Mi a véleményetek a Szegedi Tömörkény István Gimnázium humán szakáról?Mennyire nehéz a latint tanulni?
Én anno pont a latin miatt nem a humánra mentem. Ezek szerint ez még mindig megvan. A latin nyelv semmivel nem nehezebb, mint egy olasz vagy egy spanyol, de nem is könnyebb: ugyanazzal az idő- és energiabefektetéssel, amivel a latint megtanulod, pont képes lennél egy élő, és lényegesen használhatóbb nyelvet megtanulni.
Épp emiatt, ha most szeretnék a Tömörkénybe menni humán irányba, vagy egy nyelvi vagy az általános tagozatot választanám, és max. felvenném fakultációra a törit és/vagy a magyart. A latin nyelvnek, ha csak nem akarsz latin tanár vagy történész lenni, semmi gyakorlati értelme.
Kedves 2. válaszoló!
Én tanultam anno spanyolt,olaszt,illetve latint is,és a latin nyelv messze menően nehezebb mint az előbbi 2 nyelv.Feltételezem a válaszodból,hogy te nem tanultál latint, úgyhogy nem értem,hogy miért állítod azt,hogy nem nehezebb a spanyolnál vagy az olasznál.Miért írsz le olyat amiről fogalmad sincs?
Szia! Én is humán tagozatos vagyok és nagyon szeretem. Nem mondom, hogy nem nehéz, de ha érdekel az irodalom/töri itt maximálisan megtanítanak a tanárok. Abszolút nem vagyok reál beállítottságú (gondolom te sem), úgyhogy egy kellemes csalódás volt találkozni a természettudomány tanárokkal, mert életemben először kedvet adtak bemenni órára.
A latinról annyit, hogy egy rendkívül művelt és összeszedett szaktanár tanít, aki ennek megfelelően MINDENT visszakérdez. Nem tűri, ha nem tanulsz óráról órára, tehát ez abszolút nem egy ellébecolós tantárgy (mint ahogy én először gondoltam).
Én nem bántam meg, hogy B-s lettem, remélem jövőre találkozunk. :)
Nekem ez lesz a 2. évem humánosként. Ha most lennék továbbtanulás előtt biztosan ezt az iskolát választanám, de más osztályt. Az tény, hogy a latintanárnő nagyon művelt és szigorú(megértem), de én még nem találkoztam az emberséges oldalával. Igazából az osztályomból többször is volt példa arra, hogy néhányan elsírták magukat.
Tehát a te érdekedben remélem, hogy mást választottál.
Bár a latint sajnos teljesen újraéleszteni úgy nem sikeerült mint mondjuk a hébert, de ezzel együtt is van azért egy elég markáns közösség szétszórva világban. Szóval legalábbis úgyahogy összeszedegetve lehet többé-kevésbé ,,élő'' latin közeget teremteni az embernek maga köré, könnybb vagy akár modern szépirodalmi művekből kiadott műfordításokból, latinisták videósorozataiból, vlogjaiból. Elvileg nem lenne különösebben nehezebb nyelv, mint mondjuk az orosz, de nehéz az embernek maga köré teremteni azt a közeget ami folyamatosan motiválni tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!