Debrecenben miért kerül egyre több iskola valamilyen egyház tulajdonába?
A kérdező ugyan nagyon érzelmi alapon, előítéletesen tette fel a kérdést, de az tény, hogy az általános iskolai tanulók kb. 15%-a, a gimnáziumi tanulók kb. 25%-a egyházi fenntartású intézményben tanul az országban, s mindkét arány nagyobb, mint a valóban vallásos életvitelt folytató felnőttek aránya, amely jelenleg 10% alatt van. Itt vallásos életvitelűnek azt értem, aki heti rendszerességgel templomba vagy gyülekezetbe jár, ami a keresztény egyházakban általában elvárt életviteli alapkövetelmény. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy még a minden vasárnap templomba járók egy része is inkább képmutatásból, mint valódi hitből teszi ezt. Az már más kérdés, hogy ugyanakkor az emberek kétharmada felekezethez tartozónak tartja magát. Azaz hatalmas azok száma, aki "papíron" keresztény, de a vallását nem gyakorolja az egyháza által elvárt módon. Nagy kérdés, hogy az ő gyerekeiknek kell-e biztosítani az egyházi iskolát.
Mindenesetre nekem az a véleményem, hogy amíg van valódi lehetőség a szülőnek a választásra, hogy milyen iskolába írassa a gyerekét, addig nincs különösebb gond. A nagyvárosokban minden szinten van bőven állami fenntartású iskola is, ez tehát nem állít különösebb nehézséget senki elé. Ami viszont szerintem problémás és a szabad vallásgyakorlás szempontjából kifogásolható, az az, ha egy község egyetlen általános iskolája valamelyik egyház fenntartásába kerül; s ilyenre is van bőven példa. Na ez az igazi nagy gond, mert ha valaki más felekezetű vagy kimondottan vallástalan, az nem biztos, hogy meg tudja oldani, hogy a gyerekét naponta áthurcolja máshova. Különösen ha szegényebb. S ilyenkor szerintem sérül a világnézeti szabadság alkotmányban foglalt joga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!