Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Akik nem tudnak magyarul...

Akik nem tudnak magyarul helyesen írni, azok hogyan mentek át magyar nyelvtanból az általános iskolában?

Figyelt kérdés
Mondok példát; azt hiszem-asszem, nem tudom-nemtom....és társai.🤦‍♂️ És olyan emberekről van szó akiknek saját étterme, vállalkozása van. Ezeknek az embereknek nem égő az hogy ilyen rosszul írnak? 42 éves vagyok de ha 98-ban, amikor elvégeztem a szakközép iskolát, így írtam volna, akkor könyvel fejbe vert volna a magyar nyelvtanár. Az rendben van hogy az ember kisebb dolgokat hibázik egy mondat megalkotásakor de azért egy alap szót leírni magyarul helytelenül az elég gáz nem?

2023. márc. 5. 09:21
1 2
 11/18 BringaManó ***** válasza:
94%

ahogy már írták te nem helyesírási hibákat említesz példaként (sőt, nem is hibákat), hanem egészen mást, úgyhogy ezzel a kérdéssel így nehéz mit kezdeni... :-/

----

a mégis a hibákkal kapcsolatban akartál volna kérdezni (csak rossz példákat írtál), akkor én még annyival egészíteném ki:

"Akik nem tudnak magyarul helyesen írni, azok hogyan mentek át magyar nyelvtanból az általános iskolában?"

teljesen természetes, hogy az emberek felnőttkorukra semmilyen tantárgyból nem tudnak annyit, mint amikor éppen tanulták, vizsgáztak belőle, illetve persze abból az 1-2 tantárgyból mégis, ami azóta is érdekli őket, ami a szakmájuk vagy hobbijuk lett.

nem véletlenül volt jó ötlet az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?" játék, pont ezért: mert egy átlagos felnőttnél rezeg a léc, a legtöbb tantárgyból egyáltalán nem biztos, hogy "okosabb", mint egy ötödikes... ez a világ rendje, nincs is ezzel baj. (mármint azzal sem, hogy később felejtünk, és azzal sem, hogy ennek ellenére fiatalon azért megpróbálnak annyit a fejünkbe tömni, amennyit lehet – hogy legyen miből felejteni... :-)))

(a sors fintora, hogy annak a vetélkedőnek már a címében is két helyesírási hiba volt, a kezdőbetű és a vesszőhiány:

[link] )

2023. márc. 6. 10:34
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
11-es: Szerintem van abban a címben egy harmadik hiba is: ötödikes = "5.-es" és nem "5-es".
2023. márc. 6. 12:30
 13/18 anonim ***** válasza:
86%
Nem csak a csetet jellemzi az igénytelen helyesírás. Elég megnézni a boltok feliratait, az éttermek ét- és itallapját, a reklámokat, a hírportálokat. Általános az igénytelenség. Egy-egy menő cég évente milliókat, tízmilliókat költ az arculatára, de a nyelvhelyességről és a helyesírásról valahogy majdnem mindegyik megfeledkezik. Láttam én már Michelin-csillagos étteremtől olyan honlapszöveget, hogy általános iskolai 7.-ből kipenderítik érte az embert.
2023. márc. 6. 15:30
 14/18 BringaManó ***** válasza:
94%
#12: igaz, jogos, köszi!
2023. márc. 6. 15:37
 15/18 BringaManó ***** válasza:
94%

"Nem csak a csetet jellemzi az igénytelen helyesírás. Elég megnézni a boltok feliratait, az éttermek ét- és itallapját, a reklámokat, a hírportálokat."

kár lenen a csetet egy kategóriában emlegetni az utóbbiakkal...

a csetben semmi szükség "túligényeskedni" a dolgot. a többi esetében viszont tényleg égő, ha nem üt meg egy szintet.

azért fontos a különbségtétel, mert épp erről szól sok helyesírási vita, beszólogatás stb., vagyis hogy olyan helyzetben kérnek számon hibátlan helyesírást, ahol semmi értelme ezt erőltetni... (cset, komment stb.)

kicsit hasonló ahhoz, mintha egy spontán, laza beszélgetésben várnánk el, hogy ne legyen szóismétlés, tökéletes, kerek, nyomdakész mondatokban beszéljen mindenki... teljes tévedés

2023. márc. 6. 15:47
 16/18 anonim ***** válasza:
2-esük volt.
2023. márc. 7. 09:48
 17/18 anonim ***** válasza:
"Kérem Uraim! Tisztejjük a műszaki emberek nyelvtani tévedéseit! Higgyék el jobban jár még így is velük a világ, mintha a szakmájukban tévednek!" - idézve Tuskó Hopkins kocsmai székfoglaló beszédéből.
2023. dec. 11. 02:45
 18/18 anonim ***** válasza:
Egyébként Te is vétettél hibát. “Könyvvel” szerinted hány “v” ebben az esetben? A “szakközépiskolát” hogy írjuk? Természetesen én sem tudok mindent helyesen leírni.
jún. 23. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!