Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » ELTE-TKK-n tanul valaki...

ELTE-TKK-n tanul valaki osztatlan tanári képzésen? Mi a véleményetek róla, hogyan élitek meg az egyetemi éveket?

Figyelt kérdés

Magyar nyelv és irodalom tanára, illetve német (nemzetiségi) nyelv és kultúra tanára szakpárokat választottam, tehát ha van valaki, aki ezen két szak közül valamelyiket hallgatja, szívesen fogadnám a tapasztalataikat a vizsgákkal, előadásokkal és a gyakorlati órákkal kapcsolatban.

Összesen 413 pontot számoltam magamnak: németből tettem emelt érettségit, ami 80% felett sikerült, a magyar középszinten 89% lett. Ilyen háttértudással mennyire lesz könnyű felvenni a tempót az egyetemen? Titeket hány ponttal vettek fel az ELTÉ-re?

jan. 15. 21:05
 1/1 anonim ***** válasza:
77%

Én most kezdtem a tanárszakot, nekem is az egyik szakom magyar, én is középszinttel jöttem. Az elején a legtöbb tárgy bevezető jellegű, hogy lásd, milyen az egyetem, mik az elvárások, és hogy legyen mindenkinek egy alap tudása, mert nem mindenki ugyanolyan háttérrel jön (főleg a nyelvtan esetében). Szóval szerintem attól ne félj, hogy le leszel maradva, ha nagyjából követed az órákat és megcsinálod, amit kérnek, akkor hamar belerázódsz.

A tanárokkal nekem eddig túlnyomóan pozitív tapasztalataim vannak, kedvesen értékelnek, érdeklődnek, meghallgatnak. Gyakorlatokról félévente max. 3-szor lehet hiányozni, és itt gyakorlati jegyet kapunk (tehát nincs vizsga), ami beadandó(k) és/vagy ZH-k írásából lesz. A szorgalmi időszak vége emiatt keményebb, akkorra gyűlnek össze a feladatok, de már kezdődik a vizsgaidőszak is, úgyhogy javaslom, a beadandókat ne hagyd a végére. :D Magyaron első félévben 3 vizsga van, mindhárom írásbeli volt nekem. Itt is azt tudom mondani, hogy a legjobbat a folyamatos készüléssel teszed magadnak, de megugorható akkor is, ha csak a vizsgaidőszakban állsz neki. Persze te döntöd el, hogy mikor mész vizsgázni, úgyhogy tudsz előre tervezni. A 3-ból az ókori irodalom a leghúzósabb, hosszú olvasmánylista van, aminek elolvasását beugróval ellenőrzik (25 kérdés, részlet alapján kell felismerni a műveket, 50%-ot el kell érni), azután jön csak a vizsga. De van lehetőség többször is beugrót írni, és azután a vizsgán már nem nagyon szokott bukni senki, gyakorlatilag 3 rövid műelemző esszét kell írni, nem nehezebb, mint az érettségin. A másik 2 vizsgára a tanárok által feladott anyagot kellett elolvasni 1x, onnantól simán átmenősek voltak.

Egyébként az ELTE BTK-nak van 2025-ben felvételizőknek szóló Facebook-csoportja, ott még fel tudod tenni a kérdéseidet, elirányítanak olyanhoz, aki számodra releváns szakon tanul. De én is ismerek 2 magyar-nemzetiségi németes embert, ha gondolod, írj rám, és segítek.

jan. 16. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!