Mi a véleményed arról, hogy évekre visszamenőleg kiadták a diplomákat nyelvvizsga nélkül?
Szerintem igazságos úgy lett volna ez az egész hogy bizonyos szakokon eltörlik teljesen a nyelvvizsga követelményt.
Illetve javítanak a nyelvoktatáson mert az az egyetemeken is a béka segge alatt van!
És nem mindenkinek van pénze magántanárra, a nyelvvizsga meg már kb 38-40 ezer fölött van így hogy emelték az árait az évben. Azért ez sem kevés pénz, és ha valamelyik része nem sikerül bukó az egész. Szerintem a nyelvvizsga árakat kellene csökkenteni, és a színvonalat javítani.
Igy szerintem sem igazságos hogy rengeteg ember már kb a diplomáját is elfelejtette és simán átveheti, aki meg pl most nyáron végez ő nem veheti át. Vagy mindenkire legyen érvényes az amnesztia, és max a nyelvszakokon kelljen, vagy senkire ne legyen érvényes
Az én esetemben nem irigység, csak meg nem értés.
Én is elintéztem a nyelvvizsgát 16, 17 és 18 éves koromban plusz a nyelvi érettségiket 16, 17, 18 évesen (még nincs diplomám). Nekem ez nem irigység, inkább buborékban élés. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez hogyan okozhat valakinek nehézséget, mert a környezetemben mindig én voltam a legrosszabb mindegyik nyelvből, vagy legalábbis sosem a legjobb mégis sikerültek a nyelvvizsgák, érettségik, stb. És ez 3 különböző nyelv, az elvárás pedig 1. Ráadásul nem 18 éves korig kell, hanem diplomáig, ami minimum plusz 3 év. Én már azon is meresztettem a szemem, mikor visszavonták a felvételinek kötelező nyelvvizsgát. Plusz 28 pontot jelentett volna (vagyis másoknak -28-at). Az indokot értem, csak a bejelentés időpontja és a következetesség hiánya borította ki a bilit.
Nem vagyok nyelvzseni és a környezetemben is csak kevés nyelvzseni van. Sokkal több a reál beállítottságú személy, mint én is.
Mindkét szülőm magyar, sosem éltem külföldön, nem volt magántanárom, nem jártam nyelvi osztályba vagy nyekre vagy kéttannyelvűbe, sőt, reálos sulim volt.
De igyekszem empatikusabb lenni. Nem könnyű, de legalább a szándék megvan.
Az lenne normális, ha eleve fel se vennének senkit középfokú nyelvizsga nélkül felsőfokú intézménybe - ez volt is tervbe. Ezzel megszűnne az állami felesleges pénzkidobás.
Ez amúgy megmutatja, hogy valaki mennyit képes tenni egy célért. Én is a második nyelvet már munka mellett tanultam meg. de hát kellett is a napi kommunikációhoz. Sok energiát fektettem bele de egy idő után angolúl angol felírattal néztem filmeket, sok szófordulatot kijegyzeteltem és még élveztem is a tanulást.
Vén fejjel (40) levelezőn "kellett" elkezdenem villamosmérnöki-katonai sulit.Alulról kezdő szakmabeliként semmi gond nem volt, ami szakirodalom angolul kellett azt szotárazva megtanultam.
Akkortájt Pálinkás nertárs volt tanuló-sanyargató.
Még szigorítani is akart.
A nyelvvizsga előfeltétele legyen az állámvizsgának.
Még az eredeti állapot szerint a nyelvvizsga egy a sok közül.
Diplomát nem kapod meg ekkor sem , de a többi tárgyból már túlvagy rajta és nem egy-két évvel késöbb megkopott tudással kell vizsgázni.
Pálinkás nertárs levelezésünkben közölte, hogy amíg ő a miniszter addig a sok 'lógós büdös kölök nem fog vizsgázni"!
Aztán 2 hónap múlva fapofával bejelentette, hogy elintézte, hogy lehessen vizsgázni nyelvvizsga nélkül is.
Álszent gazember.
Nyelvek ellen beoltottként kb 1 év+félmilla nyelvtanár véres küzdelem után lett meg.
Szinte semmit sem hasznosítok belőle, mert szaknyelvi részt sem a tanár sem más tanfolyam nem tud hozzátenni.
El kellene gondolkodni azon, hogy elmegy az ember arabba, idejönnek az afrikai iskolát messziről nem látott migráncsok és használják az angolt. Itt meg a valahogyan egyetemre kerültek -akiknél egyébként a legtermészetesebb igénynek kellene lenni valamilyen nyelv(ek) elsajátítása- már azt sem értik annyi ésszel amijük van miért nem egyből akadémia tagok és azon vinnyognak, miért kényszerítenek rájuk ma már a gyakorlatban is alapvető ismeretek megszerzését.
Valamelyik nap külföldi ismerősömnek segítettem gázszerelőt keresni, kérdeztem tőle tud-e angolul valamennyit, azt mondta, persze, semmi gond megértik majd egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!