Hogyan áll az iskolátok az előrehozott angol érettségihez? Támogatják benne a diákokat, hogy igen, menjenek (hányadikban?), vagy vissza akarják fogni őket, hogy inkább tanulják végig a 4, 6 vagy 8 évet a gimiben?
"Nálunk visszafogja az iskola az előrehozott érettségit ... nem akarják, hogy valaki rosszabb eredményt érjen el, mintha egy évvel később tenné le, így rontaná az iskola hírnevét."
Nálunk is ez lenne a hozzáállás, mert van elég angoltanárunk, és mert tényleg adunk az iskola hírnevére, szeretnénk, ha minél jobb érettségi eredményeket érnének el a diákjaink, de pont az a dilemma, hogy igaza van a 20-asnak: joga van hozzá a gyereknek, tehát nem állapíthatunk meg semmiféle átlagot, hogy csak akkor mehessen
előrehozottra, ha azt eléri, mert tényleg jogtalan lenne - ráadásul erősen tanárfüggő lehet, hogy kinek milyen az átlaga (konkrétan angolból is, meg minden más tantárgyból is).
"nem mehetett, mert nincsen meg a 3,5-ös összátlaga"
Legalább valami iskolai dokumentumban, helyi tantervben vagy hasonlóban van nyoma annak, hogy nálatok létezik ilyen szabály (ami amúgy szerintem teljesen jogtalan még akkor is, ha le van írva...)?
Én tavaly ősszel csináltam előrehozott középszintű angol érettségit, tavasszal pedig németet (11. évfolyamon). Nálunk kifejezetten támogatják, hogy korábban tudjuk le a nyelveket (Révai Miklós Gimnázium).
Szabadon dönthetünk szeretnénk-e letenni a vizsgát hamarabb, mint a rendes érettségi időszak. A mi osztályunkban például 12.-ben már senkinek nem volt angolja, némete pedig maximum 10 embernek. Ezzel szemben egy másik osztályban ugyanezen az évfolyamon alig mentek el páran előrehozottra. Természetesen a tanárok tettek javaslatot arra, hogy valakinek megéri-e elmenni, de a végső döntés a diáké.
Diákszemszögből azért mondanám, hogy népszerű az előrehozott, mivel ha leraktam az érettségit, nem kell többet bejárnom órákra, ami 12.-ben nagyon-nagyon hasznos. A lyukasokban rengeteget készültem a rendes érettségikre (főleg biosz és kémia emeltre), produktívabb volt, mintha angolon kellett volna ülnöm, miközben már két éve megvolt a felsőfokú nyelvvizsgám.
Nálunk sincs angoltanárból hiány, mégsem zavarja őket, ha elmegyünk. A legjobbat szeretnék nekünk, ők is tudják, hogy mekkora segítség, ha megszabadulunk néhány tantárgytól. Egyébként általában a saját tanárunk vizsgáztat, elégge ritka, ha valaki idegen tanárt kap.
"A lyukasokban rengeteget készültem a rendes érettségikre (főleg biosz és kémia emeltre), produktívabb volt, mintha angolon kellett volna ülnöm, miközben már két éve megvolt a felsőfokú nyelvvizsgám."
Vagyis már 9.-es korodban megvolt a C1 szintű nyelvvizsgád?
Ilyen esetben még meg is értem. Legtöbben a B2-re készülnek a gimnáziumi évek alatt, és az emelt szintű érettségi is csak B2 szintű, úgyhogy C1-gyel a háta mögött már rendben, fusson neki a diák, ha annyira meg akar szabadulni az iskolai nyelvóráktól, hiszen valóban jó eredmény várható, szinte maximális, hiszen a tudás már C1 szinten van, és ha be is járna a további órákra, talán valóban nem fejlődne vele annyira a nyelvtudása.
De azért nagyon nem ez a tipikus, lássuk be...
Ami tipikus az az, hogy amint megvan valakinek a B2-es nyelvvizsgája, máris rohan előrehozottra az így előálló lyukasórákban pedig nem tanul, hanem egyszerűen lóg - és közben még az éppenhogy megszerzett B2-es szintről is visszafejlődik a további hónapokban, években...
Tessék, itt az osztályfőnökünk e-mailjéből egy részlet: "Angol előrehozott érettségit csak azoknak a tanulóknak engedélyeznek (nekik sem mindenkinek) akik év végén 4 es vagy 5 ös osztályzatot kapott angolból."
Már a 13.-at kezdjük, a gimisek meg sokan már 11. végén leteszik. És ez csak közép. Nem is értem. Már tavaly év elején írtunk egy próbaérettségit és többeknek 85-90% feletti lett. Nekem asszem talán 96%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!