Szóbelik nélkül 468 pontom van érettségin. Pázmány vagy ELTE jogot ajánlotok? (tudom, hogy nem biztos, hogy felvesznek) Mindegyikről jót hallottam.
Tudomásom szerint az ELTE jogi képzése abban különbözik a Pázmányétól, hogy a nehézsége kiegyenlítettebb az évek során. Más szóval az ELTE már az elejétől olyan nehéz, mint később, s ezért akinek nem megy a tanulás, már az első két évben kihullik. A Pázmányon ezzel szemben az első két és fél év mézesmadzag, utána viszont a képzés második fele a duplájára nehezedik. Emiatt a Pázmányon még olyan is előfordul, aki negyedévben adja fel, sőt olyan is, aki utolsó évben, vagy az államvizsga sikertelensége miatt dobja be a törülközőt. A Pázmányon tipikusnak számít, hogy 6-7 év alatt végzi el valaki az 5 éves képzést, elsősorban a képzés második felében átélt bukások miatt.
Mivel az ELTE és a Pázmány tanterve jelentősen különbözik, ezért az egyikről a másikra a képzés közben átmenni általában csak évveszteséggel lehet, és természetesen csak költségtérítésesre vesznek át. Úgyhogy általában mindenki "beleragad" abba, ahol elkezdte.
Amiben az ELTE szerintem pluszt nyújt a hírneve mellett, az egyrészt az, hogy számos oktató végzett neves külföldi egyetemen például PhD vagy LLM képzést (Harvard, Cambridge, Oxford stb.) és nyilván know-how-t is szereztek így ott, persze ez nem látszik mindenkin (de a szakma kiemelkedő alakjaitól tanulhatsz, velük kutathatsz a későbbiekben).
Másrészt, hogy hallgatóként rengeteg lehetőséged van, ami máshol kevéssé vagy egyáltalán nem adatik meg: szakkolik, diákszervezetek, nemzetközi perbeszédversenyek, szakmai diákkörök, csereprogramok (pl.: francia és német kettős diploma), és ezek mellett a közösségi élet sem rossz. Emiatt az ELTE-t ajánlanám első helyen, de szerintem a Pázmány is minőségi képzést nyújt, így mellélőni nem fogsz ezekkel.
#4 el tudod nekem magyarázni esetleg, hogy mi az a francia/német kettős dipolma? Mit lehet vele kezdeni a későbbiekben?
Olvastam a honlapon, de nem teljesen világos, hogy ezek mik. Előre is köszönöm.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!