Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan áll az iskolátok az...

Hogyan áll az iskolátok az előrehozott angol érettségihez? Támogatják benne a diákokat, hogy igen, menjenek (hányadikban?), vagy vissza akarják fogni őket, hogy inkább tanulják végig a 4, 6 vagy 8 évet a gimiben?

Figyelt kérdés
Mit mondanak, mi az oka annak, hogy úgy állnak hozzá, ahogy? És szerinted tényleg az a valódi ok, amit a tanárok mondanak?...

ápr. 24. 21:34
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:

"Nálunk visszafogja az iskola az előrehozott érettségit ... nem akarják, hogy valaki rosszabb eredményt érjen el, mintha egy évvel később tenné le, így rontaná az iskola hírnevét."

Nálunk is ez lenne a hozzáállás, mert van elég angoltanárunk, és mert tényleg adunk az iskola hírnevére, szeretnénk, ha minél jobb érettségi eredményeket érnének el a diákjaink, de pont az a dilemma, hogy igaza van a 20-asnak: joga van hozzá a gyereknek, tehát nem állapíthatunk meg semmiféle átlagot, hogy csak akkor mehessen

előrehozottra, ha azt eléri, mert tényleg jogtalan lenne - ráadásul erősen tanárfüggő lehet, hogy kinek milyen az átlaga (konkrétan angolból is, meg minden más tantárgyból is).

ápr. 27. 19:55
 22/36 anonim ***** válasza:
19-es vagyok. Nálunk volt olyan, aki nagyon jó angolból, konkrétan majd' egy éve van középszintű nyelvvizsgája, de nem mehetett, mert nincsen meg a 3,5-ös összátlaga. Ráadásul ugye muszáj osztályozó vizsgát tenni, ezért halasztottam októberre én is, mert bőven elég lesz egy évnyi anyagból vizsgázni. Egyébként 12.-esek vagyunk (technikumban), tehát annyi ideje tanuljuk az angolt, mint a gimiben a végzősök, szóval technikailag nem is annyira előrehozott ez, pont hogy inkább ez volna a normális, és ami nálunk van, az a csúsztatott.
ápr. 28. 15:13
 23/36 A kérdező kommentje:

"nem mehetett, mert nincsen meg a 3,5-ös összátlaga"

Legalább valami iskolai dokumentumban, helyi tantervben vagy hasonlóban van nyoma annak, hogy nálatok létezik ilyen szabály (ami amúgy szerintem teljesen jogtalan még akkor is, ha le van írva...)?

ápr. 28. 17:14
 24/36 anonim ***** válasza:
Fogalmam sincs. Feltételezzük, hogy amit több tanár is mond, az úgy van, mert egy lehet tájékozatlan, de ha mindegyik ezt szajkózza, akkor nem keresünk hivatalos forrást. Meg sem fordult a fejünkben, hogy jogilag megtehetik-e, bár talán ha közvetlen érintett lettem volna én is, akkor jobban utánanéztem volna a dolgoknak. Azt hiszem, ezt inkább lebeszélésnek lehetne nevezni. Mert akkor megtehette volna a tanuló, hogy beírja az angolt is a jelentkezési lapra, és ugyanúgy mehetett volna, de ha csak azért nem tette, mert hitte, hogy nem teheti meg, akkor az inkább megtévesztés, nem?
ápr. 29. 20:38
 25/36 anonim ***** válasza:
Én közönségesen hazugságnak nevezném.
ápr. 29. 20:44
 26/36 A kérdező kommentje:
Némi jóindulattal lehet azt is hinni, hogy egyszerűen csak annyi történt, hogy a tanárok se néztek utána hivatalos forrásban, csak elhitték, amit az (esetleg szintén csak tájékozatlan) igazgató mondott, és azt adták tovább a diákoknak. A lényeg az, hogy a diáknak igenis joga van hozzá, hogy előrehozottat tegyen. De ha jól sejtem, az is szabályozva van, hogy az iskola mondjuk egy évben hányszor köteles a diákok kedvéért megszervezni az osztályozó vizsgákat, mert azért nem kevés munka van vele, úgyhogy ha valaki lekési mondjuk az osztályozóra való jelentkezés határidejét, akkor azért nem kötelesek a tanárok még egyet szervezni neki...
ápr. 30. 17:35
 27/36 anonim ***** válasza:
100%

Én tavaly ősszel csináltam előrehozott középszintű angol érettségit, tavasszal pedig németet (11. évfolyamon). Nálunk kifejezetten támogatják, hogy korábban tudjuk le a nyelveket (Révai Miklós Gimnázium).

Szabadon dönthetünk szeretnénk-e letenni a vizsgát hamarabb, mint a rendes érettségi időszak. A mi osztályunkban például 12.-ben már senkinek nem volt angolja, némete pedig maximum 10 embernek. Ezzel szemben egy másik osztályban ugyanezen az évfolyamon alig mentek el páran előrehozottra. Természetesen a tanárok tettek javaslatot arra, hogy valakinek megéri-e elmenni, de a végső döntés a diáké.

Diákszemszögből azért mondanám, hogy népszerű az előrehozott, mivel ha leraktam az érettségit, nem kell többet bejárnom órákra, ami 12.-ben nagyon-nagyon hasznos. A lyukasokban rengeteget készültem a rendes érettségikre (főleg biosz és kémia emeltre), produktívabb volt, mintha angolon kellett volna ülnöm, miközben már két éve megvolt a felsőfokú nyelvvizsgám.

Nálunk sincs angoltanárból hiány, mégsem zavarja őket, ha elmegyünk. A legjobbat szeretnék nekünk, ők is tudják, hogy mekkora segítség, ha megszabadulunk néhány tantárgytól. Egyébként általában a saját tanárunk vizsgáztat, elégge ritka, ha valaki idegen tanárt kap.

jún. 23. 13:45
 28/36 A kérdező kommentje:

"A lyukasokban rengeteget készültem a rendes érettségikre (főleg biosz és kémia emeltre), produktívabb volt, mintha angolon kellett volna ülnöm, miközben már két éve megvolt a felsőfokú nyelvvizsgám."

Vagyis már 9.-es korodban megvolt a C1 szintű nyelvvizsgád?

Ilyen esetben még meg is értem. Legtöbben a B2-re készülnek a gimnáziumi évek alatt, és az emelt szintű érettségi is csak B2 szintű, úgyhogy C1-gyel a háta mögött már rendben, fusson neki a diák, ha annyira meg akar szabadulni az iskolai nyelvóráktól, hiszen valóban jó eredmény várható, szinte maximális, hiszen a tudás már C1 szinten van, és ha be is járna a további órákra, talán valóban nem fejlődne vele annyira a nyelvtudása.

De azért nagyon nem ez a tipikus, lássuk be...

Ami tipikus az az, hogy amint megvan valakinek a B2-es nyelvvizsgája, máris rohan előrehozottra az így előálló lyukasórákban pedig nem tanul, hanem egyszerűen lóg - és közben még az éppenhogy megszerzett B2-es szintről is visszafejlődik a további hónapokban, években...

jún. 23. 18:37
 29/36 anonim ***** válasza:

Tessék, itt az osztályfőnökünk e-mailjéből egy részlet: "Angol előrehozott érettségit csak azoknak a tanulóknak engedélyeznek (nekik sem mindenkinek) akik év végén 4 es vagy 5 ös osztályzatot kapott angolból."

Már a 13.-at kezdjük, a gimisek meg sokan már 11. végén leteszik. És ez csak közép. Nem is értem. Már tavaly év elején írtunk egy próbaérettségit és többeknek 85-90% feletti lett. Nekem asszem talán 96%.

aug. 29. 16:46
 30/36 anonim ***** válasza:
A szülők menjenek be, 29-es, és egy irdatlan nagyot csapjanak az igazgató asztalára. Össze fogja szrni magát! Ilyen nincs!
aug. 29. 16:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!