Gimnázium vagy szakgimnázium?
Technikumba csak akkor menj ha 100%-ig biztos vagy abban hogy mi is akarsz lenni. Ezt 14-15 évesen kevesen tudják. Gimiből 18-19 évesen érettségivel bármilyen szakmára jelentkezhetsz. 2 év alatt szakmát kaphatsz.
Több probléma van a technikumokkal.
1. Nem a jövő agysebészei járnak oda. Így érdekes osztálytársaid is lehetnek.
2. Ha rájössz hogy nem neked való a választott szak akkor nehezen tudsz váltani. (Például ha egyvév után megutáltad az egészségügyi technikumot akkor nem tudsz átmenni gépészeti technikumba)
3. Nagyon kevés technikumban tanítanak második idegen nyelvet.
"Ha meg sokat akarsz keresni, akkor gimi után még mész egyetem, megtalán mesterképzés."
A diploma egyáltalán nem biztosíték a sok pénzre. Egy burkoló jobban keres, mint sok diplomás.
Aki képes rá, hogy bekerüljön egy gimibe, menjen oda, ma azt mondom (azzal együtt, hogy szakközépbe, tehát a szakgimi akkori megfelelőjébe jártam). Ott nívósabb a társaság azért (lásd: 3. válasz), és az 4-6-8 éven át nem mindegy. Ha meg mégsem akar majd egyetemre menni valaki, akkor is talál azért munkát sima érettségivel is, plusz elvégez valami szakképzést, ha többet akar keresni, vagy később mégis bevállalja az egyetemet, legalább egy alapszak erejéig.
A legjobb, ha gimibe mész és utána elvégzel egy szakmát. A közösség miatt mindenképp jobb a gimi.
Az egyetem viszont nem garancia a több fizetésre. Egy vízvezetékszerelő vagy fodrász is simán megkeres 400 felett havonta. Szóval ne a pénz alapján válaszd az egyetemet.
18 éves korig fejlődőn a személységet lehetőleg és utána szakmát is tanulhatsz. Ne gondolt, hogy a technikumban képzés a kamaszodó gyerekeknek kövezetes döntéséből táplálkozik.
Simán van ilyen, hogy:
Anyám azt mondta legyek informatikus, mert sokat játszok és sokat keresnek. A szülőből kinéztem, hogy fiúból van úgyis eljárt.
Ez olyan, mintha sok tv nézés után legyél vágó.
"A szülőből kinéztem, hogy fiúból van úgyis eljárt."
Ezt a mondatot csak én nem értem?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!