Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Az államtól diákoknak adott...

Az államtól diákoknak adott laptop meghibásodása esetén, mi a menetrend, ha véglegesen elromlik, kicserélik, kap a diák másikat vagy sem?

Figyelt kérdés

szept. 25. 12:47
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Reméljük nem.
szept. 25. 16:43
 2/8 A kérdező kommentje:

#1 Értem a szarkasztikus válaszod, hiszen ezek az elavult gépek szinte semmirevalók. Osztom sokak véleményét, hogy evvel elveszik a gyerekek kedvét az informatikától, mivel sokan evvel az akadozó, lassú, gyenge képernyőfelbontású ketyerékkel fogják azonosítani a számítástechnikát.

Hallottam olyan illetékes kijelentést, amely szerint azért nem adtak nagyobb teljesítményű gépeket, mert ez tanuláshoz jár, nem pedig játékra.

Ismét egy hozzáértő kijelentés, hiszen ennek az illetékesnek fogalma nincs, mi a különbség egy elfogadható irodai és egy gamer gép között.

Megjegyezném, általános számítástechnikai nézet, hogy nagyjából 4-5 év alatt avulnak el a számítógépek (legyen asztali vagy hordozható). Ezek a gyerekeknek adott készülékek pedig kb. 4 éves típusok. Teljesítményük megjelenésükkor is gyenge volt, mára pedig egy középkategóriás mobiltelefon többre képes. :-(

Mindez nem változtat a kérdésem lényegén! Mi történi, ha elromlik egy ilyen állami tulajdonban lévő laptop?

szept. 26. 14:47
 3/8 anonim ***** válasza:
Alá kellett írni egy papírt, nem?
szept. 26. 18:13
 4/8 anonim ***** válasza:
A Klebelsberg Központtal együttműködési megállapodást kötő fenntartókat (az állami iskolák mellett egyházi és alapítványi iskolák is leszerződhettek a központtal) érintő programban eszközt igénylő diákok vállalják, hogy a notebookot megfelelően használják, nem telepítenek rá például illegális szoftvert, azt természetesen nem adják el, és felszólításra be is mutatják az állami vagy uniós szerveknek. Az eszközökre három év garancia van, utána az esetleges javítási költségek már a felhasználót terhelik.
szept. 26. 18:15
 5/8 A kérdező kommentje:

3# Még nem kaptuk meg. Sajnos a felmerülő kérdésekre az iskolától nem kaptak érdemleges válaszokat a szülők, így mi sem.

#4 Köszönöm! Ez adott némi támpontot.

Ezek felvetnek még néhány gondolatot:

"nem telepítenek rá például illegális szoftvert" - Kíváncsi lennék, hány számítógépfelhasználó tudja, ehhez tartani magát? Főként a kamaszok! Kezdjük avval, már vannak videók a neten (pl. YouTube-n), miként lehet felgyorsítani ezeket az elavult gépeket. Egyből a linuxra váltással kezdik...

Természetesen, elvárható, hogy kizárólag jogtiszta programokat telepítsenek.

"Az eszközökre három év garancia van, utána az esetleges javítási költségek már a felhasználót terhelik." - Evvel az a bibi, hogy mivel visszaadják, majd a KLIK tovább adják őket, ez jogilag is neces lehet. Tehát, a következő felhasználó jogai korlátozottak, ők nem érdemelnek teljes garanciát? A használt gépek javítási költségét rájuk hárítják majd? Velük, vajon, milyen szerződést fognak aláíratni? 🤔

Persze, ezek a jövő kérdései. Vagy talán nem is a távolijövőé? Hiszen, évközben is lesznek olyanok, akik visszaadják majd a gépeket, de az aktuális tanév vége is hamar eljön.

Vajon, mire szól a gépekre kötött biztosítás? Hiszen, ennek az lenne a célja, a garanciális problémákon túl is legyen, aki állja a javítást, cserét. (Nekünk is van lakossági biztosításunk, amely a saját és munkáltatói laptopot is magába foglalja lopás, elvesztés, károsodás esetére.) Értem, alapvető vigyázni kell a berendezésre, de az ördög soha nem alszik.

szept. 27. 16:43
 6/8 anonim ***** válasza:
31%

#5 Linuxot telepíteni nem illegális. Tök legálisan hozzáférhető, díjmentesen használható.

"Hallottam olyan illetékes kijelentést, amely szerint azért nem adtak nagyobb teljesítményű gépeket, mert ez tanuláshoz jár, nem pedig játékra."

Ez több ponton f@szság, az "illetékes" állítása szerint ez a csoda Intel n100/4GB ram/256GB ssd gép 280.000Ft!!!!-ba került! Központilag nagy tételben beszerezve (úgy minden olcsóbb) 🤣

Kedves nyugdíjas édesanyám besétált a boltba és 150.000-ért vett magának Ryzen5/16GB ram/512GB ssd laptopot. 🤫

Ebből világosan levezethető, hogy legalább 150.000Ft úniós pénzt loptak el minden egyes gépnél. Anyám gépe sem "géjmer", de az egy használható konfiguráció.

szept. 28. 05:54
 7/8 A kérdező kommentje:

#6 Nem tudom, ki, miért pontozott le, de én zöldet nyomtam! Hiszen teljesen igazad van!

(𝘵𝘢𝘭𝘢́𝘯 𝘧𝘪𝘥𝘦𝘴𝘻 𝘴𝘻𝘢𝘷𝘢𝘻𝘰́ 𝘢𝘬𝘢𝘳𝘵 𝘦𝘷𝘷𝘦𝘭 𝘭𝘦𝘱𝘰𝘯𝘵𝘰𝘻𝘯𝘪, 𝘩𝘪𝘴𝘻𝘦𝘯 𝘰̋𝘬 (𝘮𝘦́𝘨) 𝘦𝘭𝘩𝘪𝘴𝘻𝘪𝘬, 𝘢 𝘧𝘪𝘵𝘺𝘦𝘴𝘻 𝘯𝘦𝘮 𝘭𝘰𝘱, 𝘯𝘦𝘮 𝘵𝘳𝘶̈𝘬𝘬𝘰̈𝘻𝘪𝘬 𝘢𝘻 𝘌𝘜-𝘴 𝘱𝘦́𝘯𝘻𝘦𝘬𝘬𝘦𝘭... 🤔 𝘖̋𝘬 𝘮𝘪𝘯𝘥 𝘢 𝘴𝘢𝘫𝘢́𝘵 𝘭𝘢́𝘣𝘶𝘬𝘰𝘯 𝘢́𝘭𝘭𝘷𝘢, 𝘮𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘳𝘣𝘢́𝘯 𝘭𝘢́𝘯𝘺𝘢 𝘦́𝘴 𝘷𝘦𝘫𝘦 𝘨𝘢𝘻𝘥𝘢𝘨𝘰𝘥𝘵𝘢𝘬 𝘮𝘦𝘨. „𝘕𝘦 𝘭𝘦𝘨𝘺𝘦𝘵𝘦𝘬 𝘣𝘢́𝘵𝘰𝘳𝘵𝘢𝘭𝘢𝘯𝘰𝘬, 𝘣𝘢́𝘵𝘰𝘳𝘢𝘬 𝘭𝘦𝘨𝘺𝘦𝘵𝘦𝘬! 🤑)

szept. 29. 11:01
 8/8 anonim ***** válasza:
Úgy látszik, engem is a szavazók szavaztak le akkor. 🙃
szept. 29. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!