Miért ilyen drága az állatorvosi egyetem?
Van aki odajár?
Sajnos / Nem sajnos így felnőtt fejjel ébredtem rá, hogy ezzel szívesen foglalkoznék, mindig is több könyvet olvastam erről, mint a techről, de valamiért mérnöknek mentek inkább, el is végeztem a BSc-t, így már van egy diplomám, meg felhasznált állami féléveim is, szóval teljesen támogatottra nem tudnék bekerülni, legfeljebb pár félévig tudná az állam finanszírozni :(.
Jelenleg 1.450.000 Ft egy félév és 11 félév a képzési idő (ha nem csúszol).
Biosz-kémia emelt kell a bejutáshoz és jövő évtől már lesz egyetemi szóbeli is. Illetve mivel az emeltek után már nem fog járni a plusz 50 pont, így nem árt ha van(nak) nyelvvizsgá(i)d (csak angolt, németet számítanak be) és releváns munkatapasztalatod. A mérnöki diplomák közül tudtommal csak az állattenyésztő vagy agrármérnök diplomát számítják be.
Az Állatorvosi Egyetem egyrészt itthon monopolhelyzetben van, másrészt pedig a jelentkezők száma mindig bőven meghaladja a keretszámot. E két tényező együttesen azt eredményezi, hogy nyugodtan tehetik magasra a tandíjat, a költségtérítéses helyeket úgy is fel tudják tölteni.
Ha ennyire vonz a pálya, esetleg gondolkozhatsz abban, hogy Diákhitel 2-vel fedezed a tandíjat. Végzés után a mindenkori fizetésed 11%-át vonhatják le, amit azért ki lehet bírni.
A hivatalos verzió szerint a gyakorlatok költsége miatt, bár én elvégezve a képzést el nem tudom képzelni, hogy azokon a "gyakorlatokon" mi kerülhet akár ennek a töredékébe is:( Szerintem ez sokkal inkább arról szól, hogy a külföldiek még ennél is többet fizetnek, és rengetegen vannak, tehát van fizetőképes kereslet.
A Marek ösztöndíj tudomásom szerint sajnos csak akkor jön szóba, ha valaki vállalja, hogy haszonállatokkal fog foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!