Az egyéni tanrend és a magántanulás között mi a különbség? Vagy a kettő ugyanaz?
A magántanulói státusz az alap- és középfokú oktatásban létezik, általában akkor, amikor valaki egészségügyi vagy családi okból tartósan nem tud bejárni az órákra. A tárgyakat vizsgákkal teljesíti.
Az egyéni tanrend ezzel szemben a felsőoktatásban létezik a nappali tagozaton, és sokféle okból engedélyezhetik: tartós betegség, anyagi gondok, családi okok, élsportolói státusz. Lényege, hogy a kötelező óralátogatások alól felmentést kap az illető. Vannak azonban oktatók, akik az egyéni tanrendes hallgatóknál is ragaszkodnak az évközi zárthelyik megírásához, illetve bizonyos gyakorlati feladatok elvégzéséhez.
Én beszéltem erről az Ombudsmannal, és azt mondta, hogy a törvény nem szabályozza a számonkérés gyakoriságát, módját.
Mivel egy 10 éves gyereknek szerintem elég durva év végén levizsgázni 12 tantárgyból az éves anyagból. Azt mondta, hogy megbeszélés kérdése, azt is lehet, hogy behívják a témazárókra.
Egyébként hivatalosan nagyon nehezen adják meg, nagyon macerás. 10 órát kéne adnia az iskolának, de ez sincs szabályozva, hogy milyen tárgyakból. A lányom osztályában volt egy ilyen kislány, és majdnem végig a biosz-földrajz szakos tanár volt vele, mert neki volt szabad kapacitása. A matekot meg kémiát meg megtanulja, ahogy akarja?
Hacsak nincs otthon tanár, aki foglalkozik vele, nem nagyon szokták megengedni, csak akkor ha nincs speciális iskola a környéken.
Ha mégis megengedik, akkor a szülőnek kell nagyon a sarkára állni, hogy milyen módon vizsgáztassák a gyereket és milyen magánórákat adnak neki. Én hallottam olyat is, hogy év végén vizsgázott a gyerek, és még a témaköröket sem adták meg neki, ott van a tankönyv, aztán helló. Ha a kettes a cél, akkor rendben, azt biztos könnyen megadják, de később a továbbtanuláshoz már ez nem elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!