A Waldorf miért tűnik nekem úgy, mint egy szekta?
Konkrétan mire gondolsz????
Én elég szkeptikus vagyok a W-fal kapcsolatosan, de eszembe nem jutna szektához hasonlítani.
Valószínűleg a háttere miatt.
Steiner, az antropozófia atyjához köthető a Waldorf is.
És ez a szellemi mozgalom szektaként működik, nem hagyományos egyházként.
A szekta definíciója a Wikipédiáról:
"A szekta általános értelemben olyan emberek kis csoportja, akik jól megkülönböztethető vallási, filozófiai vagy politikai kisebbségi doktrínát követnek."
Ez a Waldorf estén a filozófiára (oktatásfilozófiára) egyértelműen igaz, tehát a definíció szerint ez feketén-fehéren egy szekta.
Egy kritikus honlap (Kérdések és kételyek) a Waldorfról itt:
Legtöbb Waldorfosnak (sem pedagógusnak, sem szülőnek, sem diáknak) mélyebben fogalma sincs a filozifiai háttérről. (antropozofia) Maga az antropozifia is megérne egy mesét, pl hogy azt hirdeti (többek között), hogy születéskor a lélek mellé egy ugynevezett ösztönlény is beköltözik a testbe. Antropozofusok ezt Doppelgänger jelenségnek hivják. Maguk kreálnak fogalmakat vagy "kölcsönvesznek". Antropozofia egy összeollozott katyvasz. Egy picit kölcsönzött az összes vallásból, pszichologiából, megfűszerezték nyugati egoval. Alapitottak rá egy iskolát. Kikiáltották tudománynak.
Legfőbb baj ma Magyarországon a Waldorffal, hogy alternativ kisegítő iskolaként müködik. Azért, amikor egy 10 fős osztályban legkevesebb 3-4 nagyon problémás gyerkőc összeverődik, az baj. Ott a pedagógus ereje, figyelme nagyrésze erre a néhány gyerekre fog elmenni. Többiek oktatás nélkül maradnak.
Nagy és durva szakadások szoktak lenni Waldorf iskolákban, belharcok. Aztán ha két tábor megerősödik, akkor gyakran az egyik kiválik a másikból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!