Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetértenél azzal, hogy...

Egyetértenél azzal, hogy kamerákat szereljenek minden osztályterembe az iskola zaklatás megfékezése érdekében?

Figyelt kérdés
Sokszor azért nem lehet ezeket a helyzeteket megfelelően kezelni, mert nem tudják pontosan, hogy mi is történt, illetve mik voltak az előzmények. Az egyik diák azt mondja, hogy a másik kezdte, a másik meg azt, hogy az egyik, a tanár meg végül letudja annyival, hogy "Mind a ketten hagyjátok abba". A kamerák felvételeit csak akkor lehetne megnézni, ha valamilyen probléma merül fel, hogy senki jogai ne sérüljenek.

2023. jún. 10. 12:15
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

#9. "ezért nem igazán hatott rájuk a szép szó és etika magyarázás"

Oké és mi a helyzet a nem szép szóval? Mert én mondjuk olyat se nagyon láttam, hogy a bántalmazó gyerekre akár csak rárontva megkérdezte volna a tanár (lehet nyugodtan üvöltve, bőven rájuk fér egy kis megszeppenés), hogy MÉGIS HOGY A JÓ ÉLETBE MERÉSZELSZ TE ÍGY VISELKEDNI ÉS MÁSOKAT BÁNTANI, HACSAK MÉG EGY ILYET MEGLÁTOK/HALLOK, NEKED ITT VÉGED VAN, MINT A BOTNAK ÉS HA PISTIKE AKÁR CSAK A SAJÁT CIPŐFŰZŐJÉRE LÉPVE FELBUKIK, TÉGED FOGLAK ELŐVENNI ÉS AZT MEGKESERÜLÖD, VILÁGOS? MOST PEDIG AZONNAL KITAKARODSZ INNEN ÉS IGAZOLATLAN ÓRA, MEGLÁTJUK, HOGY ANYÁDÉK MIT SZÓLNAK MAJD, HA A KICSI FIUK MIATT ELŐBB-UTÓBB BUKJÁK A CSALÁDIT!!

Tessék, ezt csak most rögtönöztem, de ezer variációt el lehet sütni, a határokat nyugodtan át is lehet lépni egy kicsit, mert kizárt, hogy a normális szülőkkel és az igazgatóval ne lehetne cinkosan összekacsintani. Természetesen én sem gondolom komolyan, mert soha mégcsak egy apró próbálkozást sem láttam erre vagy hasonlóra, egyetlen egyszer sem. A világ legkényelmesebb dolga ugyanis úgy tenni, mintha semmi ráhatásunk nem lenne a problémára, egyes tanárok még meg is sértődnek rajta, ha segítséget mer kérni a gyerek. :D

"Úgyhogy a szülőkhöz fordultunk. Gyakorlatilag azt kellett javasoljuk a zaklatott gyerek szüleinek, hogy váltsanak iskolát"

Ez egy kib.szott szégyen és megengedhetetlen.

"bár megjegyzem: a tanároknak is joga van szünethez és pisiléshez így 100%-ig EGY GYEREKRE figyelni NEM lehet"

Ez az érv meg olyan, mintha csak egy tanár lenne az egész iskolában...

"Ezek után szerintetek hogy közöljük egyes szülőkkel, hogy a gyerekének az arcából vissza kéne venni?"

Jaj, hát tökre igazad van és sehogy. Próbálkozni sem kell. Bőven elég, ha a normális gyereket alázza szénné a tanár az egész osztály előtt, ha 10 percet késett egy téli reggelen a busza (hány ilyet láttam, b+), aki meg egyszer csúnyán nézett rátok, azzal szemben meg jó lesz csicskulni is, hadd viselkedjen nyugodtan úgy, ahogy eddig, köszi! Félmillió nettót azonnal minden pegadódusnak!!

2023. jún. 10. 13:11
 12/13 anonim ***** válasza:

11-es: Ezt te se gondoltad komolyan :D

Nem kiabálhatok a gyerekkel.

Egyrészt, mert amúgy sem tartom ezt a megfelelő nevelési módszernek - de tény, hogy néha fel kell emelni a hangot, ha a harmadik szép szóra se akar normálisan viselkedni.

Másfelől ha ilyen leszidást adnék mint amit írtál, akkor a szülő még aznap a lakásomon keresne meg és perrel fenyegetőzne.

Azzal viszont egyetértek, hogy igen, szégyen, hogy iskolaváltást kellett javasoljunk. De nem tudtuk kezelni a helyzetet, nem volt megfelelő személyzet se hozzá és pszichológus sem.

De mindez kiküszöbölhető ha a szülő egy kicsit is megért és kicsit is energiát fektet a gyereke nevelésébe.

A másik, hogy de, beszélgettünk mindig a szülőkkel. De nem hiába írtam előtte a mosdatós példát: gyakorlatilag úgy kell már beszélni a szülőkkel a gyerekükről mintha hímes tojás lenne mert mindenért is fenyegetőznek és perelni akarnak. Nagyon nehéz kommunikálni azt, hogy nevelje meg már a kölykét, mert nem mehet ez így tovább.

Illetve, nem tudom te hol élsz, de igenis tanárhiány van. Az oké, hogy én kimegyek a mosdóba, de kit hívok a helyembe? A 30 fős osztályt átvezérlem arra a 3 percre a másik terembe ahol remélhetőleg a másik agyonterhelt pedagógus nem pisiszüneten van? Vagy ezt hogy képzelted?

2023. jún. 10. 13:21
 13/13 anonim ***** válasza:

#12. "Nem kiabálhatok a gyerekkel."

Ó, hát persze. Hogy ez nekem nem jutott eszembe, milyen kézenfekvő pedig. :D

Látod, épp erről beszélek. Az én időmben is ctrl+c, ctrl+v ugyanezeket lehetett hallani, egy tanár szegény az soha nem tehet semmit, tehát vegye mindenki tudomásul, hogy a C-k az orrotok előtt is belerúghatják a szemüvegét a másik gyerek szemébe. (Jó, azt azért nem, tessék szépen a WC-ben a kést a gyerek torkához szorítani, hogy ti tényleg lelkiismeretfurdalás nélkül mondhassátok, hogy nem láttatok és nem tehettetek semmit.)

Én megértem az érveidet, szívem szerint én is több eszközt adnék a tanárok kezébe (még ha ennek kapcsán az első gondololatom az azzal azonnal visszaélő pedagógus túlságosan valós rémképe is), azt viszont soha, de soha nem tudtam elfogadni, ha egy tanár egyszerűen feltette a kezét. Ennél mindig, mindenkinek több lehetősége van, bármelyik helyzetben. Avagy nem csak a szülőknek volna hová fejlődni.

"Illetve, nem tudom te hol élsz, de igenis tanárhiány van. Az oké, hogy én kimegyek a mosdóba, de kit hívok a helyembe? A 30 fős osztályt átvezérlem arra a 3 percre a másik terembe ahol remélhetőleg a másik agyonterhelt pedagógus nem pisiszüneten van? Vagy ezt hogy képzelted?"

Nézd...már-már kellemetlen a felvetés, hogy nekem kellene megszerveznem a tanárok és iskolaigazgatók helyett az iskolai életet is, de erre rögtön ki lehet találni egy marhaegyszerű megoldást, csak akarni kell. A tanórákon talán nem túl nagy elvárás, hogy abban a 45 percben a vis maiort leszámítva mindig ott legyen a tanár, ezzel külön nem gondolom, hogy foglalkozni kellene, a szünetek a problémás esetek. Erre egy ötlet: óra végén kötelezően kinn kell tölteni a szünetet osztálytermen kívül (folyosón vagy udvaron), nincs kivétel, addig amúgy sem árt, ha a terem kitámasztott ajtóval és nyitott ablakokkal szellőzik. Innentől kezdve ha folyosónként és az udvaron is két-két felügyelőtanárral számolunk, az egy kétemeletes épületet feltételezve 8 tanár egyidejű elfoglaltsága szünetenként, ahol az így párban lévők el tudnak menni mosdóba vagy meginni egy kávét vagy a franc tudja mit csinálni, csak lehetőleg ne mindketten egyszerre. Ha ezek mellett még egy egy iskolaőr is dolgozik az épületben, már sokat sikerült tenni a problémák megoldása érdekében. Egy ilyen rendszer például miért nem működhet?

2023. jún. 10. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!