Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A konzulensnek mennyire...

A konzulensnek mennyire szabad "beleszólni" a szakdolgozatomba?

Figyelt kérdés

Előre le szeretném szögezni hogy a szakdolgozatom teljesen magamtól írtam, csalás vagy chatgpt nélkül. Mielőtt még vádaskodásba torkollik a kérdés.

Elküldtem a témavezetőmnek, aki visszaküldött "sok" kis javítást. (Mondjuk egy 15-20 helyen.) Semmi tartalmi dolog, csak kiemelt pár dolgot, egy-egy helyesírási hibát, furcsa vagy nehezen érthető megfogalmazást, és oda írta, hogy ő inkább hogyan írná.

Viszonylag fiatal srácról van szó, a 30as évei közepén van, és tisztában vagyok azzal, hogy éles kritikái vannak a jelenlegi alapdiploma követelmények szigorúságával szemben (szak specifikus - inkább nem írok többet, még valaki rá ismer) szóval ki nézem belőle, hogy kicsit félre néz a szabályok betartásánál.

A lényeg az, hogy ez mennyire szabályos? Inkább tartsam magamban?

nov. 30. 21:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A konzulensnek joga van a szakdolgozat bármelyik részét vagy egészét megkritizálni. Ez ugyanis a dolga. Neked pedig jogod van olyan szakdolgozatot beadni, amilyet csak akarsz. Nem vagy köteles a konzulens javaslatait elfogadni. Az már persze más kérdés, hogy a konzulensnek nem tetsző formában leadott szakdolgozatért nem számíthatsz jó jegyre.
nov. 30. 21:14
 2/7 A kérdező kommentje:

Én alapvetően örülök, hogy bele javít, meg amúgy jogos dolgokat mondott.

A kérdés inkább arra irányult, hogy ha ez valamilyen módon "kikerülne", ő és/vagy én kerulhetnénk-e bajba. De utólag végiggondolva valószínűleg én vagyok túl paranoiás.

nov. 30. 21:39
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Joga van, sőt nálunk nem is engedik védésre a dolgozatot, ha nem csinálod meg, vagy lehúzzák, mint a sz**. De ez érthető, mert az ő nevük alatt futsz a rendszerben, nem fognak egy rossz munka mellé állni. Ez a többi kollégával szemben is rossz lenne.
nov. 30. 21:42
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A konzulens akár vissza is dobhatja a szakdolgozatot.
dec. 1. 13:10
 5/7 A kérdező kommentje:
Kicsit rosszul fogalmaztam, szerintem félreértitek. Leginkább arra irányult, hogy átfogalmazni vagy beleírni szabad-e neki. Mert nyilván (gondolom) helyettem nem írhatja meg, csak az érdekelt, hogy itt hol a határ.
dec. 1. 14:39
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Nyílván oldalakat nem írhat bele, de tehet javaslatot arra, hogy valamit fogalmazz át, milyen szavakat célszerű használni, ha valamit félrefogalmaztál. Nekem pl azt mondta sokszor, és ezt ki is húzta a dolgozatból az első javításoknál, hogy nem szabad leírni azt, hogy valami tény..meg kerüljem az ilyen egyértelműen szavakat, és hogy fogalmazzak árnyaltabban, hogy az irodalmat alapján megállapítható vagy az adatokból látszik. De szerintem ennél több nem fér bele.
dec. 1. 18:57
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
#5: Erre vonatkozóan nincsenek írott szabályok. Vannak témavezetők, akik kézen fogva vezetik végig a diákjaikat a diplomamunka-íráson, és szinte minden részletben ott az ő munkájuk is, míg mások szinte magukra hagyják a hallgatóikat. Mindkét véglet létezik az egyetemek világában, és ez nemigen szúr senkinek szemet.
dec. 1. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!