Miért nem buktatják meg azt, aki nem tud helyesen írni? Vagy főleg, miért nem tanítják meg rendesen a magyar iskolásokat a helyesírásra?
Általában az, hogy valaki nem tud valamit nem CSAK a tanár műve. Egy tanár a szívét-lelkét kiköpheti, ha az adott lurkó nem hajlandó és nem akarja a tananyagot megtanulni.
Sajnos sokan vannak úgy, hogy "minek a helyesírás", szükségtelen rossznak tartják. Interneten annyira "nem számít", cseten szintúgy nem, levelet meg ma már nem igazán írnak. Ott van a szövegszerkesztő - sokszor semmire sem használható - beépített helyesírás-ellenőrzője, majd az kijavítja, ha valami nem jó.
Ma már a nyelvi igényesség nem számít...
Ez pedig kötekedés, de a téma "megkívánja": az írogatók hosszú í-vel írogatnak :) [Gondoltam először, hogy nincs 'í' a billentyűzeteden, de a helyesírás, tanítják, írni stb. helyeken használtad, úgyhogy ez nem "mentség." :)] Viszont ez legyen a legnagyobb "hejjesirássi hibád" :)
Nem tudom, hány éves vagy, de nálunk még az érettségin megbukott helyesírásból az, aki bizonyos számú és súlyosságú hibát vétett. Egyébként szerintem a helyesírás tanulásának a legjobb módszere az olvasás (lehetőleg valami komolyabb könyv), helyesírási szótár megnézése ha nem tudunk valamit, ja és persze nem árt odafigyelni, hogy mit mond a tanár magyarórán. Állítólag mostanság az olvasás a fiataloknak kissé büdös,(tisztelet a kivételnek), gondolom hasonló gyakorisággal nézegetik a szótárt is. Bízzunk benne, hogy odafigyelnek az órán... Vagy lehet, hogy optimista vagyok?
Én megbuktatnám az illetőt, hacsak nincs dyslexiáról igazolása. Nem nagy ördöngösség a helyesírási szabályok betartása, legalábbis az alapvető szabályoké. Tény hogy pl. az egybeírásnál kötöjelezésnél, külön szavaknál eléggé eszement a szabályrendszer....
miért zavar téged mások hiányossága? először is ezen gondolkodnék el!
2. inteligencia =intelligencia, pedig hogy kit milyen IQ-val áldott meg a teremtő
3. kivel is van problémád? a helyesirással vagy az ide irogatókkal? elgondolkodtató
Tőlem rendszerint távol áll az írogatók helyesírásának ellenőrzése. Valahogy átsiklom felette, észre sem veszem.
Válaszadásnál nem is figyelek rá - csak így kényelmesen, lustán -, de a kérdésfeltevésnél annál inkább, hogy ne kelljen agyonmoderálni!
Mindehhez hozzátartozik, hogy a helyesírásomat katasztrófálisnak minősítettem az iskolában, ha nem volt az ötösöm mellett csillag. ;)
Egyébiránt az ember felelyt - ahogyan én is ;) -, s ma már sajnálatos módon nem követelmény a helyesírás tudománya.
Mókás ez a túlterhelés-dolog... majd meglátjuk mi lesz velük később ha nem tanulnak meg dolgozni. Ha én kibírtam az alsót, ők is ki fogják. Inkább a nagyobbak fejét nem kéne ennyi haszontalansággal tömni!
Egyébként a kérdésre felelve: Mikor buktassák meg? pontosan melyik osztályba? Mert elsőtől 12.ig tanuljuk a nyelvtant szóval szerintem van idő megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!