Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit gondoltok róla, hogy egy...

Mit gondoltok róla, hogy egy pályakezdő tanár akár 250-260 ezer nettót is kereshet majd?

Figyelt kérdés

2023. jan. 12. 08:56
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát bér vagy ágazati pótlék, mindegy minek hívjuk, az a lényeg, hogy mi érkezik a hónap elején a számlára, nemde?"

Nem.

Az ágazati pótlék a bér egy része, tehát ha azt megemelik 10%-kal az nem azt jelenti hogy megemelkedett a bére 10%-kal. Érthetően: ha egy tanár kap havi 250 000 Ft-ot, amiből az ágazati pótlék 50 000 Ft, és most ezt megemelik 10%-kal, akkor nem 275 000 lesz az új bére, hanem 255 000. De a sajtó mégis 10%-os béremelésről beszélhet.

Emellett mielött bevezették a pedagógus-életpálya modellt, akkor arról állapodtak meg, hogy a pedagógus béreket a minimálbérhez fogják kötni. Ehelyett megállapítottak egy pedagógus alapbért, amit 10 éve nem emeltek, miközben a minimálbért évente emelik. Érdekes, a saját fizetésük alapja a minimálbér.

És a bérpótlékot bármikor el is lehet venni, ezzel zsarolhatóak a pedagógusok. Ezen felül nem számít bele a jubileumi jutalmak megállapításába ( így azok nyugdíjmegállításkor számításba veendő összegébe sem), és a rendkívüli munkavégzés miatti potlék összegébe sem.

" A tanárok bére szempontjából irreleváns, hogy a rabok bérén hány %-ot emeltek. Szerintem. "

Szerintem meg nem. Az érvelésed ott bicsaklik meg, hogy az összehasonlítás alapja az emelés mértéke, te viszont az eredmény összegére helyezted a hangsúlyt. Pedig a teljes bér nem összehasonlítható, hiszen nyilván egy betanított munkát végző rabnak, akinek a fogvatartása eleve napi kb. 10 000 Ft-ban van az államnak, a bére nem hasonlítható egy diplomás tanár béréhez. ( És akkor most azt hagyjuk is hogy melyiknek milyen kiadásokra kell költenie!) Ellenben az emelés mértéke összehasonlítható, hiszen az azt (is) fejezi ki, hogy az állam szerint mennyit romlott az érintett bére egy év alatt, mennyit kell emelnie a bérén, hogy az reálértéken minimum ugyanannyi érjen mint egy évvel korábban.

" Tehát a bérkövetelést lehúzhatjuk-e az elégedetlenségi listáról?"

Nem.

Ráadásul - jó NER-es "konzultációkat idéző módon -, az irányított válaszadási lehetőségeid azt sugallják hogy csak a bér miatt elégedetlenkednek. ( "Ez bőven elég nekik, most már abba lehetne hagyni az elégedetlenkedést!") Ezért írtam, hogy nem csak ez a gond.

"tehát ha jól értem, akkor te kevesled"

Jól érted.

2023. jan. 12. 10:34
 12/12 anonim ***** válasza:

"Ezzel kapcsolatban tettem fel a kérdést, hogy a sok tényező közül szerintetek ez elfogadható mértékig kompenzálva lett-e, vagy még ez SEM. Tehát a bérkövetelést lehúzhatjuk-e az elégedetlenségi listáról?"

Szerintem már az is problémára utal, hogy ezt meg kellett kérdezni.

Szerinted ha eddig szinte senki nem tanult tanárnak és az a kevés ember aki mégis azok is elhagyták a pályát részben a fizetés miatt. Ahogyan azok is akik már régebb óta dolgoztak.

Majd ezek után kapnak egy hangya nemiszervnyi emelést (még nem is a fizetésükre) ami után a kapott pénzük értéke még kevesebb mint elötte.

Arról nem is beszélve, hogy mennyit tettek és mennyi lett az eredménye. Tehát, hogy a kormány mennyire ignorálja őket, sz@rik a fejükre, stb.

Aztán még folytathatnák a listát.

SZERINTED ezek után jobb lett a mostani tanárok helyzete??

SZERINTED ezek után többen akarnak majd tanárnak menni??

Akkor SZERINTED megoldódott ez a probléma??

2023. jan. 12. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!