Történelem alapszakos bölcsész diploma nem ér semmit?
Sajnos nem nagyon. Ahhoz képest, hogy milyen piszkosul nehéz szak és mennyit kell tanulni, gyakorlatilag annyit tudsz magadról elmondani, hogy van egy felsőfokú végzettséged. Vannak multik és közigazgatási helyek, ahol ez elvárás vagy plusz pont, de alapvetően messze nem ér annyit, mint amennyi időt és energiát belefektetsz.
Néhány évig tanítottam felnőttoktatásban, pénzügy-számviteli ügyintézőket és mérlegképes könyvelőket. Jellemzően elég vegyes volt a társaság, de az biztos, hogy a diplomások legalább fele történész, néprajzos vagy pedagógus volt kivétel nélkül mindegyik csoportomban. Amit persze mindenki úgy értelmez, ahogy szeretne, de elég őszintén elmondták, hogy muszáj volt valami mást keresniük, mert a többség egy általános irodai adminisztratív munkánál nem tudott előre jutni.
A tudás mindig ér valamit, de a munkaerőpiac nem becsüli meg a magadfajtát.
A tudással azért lehet valamit kezdeni, például megpróbálkozhatsz média-karrierrel (nekem például saját TV-sorozatom volt); publicisztikával (Puzsér is történész szerintem); YouTube vloggerkedéssel; elemzőintézetben lehetsz politikai elemző; elmehetsz idegenvezetőnek stb. HR-en is rengeteg bölcsésszel találkoztam már.
A másik megoldás, amit én is csináltam: iratkozz be valami gazdasági alapszakra, például turizmus-vendéglátásra vagy marketingre, és végezd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!