Magyar sulikról szakszerűen?
Sziasztok!
Ti mit változtatnátok a magyar (elsősorban álltalános) iskolákon?
Közoktatás tekintve, általános- és középiskolákon (mert azon is kell) egyrészt, megfelelő felszereltségű laborokat hozatnék létre, megfelelően képzett, motivált tanári gárdával.
Másrészt, a tanulási módszertanon változtatnék, ahol a cél, a hétköznapi készség- és tantárgyhasznosítás lenne, közösségi alapon (projekt) megszervezve, megfelelő vitakultúra által.
Hétköznapi életből vett példákon keresztül lenne fejlesztve a
- lelki- és szokásrendszer (hinni, akarni, szeretni, elszántnak lenni, meditáció, relaxáció, érzelmi tudatosság, gyakorlati erkölcs stb.),
- gondolkodás módszertani készségek (több, mint 50-féle van a birtokomban, ezeket a diákok, szabadon választott témák szerint gyakorolnák, így rávezetve őket a gondolkodás szeretetére),
- természettudományos készségek (tanulásmódszertan és kérdezéstudomány oktatásával együtt, kísérletezve, gyakorlati fizika-, kémia-, matematika-, biológia-, földrajz hétköznapi tantárgyhasznosítás, aki egyetemre akar menni, annak külön felkészítés),
- magyar nyelvhasználati készségek (beszédművelés, asszertív kommunikáció, szövegértés, kérdezés tudománya, érvelés mestersége, szövegalkotás stb.),
- szervezési és vezetési készségek (döntéstudomány, optimalizálás, minőségbiztosítás stb.),
- politika ismeret és érdekérvényesítési készségek (intézményrendszer, jogrendszer, politikusok felé kiválasztási- és védelmi rendszer, propagandaismeret, demokratikus gondolkodás, önvédelmi technikák stb.),
- angol nyelvhasználati készségek (kettő vagy egynyelvű),
- német nyelvhasználati készségek (kettő vagy egynyelvű),
- informatikai készségek (office, valamint internetes információ keresés, rendszerezés, felhasználás, illetve programozás alapjai, tesztelés alapjai, hálózatok alapjai),
- testnevelés (Alexander technika, autogén tréning, gerinctorna, saját testsúlyos edzés, önvédelem, illetve akit érdekel valamelyik sportág, ingyen biztosítani a művelését iskolán kívül, az adott egyesületnél),
- otthoni életre felkészítő készségek (felkészítés a párkapcsolatra és a családi életre, ápolástan, vásárlástan, főzéstan, háztartástan, egészségtan, vitakultúra, dietetika, környezetvédelem, szeretkezés- és következményismeret, szórakozás- és biztonságtudomány),
- pénzügyi és közgazdaságtani készségek (lásd Mankiw és kiszámoló akadémia),
- idézethasznosítás (mert az okos ember más erényeiből, hibáiból, tapasztalataiból is tanul),
Lényeges, hogy a fentiek legyenek elérhetőek online, interaktív (többféle érzékelési képességet bevonva) adatbázisokban, hogy bárki elérhesse.
Tudom, hogy a fentiek, egyszerre, így, sehol a világon nincsen oktatva és sajnos politikai, hatalmi szempontból (lásd politika ismeret és érdekérvényesítés) nem is lesz, mert a cél, a nép tudatlanságban tartása, kizsákmányolása, így, egy részét (lásd lelki- és szokásrendszer, gondolkodási technikák, otthoni készségek stb.) önmagamnak állítottam, állítom össze.
Mert a célom, a folyamatos megújulás.
#3: Köszi a választ :)
Én sem tudtam volna jobban összeszedni. Én még annyit hozzátennék, hogy alapvatő egészségügyi ismeretek, mert biztis vagyok benne, ha egy tanárom szívrohamot kapna az óra közepén mindenki csak nézné, hogy mi a f---.
Az beletartozna az ápolástanba (lásd újraélesztés).
Ezt az otthoni életre felkészítő készségek alatt találod.
Bocsánat, lemaradt.
Szükséges még olyan tantárgy, hogy:
- munkaerőpiaci és vállalkozási készségek (interjúra való felkészítés, protokoll, szakmák bemutatása: távolabbi kilátások, egészségügyi tényezők, fizetés, munkáltató szabálytalanságok és kezelésük, jogi ismeretek és szervezeti ellenőrzés, illetve vállalkozás alapításának feltételi, üzleti terv írása, hitelezés, csődeljárás stb.).
Úgy gondolom, hogy a fentiekkel, világelső lehetne a magyar közoktatás.
Illetve nyilvánvaló, ha elterjedne, sokkal erkölcsösebb, tájékozottabb, érettebb embertársadalom lehetne, így megjelenve a tudatos, derűs nyugalom.
Beszéltem egy olyan emberrel, akinek elkezdtem a fentieket (lásd politika ismeret és érdekérvényesítés) mondani.
Az előző rendszerben komoly pozíciót töltött be a pártan, majd rendszerváltás után, ugyancsak az állami szférában maradva ügyvezető igazgató volt.
Ismeri a jelenlegi politikai elitet is.
Annyit mondott nekem:
“Ha ezt megakarnád valósítatni, megöletnének.”
Akkor a maffiahálózat (magyarországi) politikai szinten (besúgóhálózat, titkosszolgálat, lehallgatások, ellehetetlenítések, halálos fenyegetések, cselekvések stb.) és világszinten is, hogy esély sincs a “fentiek” ellen fellépni.
Látni kell, hogy érdekek vannak, illetve az emberek legnagyobb része ősember, szép ruhában, igénye sincs a szellemi felemelkedésre, csak a dagonyázásra (dagonyapolgár), vagyis kaja, pia, szórakozás.
Ha valaki megzavarja a dagonyázásban, elkezd visítani, mert csak eddig terjed a nagyon alacsony értelmi képessége. Kenyér meg a cirkusz.
Ők vannak többségben, túlerőben és ezt az elit, ki is használja a hatalom megtartása érdekében.
Természetesen vannak országok, ahol számít a tudomány, számít az oktatás, számít a kutatás és a fejlesztés.
De ez is csak az miatt, hogy gazdasági előnyt kovácsoljanak a hatalmon lévők. Lásd Szingapúr.
Azt viszont nem akarják, hogy
- átlátható legyen a működésük (párt működés, támogatók, pénzmozgások, jogrendszer hibái, politikusi családfa, kiválasztási rendszer stb.),
- valódi demokrácia legyen (lásd politika ismeret és érdekérvényesítés),
- lelkileg, testileg rendben legyen a társadalom (még nyugaton sem),
- oktassák az értékelemzés módszerét, mert akkor a társadalom megkövetelné a minőséget a jelenlegi bóvli (termékek, szolgáltatások, agyhalott média-, politikai-, oktatási-, pénzügyi- és vallási kultúra) színvonal helyett stb.
A világ mindig is ilyen volt, mindig is ilyen lesz.
Az elit elhitetve a többséggel, hogy van döntési szabadsága (tömegnek), felülről irányítottan (Rábeszélőgép és - A tömegek lélektana c. könyv) döntenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!