Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek ezek közül melyik...

Szerintetek ezek közül melyik a legjobb?

Figyelt kérdés

BGE-KKK

METU-ÜKT

BME-GTK

Mindegyiken a kereskedelem és marketing szak.

Nagyon nagy eltérés van köztük, vagy kb. ugyanolyan mindegyik?

2022. aug. 6. 13:11
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
78%

A corvinuson már nincs marketing alapszak. De amikor még volt, ugyanannyi volt, mint most a gazdmenen. 2 félév matek, 2 félév statisztika, 1 félév ökonometria.

Kevés? Igen. És ha a survey statisztika mesterszakot is elvégzi hozzá az ember? Akkor már nem.

Rendben a psz-en van még 1-2 tárgy, ahol összeadni-kivonni kell (vállalatértékelés, pénzügyi számítások). Ugye nem a négy alapművelettől lesz “matekosabb” egy szak? :)

2022. aug. 7. 09:19
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

Persze, hogy nincs. A marketinget bőven elég egy specializáció keretében megemlíteni/tanítani, nem kell neki egy külön szak. Így az általad lenézett gazdmen 16 specializációja közül az egyik lett (vagy talán 2 marketinges specializáció van).

Gondolom tolonganak a marketingesek, hogy survey statisztikán tanuljanak LOL

Én is minden marketinges akit ismerek, oda meg vissza van a matekért meg az adattudományért (szarkazmus)

"összeadni-kivonni kell (vállalatértékelés, pénzügyi számítások"

XDDDDDDDDDDD

Jó szar egyetemre járhattál, ha te a vállalatértékelésen összeadtál meg kivontál csak. Ökonometria meg statisztika csomó mindennek az alapja a vállalatértékelésnél, említsük csak a faktor modelleket amivel a saját tőke költségét számolod ki, a regresszióelemzéseket a cash-flow előrejelzéseknél, monte-carlo típusú szcenárió-elemzéseket a kockázatelemzéseknél, reálopciós és opcióértékelésekről nem is beszélve.

2022. aug. 7. 20:30
 13/23 anonim ***** válasza:
80%

12. Vagyis magyarul egy pénzügy-számviteles elfogult, a marketingből semmit nem értő véleményét hallhattuk. Köszönöm, nincs több kérdésem. xD

"A marketinget bőven elég egy specializáció keretében megemlíteni/tanítani, nem kell neki egy külön szak."

xD xD Ezen jót nevettem. Neked tényleg halvány segédlila fogalmad sincs arról, hogy mi a marketing, és arról sem, hogy mennyire szerteágazó.

Gondolom, szerinted az árakat csak úgy érzésre ráaggatják a termékekre, ahogyan Manyi néni a balatonakali strandon a gumimatracokra. (Segítek: nem. Matematikai modellek segítségével számolják ki adattárházból vett adatokkal.)

"Én is minden marketinges akit ismerek, oda meg vissza van a matekért meg az adattudományért (szarkazmus)"

Azok a marketingesek, akiket meg én ismerek, azok data scientistekkel együtt dolgoznak folyamatosan adattárházból vett adatokkal, és saját maguk is pengék adatelemzésben.

"Jó szar egyetemre járhattál, ha te a vállalatértékelésen összeadtál meg kivontál csak."

Jaja, valóban, BGE, Corvinus, CEU... de akkoriban csak ezekre volt pénzem.

Oké a vállalatértékeléseknél kicsit túloztam retorikailag, de legyen az a mentségemre, hogy közel 15 éven keresztül dolgoztam multik stratégiai osztályán akvizíciós projekteken (azaz vállalatértékelésen élesben, nem csak tankönyvi példákon), sokszáz millió eurós projekteken Amerikában is. Ezeken a projekteken belül én a commercial modellingen dolgoztam, nem véletlenül (hiszen marketinges vagyok), és az se véletlen, hogy az M&A osztály folyamatosan jött vissza értem – ugyanis a cég üzleti ajánlatait, termékpalettáját, árazását, pozícionálását, növekedési potenciálját stb. marketingesek tudják a legjobban elemezni, ez kívül esik a pénzügyesek szakértelmén...

Összefoglalva értem én a pénzügyesek-marketingesek hagyományos párnacsatáját, ez a koleszban elmegy néhány sör után, de az üzleti életben ez nagyon amatőr hozzáállás. Még egyszer: marketing nélkül nincs szolgáltatás, nincs termék, nincs bevétel, nincs üzlet. És matek/statisztika nélkül nincs modern marketing.

2022. aug. 7. 21:11
 14/23 anonim ***** válasza:
0%
Igen, meg német tőzsdei vállalat csúcsvezetője vagy, a marketing meg igazi quant szak. Már mindenkinek a könyökén jönnek ki a hülyeségeid, akik látogatják a kategóriát, meg az is, hogy több accról pontozol.
2022. aug. 7. 21:47
 15/23 anonim ***** válasza:
71%

14. Hát az nagyon jó lenne, ha én lennék a vezérigazgató azért a havi potom félmillió eurós nettó fizetésért :D, de nem... még csak vezető se vagyok, csak egy egyszerű senior expert.

Az igazi quant szak az a GPME, de ezt nyilván te is tudod. Viszont igen, a modern marketing adatalapú, és még egyszer: az elte survey statisztika a marketing természetes mesterszakja, ha nem hiszed el, olvass utána:

"Teljes kreditérték beszámításával az alábbiak fogadhatók el: szociológia, társadalmi tanulmányok, alkalmazott közgazdaságtan, kereskedelem és marketing alapképzési szakok; továbbá a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan szak."

Forrás: [link]

Igen, jól olvasod. A szak a GPME, AK, kermark és szociológia szakok mesterszakja, akik közül a GPME-seket kihúzhatjuk (a GPME diploma eleve többet ér, mint a survey statisztika mesterszak).

Ez a marketing jövője (és amúgy multiknál ill. nyugaton jelene).

"Már mindenkinek a könyökén jönnek ki a hülyeségeid, akik látogatják a kategóriát"

Nem tudom, milyen hülyeségekről beszélsz, én csak próbálom helyrebillenteni az ezeréves előítéleteket, és segítek a pályaválasztóknak a karrierjükön gondolkodni. Amúgy több statisztikai érzéket néztem volna ki belőled, hogy ne nyilatgozass "mindenki" nevében csak azért, mert bosszant téged, hogy valaki helyretesz...

"meg az is, hogy több accról pontozol."

Egyáltalán nem pontoztalak semmilyen accról. Mondjuk erre most pont azt nyomtam, ami ráillik: piros pacsit, személyeskedésért illetve téveszmék terjesztéséért.

2022. aug. 7. 22:03
 16/23 anonim ***** válasza:
76%

Nem mondom, hogy rossz szak a survey stat, de egy pénzügyi matek msc, matek, fizika, bme-s gazdinfó msc teljesen más liga.

Te mondod, hogy fel sem fogom a parányi pénzügyes agyammal, milyen szerteágazó a marketing, de te emlegeted folyamatosan egy kis szeletét, az analitikus marketinget.

Mert huha, abba már van matek meg info, meg rá lehet fogni, hogy kicsit érteni is kell a dolgokhoz, nem csak magolni.

Bár most nem fogom tanulmányozni az analitikus marketinghez kapcsolódó szakok tanterveit, de szinte biztos vagyok benne, hogy bsc szintnél leheletnyivel nehezebb statot beleraknak, egymintás/kétmintás próbák, t-statisztika, z-statisztika, hipotézisvizsgálatok, persze minden feladatot görcsösen marketinggel kapcsolatban kell megfogalmaztatni, odaadtunk 5 millió embernek kétrétegű, hárommilliónak háromrétegű wc papírt. 5%-os szignifikancia szinten mérvadó az eredmény, hogy a háromrétegű wc papírt használók jobban élvezik a seggtörlést? Ehhez még tanítunk valami egyszerű rstudio plottingot, és kész is a marketing analitika szakunk egy kis egyszerű statisztikával.

Egyébként nektek, marketingeseknek az istene Kotler, szerezz be neten valami új textbookot tőle, amivel amcsi egyetemeken tanítanak marketinget. Számold össze, hogy hány képletet találtál a könyvben.

2022. aug. 7. 23:08
 17/23 anonim ***** válasza:
82%

Felpontoztalak, mert végre egy személyeskedéstől mentes hozzászólás érvekkel! Köszi!

Nem tudom, milyen minőségű az elte survey statisztika. A pénzügyi matek msc, alkalmazott matek msc és GPME valószínűleg tényleg egy másiknaprendszerből jöttek. A fizika msc valószínűleg sokkal nehezebb, mint a survey statisztika, de mind gazdasági, mind adattudományi szempontból irreleváns. Ilyen szempontból természetesen a SOTE orvosi szak is nehezebb, mint a survey statisztika, ahogyan az állatorvosi egyetem is.

A BME gazdinfó képzésének a tantervét nem tudom véleményezni, ez egy jó képzés? Látom, van benne egy üzleti elemző informatika szakirány, benne 2-3 releváns tárggyal, nem tudom a választható modulok milyenek. Még mindig elég messze áll egy komoly statisztika vagy alk. matek mesterszaktól, valószínűleg egy elte survey statisztika kategóriájú képzés lehet. Van erről tapasztalatod?

Az adatalapú marketinget emlegetem folyamatosan, mivel, még egyszer, ez a marketing jövője (és jelene). Egy percig sem vitatkozom veled abban, hogy a magyarországi marketing képzések elavultak, gyenge színvonalúak. De én nem is a képzéseket védelmeztem, hanem a marketing szakmát mint olyat.

Egy kolléganőm van, aki egy éves holland mesterszakot végzett, ő az egyik legjobb statisztikus a csapatban. Amiket írsz, azokat szerintem az első 2 hétben átismételték a szakjukon, utána jött maga a szak.

Kotler egy régi világ képviselője, 1931-ben született!! Rajta ne akard számonkérni, hogy nem neurális hálókat edzett szövegfelismerésre... viszont amit összerakott tankönyv, az tiszteletre méltó, gyakorlatilag a nullából létrehozott egy teljes curriculumot...

... természetesen lehetne matematikai marketing tankönyvet írni, csak szerintem így még senki nem foglalta össze. A vállalati pénzügyek bevezető könyv se matematikai idősorelemzéssel meg optimalizációs algoritmusokkal van tele.

2022. aug. 8. 07:44
 18/23 anonim ***** válasza:

A data science csak egy buzzword évtizedek óta létező dolgokra, és hidd el, a fizikusoknak nem okoz gondot. Látod milyen rossz ez a marketing?

A fizikusok már valószínű akkor több millió adatponttal dolgoztak, amikor a business school-ok azt sem tudták, hogy az adattudományt eszik-e vagy isszák.

Van azért egy sarkalatos különbség az orvosi és a fizikus szak közt, annak ellenére, hogy egyik sem gazdaságtudományi szak, az orvosok nem a matektudásukból élnek meg, a fizikusok meg jórészt igen.

Minden gazdaságtudományi és társadalomtudományi folyamat egy sztochasztikus folyamat, sztochasztikus folyamatok elemzéseinek koronázatlan királyai a fizikusok. Nem véletlen van tele minden Hedge Fund fizikus kvantokkal. A világ legeredményesebb alapkezelőjének alapítója, Jim Simons például kifejezetten tiltja, hogy business schoolokból vegyenek fel embereket. Csak STEM tudósokat alkalmaz, legyen az asztrofizikus vagy rakétatudós az MIT-ról.

Van egy sztori a Black–Scholes modellről(amiért egyébként Nobel-díjat kaptak), amikor Fischer Black és Myron Scholes épp kidolgozta ezt a modellt (ami európai típusú opciók árazására van), elakadt egy részen, és elmentek a Chicagói egyetem fizika tanszékére, ahol egy professzor röhögve, egyből tovább segítette őket a a megoldásban, hisz a fizikusok már régóta használták azt a módszert, csak másra... (azt hiszem hővezetéssel kapcsolatos dologra, de nem akarok hazudni).

Maga a Black-Scholes képlet rövid, és az inputok könnyen érthetőek, de ha rákeresel az eredeti folyóiratra amiben megjelent, a modell egy nagyon komoly és nagyon nehezen érthető, hosszasan levezetett differenciál-egyenlet.

BME gazdinfó felel meg legjobban a külföldi financial engineering szaknak(pénzügyi infó szakirány asszem), és a szakma is nagyon szereti. A corvinus-t inkább hagyjuk, továbbra is egy kettévágott gazdmen szak.

2022. aug. 8. 22:12
 19/23 anonim ***** válasza:
Nem vitás, hogy a fizika szak nagyon jó alapot ad az adattudományhoz. A részleteket azért nekik is tanulniuk kell – egy fizikus nem magától értetődően NLP szakértő, és gondolom deep learninggel sem foglalkoznak alapjáraton. De valóban jó szak.
2022. aug. 8. 23:57
 20/23 anonim válasza:
100%

Hu de elkanyarodtak itt a témától. Nem tudom aktuális-e még én nem szeretnék semmi ilyenbe bele folyni, kérdező, annyit tudok neked mondani, mint közelmúltban végzett BGE-s kermarkos, hogy nem feltétlenül ajánlanám..

Én digitális specializáción voltam, de úgy érzem, hogy nem igazán rúg labdába a piacon elvárt igényekkel szemben, sajnos a gyakorlati háttér, amit biztosítanak, nagyon kevés. És anélkül sajnos nem sokat érsz, vagy úgy is mondhatnám, nem vagy szakember, csak van egy papírod, ami a kutyát se érdekli.

Persze erre mindig kivágják magukat az egyetemek, hogy "arra van a szakmai gyakorlat" - nice joke. Nem :D Cégeknél sem fognak téged ezekbe belevezetni. Az a baj, hogy a digitális marketing egy kissé kiforratlan dolog még itthon, aki meg cégnél lett már átképezve, mint marketinges, megszerezte úgy az elvárt tudást. De akik egyetemről jönnek ki, nem nagyon tudnak velük labdába rúgni, ők olyan átfogó képzéseket kaptak.

Vagy ha ezt választod, nagyon feküdj rá mellette otthon a témára, tutorialokkal kelj, feküdj, vagy fogj ki egy olyan véget gyakorlatra, ahol hajlandóak téged képezni, bár ehhez sok sikert.

2022. aug. 16. 19:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!