Érettségin érheti hátrány azt a diákot, aki nem öltözik ki, csak egyszerű melegítőfelsőben megy?
Jogilag nem.
De ha szóbeliről van szó, ott azért tud tenni a tanár azért, hogy ne szerepelj jól. Főleg, ha középszint.
Kizárt, még egyetemi szóbeli vizsgán sem szólnak, sőt még szigorlaton sem.
De tapasztalataim szerint nyelvvizsgán sem szokott problémát okozni.
Az érettségi egy ünnepélyes alkalom, egy fontos mérföldkő az ember életében, ezért illik kiöltözni.
Ha normál utcai ruhában mész, akkor téged kinézhetnek érettségin, de hátrányosan nem érintheti a vizsgádat.
Szerintem ez tanárfüggő is. Nekem volt olyan tanárom (osztályfőnök) aki egyszer megkérdezte hogy merészelek farmerkabátban menni egy iskolai előadásra. (Ahol ráadásul tök sötét volt.)
A négyessel egyetértek.
Igen, érheti. Nyilván elsősorban a tudást kell értékelni, de ez szóbelin nem lehet 100%-ig objektív, beleszólnak a benyomások is.
Ha valaki minden tud, akkor megkapja az ötöst akkor is, ha pörköltszaftos atlétában jelenik meg. Ha viszont kétséges a dolog, akkor a jobb jegy attól is függhet, mennyire érzi a bizottság, hogy mindent beletett valaki - és igen, a melegítőfelső azt az érzetet kelti, hogy igazából nagy ívben teszel az egészre.
És persze lehetnek olyan helyek, olyan bizottságok, ahol a nem megfelelő öltözet miatt emberszámba sem vesznek - az más kérdés, hogy ez jogos vagy helyes-e.
Én egyébként úgy gondolom, nem illő melegítőfelsőben megjelenni érettségin. Ha nem is húzol öltönyt, legalább egy inget vegyél fel! Én például gyűlölöm a nyakkendőt, kizárólag záróvizsgákra kötök, mert úgy érzem, tartozok legalább annyival annak a hallgatónak, aki felveszi az öltönyt.
Hivatalosan nem, de gyakorlatilag, ha meglát egy középiskolás tanárod aki majd szóbeliztet és amúgy sem vagy szimpi neki, majd megszívathat.
Én anno a középsulis írásbeli és szóbeli érettségire kiöltöztem, majd külön tettem egy emelt angol érettségit oda már nem öltöztem ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!