Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Orvosi egyetemre készülök, de...

Orvosi egyetemre készülök, de nem tanulok a középiskolában biológiát és kémiát. Mindegy, hogy amikor 10.-es leszek, akkor vizsgázok a 9.-es anyagból, vagy nem? Tudom, hülye kérdés, de sajnos nem tudom a választ. Többi lent.

Figyelt kérdés

Emelt biológia és kémia érettségi kell ugye az orvosira. Úgy tudom, hogy abból a tárgyból lehet csak érettségizni, amit középiskolában legalább 2 évig tanulunk. Nekem egyik tantárgy sincs, valószínűleg emelt érettségire felkészítő fakultáció sem lesz a sulimban ezekből. Biológiát magamtól nekiálltam tanulni a mozaikos könyvekből, és ehhez kapcsolódva még az lenne a kérdésem, hogy gond-e, ha a 9.-es könyv nem az, ami a gimnáziumoknak íródott? Sokban eltér a tananyag?

Kemiára magántanárral készülnék.

Ősszel 10.-es leszek, és a suli nekem 5 éves, vagyis még van időm, de időben szeretnék elkezdeni készülni.

Az értelmes és segítő válaszokat előre is köszönöm :)

2022. júl. 22. 11:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Előző! Nappalin nem volt biosz, viszont esti tagozaton az eü-s tanulóknak igen, ezért tudtam megcsinálni hogy hozzájuk beültem és így meg volt az óraszám, meg volt plusz egy évem felkészülni 88%os biosz, 90%os földrajz
2022. júl. 23. 16:31
 12/17 anonim ***** válasza:
96%

Gyanítom kérdező veled beszéltem privátban pár napja.

Azért nem kell ezt az emelt bioszt túlmisztifikálni. Az írásbeli nagyrészt megoldható alap biosztudással és rendes logikával. Szóbeli meg tanárfüggő. A valós probléma inkább az, hogy egyáltalán engedjenek érettségizni. Ehhez javaslok iskolaváltást, minél előbb, ha valóban elkötelezett vagy.

Kémia helyett fizikából is érettségizhetsz (ha az jobban megy)

Korábban írták hogy plusz pontokat kell gyűjteni… Úgy tudom a 2 emelt érettségiért járó 50-50 pont lefedi a 100 pontos többletponthatárt, tehát egy (kötelező) nyelvvizsgán kívűl nem hiszem hogy lenne szükség másra. De lehet variáltak valamit a közelmúltban de kétlem.

Bőven megtudod még tanulni szerintem, nem kell 10. től kitűnőnek lenned hozzá, csak azt az iskolaváltást tényleg érdemes lenne megejteni. Különbözetit nem csináltam így arról sajnos nem tudok mit mondani, de szerintem mozaikos elég hozzá, nem ott kell brillírozni, hanem érettségin majd.

Tetszik hogy egyesek riogatják az orvosira készülőket, hogy nem is tudom milyen komplexusukat éljék ki vele. Hidd el nem vagy elkésve. A latin szavakat meg ráérsz megtanulni mikor már felvettek téged :D

2022. júl. 25. 06:43
 13/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm :)

Igen, valószínűleg én voltam, akivel beszéltél.

Gondolkodtam a fizika meg kémia emelten, és ha a kémiát jobban is használják az egyetemen, a fizika érettségi valamivel lehet könnyebb (nem azt mondom, hogy a kisujjamból kirázom, mert nem így van, de ha jól tudom, fizikán nem kell kísérletet bemutatni)

Igen, egy iskolaváltás jobb lenne, de valahol olvastam, hogy amíg középiskolába jár valaki, addig osztályozó vizsgát kell tennie bioszból és kémiából/fizikából, hogy érettségit tehessen. Amikor már megvan az érettségi bizonyítványa, és nem áll tanulói jogviszonyban egyik középiskolával sem, akkor olyan tárgyból is érettségizhet, amit nem tanult a középiskola folyamán. Egyedül és (jó sok) segítséggel szerintem megpróbálnám így, de viszont akkor halasztanom kell majd (ha még mindig ez lesz a terv, de a készülést azért elkezdem), és az érettségikért is fizetnem kell majd. Persze ez legyen a legnagyobb gondom :).

2022. júl. 25. 15:23
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 12.!

Nem akarom riogatni a Kérdezőt, sem túlmisztifikálni a biológia érettségit. Azonban azt sem merném leírni, hogy "Az írásbeli nagyrészt megoldható alap biosztudással és rendes logikával."

Több mint 20 év tapasztalata mondatja velem, hogy nem. Sőt, egyre kevésbé. Alaposan (!) ismerni kell az anyagot, mert apróságokat is kérdeznek. Ismerni kell az összefüggéseket, mert azokra mennek rá sokszor. Valamint elvárnak egyfajta tudományos gondolkodást, aminek az eleje a grafikonelemzés, táblázatból infó kinyerése - aztán jön a következtetések levonása, hipotézisállítás, érvelés/cáfolás.

Nem azt mondom, hogy megtanulhatatlan. Még azt sem, hogy senki nem képes rá egyedül. De azt igen, hogy látom: a tanítványaim mit küzdenek vele (még segítség mellett is).

Kiegészítés: Nem korrepetálok biológiából, hanem emelt érettségire készítem fel az orvosira, fogorvosira, gyógyszerészetire, pszichológia szakra felvételizőket.

2022. júl. 26. 10:06
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Nem olvastam végig az összes válaszod a kérdés alatt, de megpróbálok segíteni azért.

Jelenleg a gimnáziumokban a biológiát és a kémiát 9.-10.-ben kötelező tanulni, (nyilván ja szakmát tanulsz, akkor nektek máshogy van, ahogy írtad is). Szerintem amennyiben kell osztályozó vizsgát tenned, max ebből a 2 évből. Ha az érettségikre fel vagy készülve, akkor egy osztályozó vizsgára is.

A közeledben lévő sulikban érdeklődj róla, hogy hol tanítanak bioszt és kémiát, hátha egyéni tanrenddel megoldható, hogy átjárj az ő óráikra. (Bár ezek erősen függnek a te, és a másik sulitól is.) Nekem volt egy ismerősöm, aki átjárt a másik suliba órákra, majd visszament a sajátjába a "rendes" óráira. Ő ugyanúgy kapott osztályzatokat, mintha az osztály tagja lett volna.

Bioszhoz a mozaikos 10., 11., 12.-es könyveket tudom ajánlani. (Én még az előző rendszerben tanultam, 2017-es NAT, tehát nálunk nem volt biosz 9.ben). Bioszfera.com is hatalmas segítség, nagyon részletesen el vannak magyarázva a dolgok.

Kémiából szintén a mozaikos 11.-12.-es könyvet ajánlanám, +Villányi Attila összefoglalóját. Illetve az Ötösöm lesz kémiából is nagyon jó a számolásokhoz.

Bioszból szerintem annyira nem érdemes (csak) érettségi feladatokat gyakorolni, viszont kémiánál igen, mert ott ismétlődnek a típusfeladatok (mint matekból).

Én idén érettségiztem, de jövőre is fogok, mert nem találtam ki időben, hogy mi szeretnék lenni, és nem volt se időm se alkalmam (faktok és könyvek hiányában) megtanulni rendesen az érettségihez szükséges dolgokat.

Az ismétléshez mindenképpen ajánlom az oktatási hivatal honlapján megtalálható érettségi követelményeket is (ez egy nagyon hosszú lista minden tantárgyból).

Szerintem ha így is fel tudsz készülni az érettségikre, nem lesz gond azzal sem, hogy bent maradj orvosin. Sokan vannak, akiknek úgy sem sikerült jól az érettségijük, hogy faktos gimibe jártak.

Ha esetleg van rá keret, akkor az orvosi egyetemek szoktak érettségi felkészítő táborokat tartani, amik arra is jók, hogy megismerkedj az egyetemmel, a karral.

Ne haragudj, ha nagyon összeszedetlen lett, lehet, hogy valamit kihagytam és még pótolom, de hirtelen ezek jutottak eszembe a témával kapcsolatban

2022. júl. 27. 02:46
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget :)
2022. júl. 27. 07:34
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

14. nek

12-es vagyok ahogy te is felsoroltad táblázat-, grafikonelemzések, vannak nagyrészt írásbelin. Amikor én felkészültem rá úgy éreztem ehhez nem is kell érteni a biológiát, csak logikusan átgondolni.

A válaszodból azt szűröm le hogy tanár vagy. Én egyedül készültem fel bioszra és fizikára is, viszont egy nagyon fontos segítséget kaptam egyik tanáromtól, amiért én nagyon hálás vagyok (nyelvvizsgára mondta, de erre is alkalmazható). Azt mondta: Nem angolul kell megtanulni, hanem, hogy hogyan kell nyelvvizsgázni.

Ez rám elég nagy hatással volt, mert így tudtam tudatosan felkészülni vizsgára, nem avval p*csöltem, hogy mindent megtanuljak, hanem megnéztem az előző érettségiket, lett egy összképem milyen kérdéseket, feladatokat szoktak kérdezni, tüzetesen átolvastam a követelményrendszert, hogy tudjam mi az amit nem kell megtanulni.

Ha bejut orvosira a kedves kérdező, akkor úgyis rá fog jönni, hogy nincs annyi kapacitása egy normális embernek se, hogy mindent teljesen megtanuljon ami a könyvben van.

TLDR: Leghasznosabb tanács amit szerintem adhat valaki az hogy: Nem a biológiát kell megtanulni, hanem, hogy hogyan kell bioszérettségizni

2022. júl. 28. 02:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!