Melyik a nehezebb szerintetek, az emelt fizika vagy az emelt magyar?
Attól függ, hogy mihez van affinitásod!
Ha érted a fizikát, akkor az a könnyebb, ha szereted a magyart, tudsz rizsázni, akkor meg az.
Az viszont tény, hogy javításnál a fizika egyértelműbb, a magyar meg rugalmasabb és tanárfüggő. De mondjuk szerintem ez utóbbi akár még előny is lehet, ha szerencséd van.
Attól függ mihez van affinitásod. Én pl emelt fizikán úgy megbuknék, mint a szr, de a magyar emeltem meg 74% lett.
Viszont ha úgy nézzük, hogy mindkettőhöz közel azonosak a képességeid, a fizikán könnyebben szedsz össze több pontot. Magyarnál a szerencsén múlik a műveltségi feladatsor, BÁRMI lehet benne nagyjából, van, hogy nagyon kisegít a szöveg a kérdéseknél, van hogy nem. A verselemzés, reflektáló szöveg értékelése az picit függ a javító tanártól.
Az emelt fizika nagyon könnyű. Csak logikusan kell gondolkodni, valamint használhatsz függvénytáblázatot is. Aki ÉRTI a fizikát és a matekot, annak sétagalopp az egész.
A magyar az már más téma. Azt nem lehet csak érteni. Rengeteget kell olvasni hozzá, verset elemezni sem olyan könnyű. Sokkalta több felkészülést és általános műveltséget igényel mint egy fizika érettségi.
A fizika logikával, ésszel megoldható. A magyarhoz meg kisebb lexikonnak kell lenni.
Ha nem vesszük figyelembe, hogy kinek milyen beállítottsága van, teljesen objektíven nézve a fizika sokkal könnyebb. Nem kell hozzá matek emelt (nem várják el, hogy tudj integrálni, deriválni), rengeteg segítséged van (függvénytáblázat, számológép). Ezzel szemben a magyarérettségihez rengeteg lexikális tudás kell, rengeteg könyvet kell ismerni. A felkészülési idő összehasonlíthatatlanul több.
A fizika emelt az emeltek közt objektíven nézve könnyű, a magyar viszont az egyik legnehezebb. Pl hatalmas ugrás a középhez képest a fizikával ellentétben.
Nekem egyik sem menne, de a fizikára könnyebben felkészülnék. Mondom ezt úgy, hogy 10.-ben teljesen lemaradtam fizikából (nem érdekelt, utáltam) és 98% a közép magyar érettségim. És ebben biztos vagyok, a matek nagyon megy (matematikus szinten, tehát úgy gondolom, hogy ha akarnám, meg tudnám tanulni a fizikát emelt érettségi szintre).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!