Más egyetemen elvégzett FOSZK képzés ugyanazon szakra más egyetemre történő alapszakra jelentkezés esetén is lerövidítheti a képzési időt? Beszámíthatóak nagyrészben a tárgyak?
Más egyetemen elvégzett FOSZK (Felsőoktatási Szakképzés) képzés során szerzett kreditek és elvégzett tantárgyak beszámítása egy másik egyetem alapszakjára történő jelentkezés esetén lehetséges, de több tényezőtől függ. Ezek közé tartoznak az adott egyetem és szak szabályzatai, az elvégzett tantárgyak hasonlósága és az áthallgatás szabályai.
Általános szabályok:
1. **Kreditbeszámítás**: Az ECTS (European Credit Transfer System) segítségével az elvégzett tárgyak kreditei átvihetők lehetnek, amennyiben azok tartalmilag megfelelnek az új szak követelményeinek. Az egyetemeknek saját hatáskörükben van eldönteni, hogy mely tárgyakat fogadják el, és ezek hogyan illeszkednek az új szak követelményeihez.
2. **Egyetemek közötti különbségek**: Az egyetemek saját kreditátviteli politikát alakítanak ki, ami azt jelenti, hogy az egyik egyetemen elvégzett tárgyak nem feltétlenül kerülnek automatikusan elismerésre egy másik egyetemen. Az egyes intézmények közötti megállapodások, együttműködések, vagy közös képzési programok segíthetnek az áthallgatás megkönnyítésében.
3. **Tantárgyegyeztetés**: Az új egyetem tanulmányi osztályával vagy kari tanulmányi hivatalával kell egyeztetni az elismerni kívánt tárgyakról. Ilyenkor be kell nyújtani az elvégzett tárgyak részletes tantárgyleírásait, jegyzeteit, és az elért eredményeket. Az új egyetem ezek alapján dönt arról, hogy mely tárgyakat és krediteket fogadja el.
4. **Időmegtakarítás**: Ha az új egyetem elfogadja a korábbi FOSZK képzés során szerzett krediteket és tantárgyakat, az valóban lerövidítheti a képzési időt. Ez azonban intézményenként és szakonként változik.
Összegzésként, érdemes az adott egyetemmel előzetesen konzultálni, hogy tisztázódjon, mely tárgyakat fogadják el, és hogyan számíthatók be ezek az új szak követelményeibe. Az áthallgatási lehetőségekről és a kreditbeszámítás pontos szabályairól a tanulmányi osztályok nyújtanak részletes tájékoztatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!