Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Debrecenben miért kerül egyre...

Debrecenben miért kerül egyre több iskola valamilyen egyház tulajdonába?

Figyelt kérdés
Kell ez, hogy már gyerekkorban megkezdjék az agymosást? Gondolom a fidesz maffiának is előnyös, hogy egyre több agymosott zombi fidesz szavazót képeznek ezek az egyházi iskolák.

#Debrecen #egyházi iskola #fidesz birkák
2022. jún. 16. 22:27
 1/9 anonim ***** válasza:
31%
Járt gyerekem egyházi általánosba és egyetemre is. Amit itt fröcsögsz, az nincs. Tájékozódj és főleg tanulj!
2022. jún. 16. 22:29
 2/9 anonim ***** válasza:
57%
Nem tudom, mindenesetre attól még, hogy egyházi egy iskola, az nem jelent agymosást. Én jártam egyházi iskolába, abból állt, hogy évnyitón és évzárón a plébános is beszélt. Kb. ennyi. És szerintem egy csomó egyházi iskolában ez hasonlóan van. Az egyházi iskola alatt nem arra kell gondolni, hogy 24/7-ben csak a vallásról van szó, vagy ilyesmi. Egy átlagos iskola. Ennyi.
2022. jún. 16. 22:40
 3/9 anonim ***** válasza:
Debrecenben az idén egyetlen állami suli sem került egyházi kézbe. Legutóbb a bánki iskolát adták oda a reformátusoknak olyan 7-8 éve. Szóval a kiírásod eleve a tények eltorzítása. A bánkit egyébként be akarták zárni vagy talán be is zárták úgy kérte el az egyház, vállalva az üzemeltetést és így lehetőséget biztosítva a környéken lakóknak, hogy helyben járhassanak iskolába. Egyébként az esetek legnagyobb részében pontosan ez a helyzet, az állam bezárja a sulit, mert neki nem gazdaságos, a suli meg megpróbál fennmaradni és az egyházhoz fordul, hogy legyen ő a fenntartó. Az egyház meg vagy átveszi vagy nem, de általában valamelyik vállalja. Ha valaki nem akar ilyen fenntartású suliba járni, az elmehet bármelyik másikba, neki ez miért gond? Ha az állam egyszer bezárja a sulit akkor is el kellett volna menni. Akit nem zavar a hittan óra meg az áhítat, az marad. Ezen kívül ugyanazt tanulják, mint bármelyik másik suliban. Amit te ide fröcsögsz az tömény gyűlölet az egyházak iránt. A te dolgod, de azért Debrecenben van még jópár állami suli is, ha ki akarod zárni a vallást az életedből.
2022. jún. 16. 23:28
 4/9 anonim ***** válasza:
66%

A kérdező ugyan nagyon érzelmi alapon, előítéletesen tette fel a kérdést, de az tény, hogy az általános iskolai tanulók kb. 15%-a, a gimnáziumi tanulók kb. 25%-a egyházi fenntartású intézményben tanul az országban, s mindkét arány nagyobb, mint a valóban vallásos életvitelt folytató felnőttek aránya, amely jelenleg 10% alatt van. Itt vallásos életvitelűnek azt értem, aki heti rendszerességgel templomba vagy gyülekezetbe jár, ami a keresztény egyházakban általában elvárt életviteli alapkövetelmény. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy még a minden vasárnap templomba járók egy része is inkább képmutatásból, mint valódi hitből teszi ezt. Az már más kérdés, hogy ugyanakkor az emberek kétharmada felekezethez tartozónak tartja magát. Azaz hatalmas azok száma, aki "papíron" keresztény, de a vallását nem gyakorolja az egyháza által elvárt módon. Nagy kérdés, hogy az ő gyerekeiknek kell-e biztosítani az egyházi iskolát.

Mindenesetre nekem az a véleményem, hogy amíg van valódi lehetőség a szülőnek a választásra, hogy milyen iskolába írassa a gyerekét, addig nincs különösebb gond. A nagyvárosokban minden szinten van bőven állami fenntartású iskola is, ez tehát nem állít különösebb nehézséget senki elé. Ami viszont szerintem problémás és a szabad vallásgyakorlás szempontjából kifogásolható, az az, ha egy község egyetlen általános iskolája valamelyik egyház fenntartásába kerül; s ilyenre is van bőven példa. Na ez az igazi nagy gond, mert ha valaki más felekezetű vagy kimondottan vallástalan, az nem biztos, hogy meg tudja oldani, hogy a gyerekét naponta áthurcolja máshova. Különösen ha szegényebb. S ilyenkor szerintem sérül a világnézeti szabadság alkotmányban foglalt joga.

2022. jún. 17. 06:30
 5/9 A kérdező kommentje:
3-as, például a Dienes középiskolát 4 éve vette át a görög katolikus egyház, az összes felújítási munkálatokat eu-s vagy állami pénzből végezték. Nincs itt másról szó, minthogy az állami vagyon szépen egyházi kézbe kerül, cserébe az egyházak valamilyen ellenszolgáltatást nyújtanak a fidesznek pl, fidesz szavazót és a saját egyházának tagját nevel a gyerekből, amivel ugye egyre növekvő egyházi közösség és eyre növekvő támogatás is jár a fidesz kormánytól. Mutass már egyetlen egyházi iskolát, amely nem konzervatív nézeteket hirdet.
2022. jún. 17. 10:42
 6/9 anonim ***** válasza:
5. Nagyon sok egyházi intézményt a korábbi rendszer egyszerűen elvett, ezeket most visszakapják.Még jó, hogy felújítják, amikor tönkre vágták az ingatlanokat. Nem kötelező ezekbe járatni a gyereket, lehet államiba is, van választási lehetőség. A hitben élők pedig lehetőséget kapnak arra,a hogy a gyereküket a saját értékrendjük szerint taníttassák.
2022. jún. 17. 10:47
 7/9 A kérdező kommentje:
6-os, a Dienes suli jóval a háború után épült, sose volt egyházi tulajdon.
2022. jún. 17. 10:54
 8/9 anonim ***** válasza:
7. Kárpótlásként csere ingatlan is lehet.
2022. jún. 17. 11:39
 9/9 anonim ***** válasza:
88%
Az oktatási rendszer rendszerszintű problémákkal küzd, melyekről a kormány nem akar tudomást venni. Bármely jelét észleli, tünetileg kezeli. Ezért fordulnak az iskolák az egyházakhoz.
2022. jún. 17. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!