bármilyen szakterüket, a hallgatóknak nagyon lassan vezetik csak be ezt az egészet. Az elején csak csontok vannak, aztán egyre jobban haladunk a "megterhelőbbek" felé. De addigra teljesen deszenzitizálódik általában mindenki . Ráadásul mivel a gyógyszerészeknek igazán nem is igazán kell az anatómia ezért 1000%, hogy még ennél is lightosabb az oktatás. Ha ez érdekel, akkor az anatómia biztosan nem fog az utadba állni! Tényleg sokkal kevésbé ijesztő, mint amilyennek gondolnád. A preparátumok szinte már nem is emlékeztetnek emberre, és jó eséllyel nem is fogsz látni teljes tetemet. Inkább csak bemutatják, hogy ilyen is van. Nagyon nem hangsúlyos. Sok sikert a tanulásban! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!