Tanulói jogviszony? Lehetséges így?
28 éves vagyok, van 2 diplomám és 1 szakmám. Jelenleg dolgozom, viszont szükségem lenne tanulmányi jogviszonyra. Annyi elég, hogy jelentkezek egy ingyenes esti képzésre? Ha ez megtörténik akkor kapok diákigazolványt, jogosult leszek a kedvezményes BKV berletre és a diákhitelem törlesztése a jogviszony fennmaradásáig is szünetel?
Amennyiben ezek a kiskapuk léteznek, miért nem ezt csinálja mindenki?
"Amennyiben ezek a kiskapuk léteznek, miért nem ezt csinálja mindenki?"
Nem mindenki olyan csóró hogy ilyen kiskapuk igénybevételére szüksége legyen
Én azért nem így csinálom mert
1) diákhitelt sosem igényeltem
2) BKV bérletet sosem veszek mert home officeból dolgozom arra a fél évente-évente 1x esedékes csapatépítőre ami személyes jelenlétes vagy küldenek értem sofőrt vagy fizetik a taxi árát.
Az első két szakma tanulása valóban ingyenes, s ha beiratkozol egy iskolai rendszerű esti képzésre, azért nem kell fizetni. Viszont mivel elmúltál 25 éves, ezért nem tanulói jogviszonyod, hanem ún. felnőttképzési jogviszonyod lesz a szakképzésben, de 2021 óta ezzel is jár a diákigazolvány. Itt a link, ahol részletesen leírnak mindent:
Viszont az iskolai rendszerű estis felnőttképzésen megjelenési kötelelezettség van: félévente húsz tanóránál több igazolatlan hiányzás esetén automatikusan kiraknak az iskolából. S ha egyszer kiraktak, akkor az újabb (harmadik) iskolai rendszerű felnőttképzés már fizetős lesz, és az is csak a következő szeptembertől. Tehát vagy szorgalmasan bejársz az órákra, hogy tartósan legyen diákigazolványod és felnőttképzési jogviszonyod, vagy ha nem, akkor a felnőttképzési jogviszonyod csak 1-2 hónapig fog tartani, s elvileg az oktató intézmény köteles a felnőttképzési jogviszonyod megszűntével a diákigazolványodat azonnal bevonni (bár nem tudom, mit tehetnek, ha önszántadból nem adod le a diákigazolványt). Ez a kiskapu tehát messze nem olyan vonzó, mint amilyennek elsőre látszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!