Idén érettségizem, a villamosmérnök mellett még erre is leadtam a voksot első helyen. Tudom többször volt már hasonló kérdés, de sehol nem találok olyan választ, ami kifejti milyen ténylegesen az "élet" ezen a szakon. Nem vagyok OKTV nyertesek között se matekból, se fizikából, de azért megjegyzem van hozzájuk affinitásom. A lényeg a lényeg: mennyit kell tanulni, mennyi idő marad barátokkal lógni, kiélni magadat fiatalon (bulizásra is gondolok persze :D)? Mennyire húzós alapvetően? Milyen a légkör? Erasmusra van lehetőség kimenni? Abban biztos vagyok nem egy GTK, ahol minden óra fakultatív xD.
Az nagyobb kérdés, hogy az elvégzés után mit akarsz kezdeni magaddal? Jóval nehezebb szak mint amennyire piacképes, azoknak ajánlott akik kutatóként képzelik el a jövőjüket és alapvetően PhD-re készülnek, valamint a végzést követően akadémiai körökben képzelik el a jövőjüket vagy spéci K+F területen.
2024. ápr. 5. 23:19
2/13 anonim válasza:
1. A fizika alapszak az egyik legjobb alapszak a data science szakmához. Három fizikusból lett data scientisttel is dolgoztam együtt az elmúlt két évben.
2024. ápr. 6. 05:14
3/13 anonim válasza:
En is marhára szerettem bulizni , egyetem első évében majdnem ki is buktam miatta. De ennyi idősen erdemes ezt mar elengedni, hogy ezt is mérlegeld a valasztaskor. Persze havi egy buli simán beleferhet lazitaskent. De ennyi idősen inkább már az lebegjen a szemed előtt, hogy ha nem lesz piacképes tudásod akkor Budapesten mondjuk a 200 ezres albérletet miből fizeted majd ki? Melette miből gyűjtesz kocsira netán majd saját lakásra? Ahol mondjuk egy panel is mar 40 millió... Itt mar fontosabb kérdések lesznek mint a buli. Modnom ezt úgy, hogy nálam is prioritás volt ez, de majdnem el is baxtam miatta a dolgokat.
2024. ápr. 6. 08:49
4/13 anonim válasza:
Mert ilyen árak mellett aki nem keres jól az meg 35 évesen is a szülei nyakán log majd. Vagy elmegy albérletbe és minden hónap végén kijon nullára. Es mondanom se kell úgy se sajat kocsi, pláne kecora semmi esély.
2024. ápr. 6. 08:51
5/13 A kérdező kommentje:
#3 megértem persze nem az a lényeg. Egyszerűen én nem bírom ezt a fajta monotonitást, ami így 12.-ben van érettségi előtt. Mármint nem ezzel az egy évvel van a probléma, de ha az egyetemi évek is végig ilyenek, akkor valami alternatíván is elgondolkodnék.
Másrészt milyen állásokat lehet vele betölteni? Írtátok data science, azt se tudom mi fán terem :D.
Kutató fizikusnak lenni nem az álmom, de elgondolkodtató lehet talán...
2024. ápr. 6. 16:33
6/13 anonim válasza:
5. Kérdező itt leírtam, hogy mit csinál egy data scientist:
5: az egyetem vmilyen szinten már szabadabb mint a kozepsuli. De mondjuk a tanulás is több . De érdemes kibirni mert ha az ember betanitott melosként elmegy gyárba, sok helyen mèg ahhoz is engedély kell a muszakvezetotol, hogy kimenj xarni mert nem állhat a sor. Egy keresett szakma vagy egyetemi végzettség sajnos kelleni fog.
2024. ápr. 6. 22:45
8/13 anonim válasza:
Szia,
Én ide járok és nagyon élvezem. Kell tanulni, de azért bulizni is van idő. A közösség nagyon jó. Erasmus az álltalában egy év csúszással jár, de van lehetőség kimenni.
2024. ápr. 7. 20:52
9/13 A kérdező kommentje:
Köszi 8-as :D. Hallottam olyasmit, hogy a matek az nagyon vész és érdemes a mátrixokat például már a nyáron megismerni, ez mennyire igaz?
2024. ápr. 8. 00:14
10/13 anonim válasza:
Felesleges előre tanulni, ha ott nem bírod felvenni a tempót nem leszel előrébb a mátrixokkal, ami egyetlen félév egyetlen tárgyának témája. Egyébként erős szak, de valóban nem túl piacképes, ha a megélhetés is szempont a jövőben, akkor menj inkább villamosmérnöknek, tanulj automatizálást, a data science is jó, de ha kiégsz a fizikától 3 év után és mégse folytatnád még hosszú éveken át a tanulást, jobb egy hasznos alapszak.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!