Ha államin vagyok mennyi időm van ledolgozni a tanult éveket?
Államira szeretnék jelentkezni, és azt tudom, hogy ahány félévet ingyen tanulok x idő alatt ugyanannyit Magyarországon kell dolgozni.
Kérdésem, hogy -mennyi időn belül kell ezt "ledolgozni"?
- az mindegy hogy a "szakmában" dolgozom vagy teljesen mást csinálok lényeg h Mo.?
- és mi van ha terhes leszek egyetem után és nem tudok egyből elmenni dolgozni csak pl.3 év múlva?
Amennyiben állami (rész)ösztöndíjas képzésen veszel részt, akkor alapesetben vissza kell fizetned a tandíjat (ha mondjuk nyersz a lottón vagy elvesz egy olajsejk, nyilván ezt választod). Ezt kiválthatod, ha tanulmányaid idejének kétszeresét ledolgozod Magyarországon. Nem szükséges a szakodnak megfelelő területen, a lényeg az, hogy társadalombiztosítási jogviszonyod legyen. Ezt 20 éven belül kell "ledolgoznod", tetszőleges ütemben és megszakításokkal. Ha az egyetem után szülsz és 3 évet otthon maradsz a gyerekkel, aztán dolgozol két évet, utána megint szülsz és otthon vagy 3 évet, majd 4 évet dolgozol, akkor is "ledolgozod" a 3 éves képzéshez szükséges éveket. Még túl is teljesítesz, ugyanis a GYEÁS, a GYED és a GYES is beleszámít a "ledolgozás" időtartamába.
Ha vállalsz 3 gyereket, akkor egy fillért sem kell visszafizetned. Sőt, ha két gyereked van, akkor is (egyedi eljárásban) kérelmezheted a visszafizetés alól történő mentesítésed.
Köszönöm szépen a tájékoztatást.
2/2
-Visszafizetnem a tandíjat? Erről még nem hallottam, arról tudok ha otthagyom a sulit akkor kell visszafizetni.
-Kétszeresét? Nővérem 4 félévet járt egyetemre (foszk) és 600 napot kellett ledolgoznia.
Az aktuális szabályozás szerint valóban a képzéssel megegyező időt (félévenként 150 nap) kell ledolgozni, nem a kétszeresét. Ebben tévedtem, mivel a "hallgatói szerződés site:felvi.hu" keresésre valóban téves (nem hatályos) információk érhetőek el. A hatályos információk biztos(?) forrása: [link]
Az azonban továbbra is érvényes, hogy az alapeset a tandíj visszafizetése, ami kiváltható hazai munkaviszonnyal (senki nem kötelezhető munkára, a képzési díj visszafizetésére viszont igen - persze ettől még a hallgatók többsége magyarországi munkaviszonnyal teljesíti a kötelezettségét), illetve hogy a GYES/GYED beszámít a "ledolgozott" időszakba.
/#2/
köszönöm!
Akkor ha terhes leszek azzal is ugymond ledolgozom ezt az összeget ?
vagy csak munka után kapom a gyest/gyedet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!