Mit gondoltok a hallgatói szerződésről?
Figyelt kérdés
Arról a részéről, hogy a diák, ha nem önköltséges, hanem államilag finanszírozott formában tanul, akkor utána (még ha el is végzi rendesen a képzést a megadott időn belül) vagy köteles minimum annyi ideig magyarországi munkaviszonyt fenntartani, ameddig az egyetemen tanult, vagy vissza kell fizetnie annyi pénzt, amennyibe került volna a képzés önköltséges formában + infláció. Az, hogy mi mennyibe kerül, ugye elég változó, ahogy látom, 250 ezer - 350 ezer között van a legtöbb, az orvosi 1 millió felett, tanári 500 ezer, tehát itt elég nagy milliós összegekről van szó.2022. júl. 7. 13:18
11/17 anonim válasza:
#10, akkor az érvelésed alapján a tanári diplomák is büfészaknak számítanak... Igen, könnyű velük elhelyezkedni, de akkor már egyből mehet a mekibe is dolgozni, ahol több pénzt kap negyedannyi felelősségvállalás mellé. Csak nekik még az a lehetőségük se nagyon van meg, hogy külföldön elhelyezkedjenek a saját szakmájukban, például egy matektanár hiába tudja a matekot, hogyha nem tud közel anyanyelvi szinten beszélni az adott ország nyelvén, vagy legalább angolul.
12/17 A kérdező kommentje:
Én is azt gondolom, hogy jogos lenne, nem lenne vele semmi baj, oké, hogy az adófizetők pénzén van ingyen és akkor dolgozzon itthon, de akkor talán az állam tegye vonzóbbá a fiataloknak azt, hogy itthon maradnak, mert sok helyen tényleg éhen halni nem elég az a fizetés sem, amit az ember kap. Hogy a tanárok példájánál maradjak (tudom, hogy màsok is sz*rul keresnek), ha valaki önköltségesre menne, fizetne 1 milliót egy tanévre, azért, hogy utána nettó 170-ért dolgozzon, amiből megélni nem lehet? De van egy ismerősöm, most már jól keres, ő önköltségesen járt jogi egyetemre, de eleinte valami borzalmas fizetése volt, 5 év kemény tanulás után, mesterdiplomával.
2022. júl. 7. 15:33
13/17 A kérdező kommentje:
És az is igaz, hogy vannak hasznosabb és kevésbé hasznos szakok, pl. szabad bölcsészettel én sem tudom elképzelni, mit kezd az ember, de nem mehet mindenki orvosnak, informatikusnak, közgazdásznak vagy mérnöknek.
2022. júl. 7. 15:34
14/17 Kólauborkával válasza:
Azt meg nem az állam szabályozza. Kapitalizmus van. Minden munkahely saját maga dönti el mennyiért foglalkoztat, illetve te, hogy mennyiért bólintasz rá arra, hogy oda mész dolgozni (bér tárgyalás)…
15/17 anonim válasza:
#14, közvetlenül nem is, de közvetten igen; ahol már majdnem adózni kell a levegővétel után is, ott a munkaadók nem tudnak „akármennyi” fizetést adni. Azt szokták mondani, hogy a munkaválló utáni adóteher kb. annyi, mint amennyit a munkavállaló kézhez kap, így ha egy munkavállaló kapna nettó 400.000-et, akkor ugyaennyit kellene adóba befizetni. Ezért van az, hogy sok helyen feketén van szürkén (8 óra helyett 4 órára bejelentetten) foglalkozhatnak embereket, hogy jusson is, maradjon is.
16/17 anonim válasza:
#11 ,,A legtöbb diplomás aki nem tud elhelyezkedni" A legtöbb tartalmazza azt az információt hogy vannak kivételek. Azért valljuk be a tanári szakma egy elég speciális eset és sajnos a világon szinte sehol sem fizetik túl a tanárokat.
17/17 anonim válasza:
Én azt gondolom, hogy ha annyival jobbak külföldön a lehetőségek, akkor ezt a pénzt sem gond kifizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!