Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Reális a meglátásom az iskolák...

Reális a meglátásom az iskolákkal kapcsolatban? +lehetséges, hogy betegséggel állok szemben?

Figyelt kérdés

Nos, középiskolás diák vagyok és szakmát tanulok. Már általános iskolába sem szerettem kifejezetten járni, nem kötöttek le az órák, szóval "rossz" gyerek voltam, mert szórakoztattam másokat és önmagamat is, de az közel volt legalább, hamar jöttem-mentem. Amit viszont hasznosnak találtam, abból szinte szín ötös voltam nulla, azaz 0 otthoni felkészüléssel.

Ez alól kivétel a házi feladatok hiánya, azt sosem csináltam, inkább mással foglalkoztam.

Mai napig fennáll ez a probléma, ezért inkább magántanuló lettem, így csak gyakorlatra járok, viszont most, vizsgaidőszakban is már azon gondolkodom, hogy hogyan tudnék a későbbiekben pénzt keresni, vagy mivel fogok foglalkozni és nem tudok megmaradni a könyvek felett, ha meg mégis ráerőltetem magamat a tanulásra, egy betű nem marad meg azokból az információkból. Biztosan nem a tanulási módszerem rossz, mert ami érdekel és100x bonyolultabb (összetettebb, vagy magasabb szintű) dolog, képes vagyok róla rengeteg információt megjegyezni. Akár egy pár óra kutakodás után bármit el tudok mondani ezekről, komolyabb méllységig.

Viszont van egy eszmém, nézetem, aminek örülnék, ha megdőlne, de eddig olyan érvet, ami egyáltalán elgondolkodtatna hosszasabban, még nem kaptam.

Tehát, a mai itthoni oktatás véleményem szerint csak arra nevel, hogy maradéktalanul, szó nélkül végezd el a feletteseid/elöljáróid utasításait mindent "feladva". Arra húznak negatív jelzőt, aki nem csinálja meg a házit, nem tanul, nem figyel az órán, ergo nem követi az utasításokat.

Nálam ez nem az a kamaszkori "utálok tanulni", mert nem, én szeretek tanulni és a szakmámat szívvel-lélekkel tanulom, de vannak olyan dolgok, amik teljesen haszontalanok és még csak nem is fejlesztenek. Lustának nem gondolom magamat, dolgozni is eljárok időnként, szóval nem hatnak meg az ilyen "menj el dolgozni, akkor majd megtudod, hogy miért kell tanulni" és hasonlóak.

Illetve ezen túl 1-2 hét alatt simán felkészülök félév anyagából, így tényleg teljesen feleslegesnek tartom a mindennapi bejárást.

Mi értelme van az érettséginek?

Miért kell kb mindenhez?

Nekem rohadtul nincs meg arra az igényem, hogy művelt legyek az ott tanított dolgokból, ami terén meg tájékozott akarok lenni és vagyok, azt nem tanítják, mert nem hétköznapi dolog.

Minek erőltetik ezt a sok f*szságot, ha nélküle is teljesen jól lehet boldogulni. Itthon meglátásom szerint kb. 12 éves kor után csak a nyelv és a szakmai oktatásnak van értelme a felsőoktatáson kívül.

Velem van a gond, vagy szerintetek sem kóser valami?

2023. jan. 12. 02:05
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Félreértettétek, én nem fogok egyetemre menni, de érettségizni fogok természetesen, csak megkérdőjelezem a létjogosultságát. Vállalkozni fogok a szakmámban, ami stabil megélhetést fog biztosítani. Nem értem, hogy a mérnöknek minek kell értenie a szépirodalomhoz, miért nem jó, ha a saját szakmáján túl szabadon választott témában, amiben érdekelt, abban tájékozott (pl szépirodalom helyett az asztrológiához, vagy hobbielektronikához), amit nem tanítanak az iskolában?

A szakbarbárságot sem értem, ha a sok f*szság helyett csak a szakmát tanítanák, lehet, hogy jobb szakemberek lennének, mert nem utálnák meg a szakmatanulással egybekötött erőltetett menetet, így nem égnének ki és figyelnének az órákon, meg abból készülnek, amiből igazán hasznos.

Ez az xboxozik meg pizzát rendel a szerelő, ez nevetséges. Az atmoszféra részeinek ismerete hiányában nem fog a padlóra sz*rni munka közben valaki.

Illetve semmi lehetőséget nem adnak a szabadságra szinte, meg nincs választási lehetőség, hogy kényelmes legyen. Én vígan elvagyok magántanulóként, most is átmentem mindenből 1 hét felkészüléssel, mégsem sz*pok a padban meg tanulok éjt nappallá téve és van életem is.

És hogy miért rossz ez?

Mert arra tanítják a többséget, hogy még véletlenül se legyenek szabad gondolataik, gazdagítsák szó nélkül a felsőbb réteget a robotolással és még örüljenek is ennek. Máshol magadnak és a rendszereknek dolgozol, itt meg csak a rendszereknek és a rendszerek vezetőinek.

2023. jan. 13. 10:50
 12/13 anonim ***** válasza:
Kérdező, szuper hogy te egy ilyen proaktív és érdeklődő ember vagy, de hidd el nem mindenki ilyen, egy csomó embernek zéró tájékozottsága lenne ha saját magára lenne bízva a tanulása. Az iskola mindenkinek ad egy lehetőséget arra, hogy különféle dolgokról halljon. Nyilván nem elvárás hogy mindenki szakértővé váljon mindenből, felnőttként pedig úgyis azt kezd magával amit akar. Szóval ezen kár keseregni.
2023. jan. 13. 11:08
 13/13 A kérdező kommentje:
Igen, ebben látok realitást, de én azt gondolom, hogy az helyett, hogy kevés dologból nagy mennyiség helyett inkább sok dologból kéne kicsit, ami kiküszöbölné azt, hogy aki alapból gyengébb képességű, mondjuk rosszabb környezetből származó, pld. visszamaradottabb cigánycsalád (nem rasszista jelzőként írom most ezt, de mondjuk érthető hogy 6 testvér mellett nem jut rá idő), így sokszor az alap dolgok is kimaradnak és ezért van az, hogy beleesik valaki a meszesgödörbe és 3 másik utánaugrik. Sokkal jobb lenne, ha a széleskörűbb tájokozottságra összpontosítana az oktatás, mert mindenki megismerné az őt körülvevő világot és a későbbiekben is hasznos tudást biztosítana. Így nem lenne az, hogy az alapból méllyről jövő csak jobban leszakadna, mert úgysem érti a matekot és elkallódik, mert megunja az egészet, hiszen valóban értelmetlen neki úgy ott ülni. Ezzel szemben ha mondjuk szinesebb dolgok lennének, lenne valami, amit alapok nélkül is tud teljesíteni, pl megtanul becsavarni egy villanykörtét, vagy lecserélni egy kereket, mert szerintem nagyobb szégyen, hogy mérnökként valaki autószerelőhöz viteti a kocsit tréleren, ha lemerül az akkumlátor, mint az, hogy egy rossz háttérrel rendelkező nem vágja, hogy mi az a negáció.
2023. jan. 13. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!