Február végén kapok diplomát, és kerülök ki az egyetemről. Meddig használhatom a diákigazolványomat ezután (jogosan)?
Alapeset az lenne, hogy mivel a 2021/2022. felsőoktatási tanév II. félévében szűnik meg a tanulói jogviszonyod, így október 31-ig érvényes a diákigazolványod.
Amennyiben a matricád 2019/2020. felsőoktatási tanév II., a 2020/2021. felsőoktatási I. és II., a 2021/2022. felsőoktatási tanév I. félévben kiadottak esetében viszont 2022. június 30-ig érvényesek.
Legalábbis a jelenlegi jogszabályok szerint, ami nem kizárt, hogy változni fognak.
Erre nem vennék mérget. Ha belegondolsz, hogy máig érvényesek a 2019. szeptemberében kiadott 2019/2020. felsőoktatási tanév I. féléves matricái is, így azért kérdéses minden.
Mivel április 3-án lesz a választás és a veszélyhelyzetet utána bármikor újra kihirdetheti új számon a kormány, ahogy kihirdetheti a jelenleg hatályos kormányrendeleteket is, mégpedig új számon. Így akár az A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 84.§ értelmében az A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről 2021. évi I. törvény ugyan 2022. június 30-án hatályát veszítheti, de az sem kizárt, hogy a várhatóan 2022. május 3-án megalakuló Országgyűlés továbbra is meghosszabbítja ezeket.
Erre írtam, hogy jelenleg minden képlékeny a 2021/2022. felsőoktatási tanév II. féléves igazolványaival kapcsolatban, ahogy a korábbiakkal kapcsolatban is, amelyet még a 2019/2020. felsőoktatási tanév I. és II. félévében kiadottakkal kapcsolatban is.
Mi szerepel a matricán, ami a diákigazolványodon van? (pl. 2021/2022 I. félév)
Attól függ, hogy mikor adták ki a matricákat és I. vagy II. félév.
Azért tisztázzuk azt, hogy egy jogszabály bármikor módosítható, ráadásul mivel a Veszélyhelyzet 2022. május 31-én ér véget. Amennyiben a jelenlegi kormányzat marad, akkor hiába válik jogilag ügyvezető kormánnyá a IV. Orbán-kormány, hiszen az V. Orbán-kormány váltaná, így majdhogynem bármilyen törvényt, kormányrendelet alkothat.
Amennyiben a jelenleg hatályos 27/2021. (I. 27.) korm. rendeletet megszünteti, viszont új számon újra kihirdeti a 2022. május 31-én hatályos kormányrendeleteket 2022. június 1-től, valamint új rendeletként a 2021. évi CXXX. törvény egyes részeitől is eltérést hirdet, akkor még nem biztos, hogy június 30-án lejár a diákigazolványa. (Sőt, szinte biztos vagyok benne, hogy nem)
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy amennyiben 2021/2022. felsőoktatási tanév I. félévre kapott diákigazolványok a 2022. január 25-én hatályos COVID-jogszabályok okán 2022. május 31-ig érvényesek, hisz ezen a napon a MA hatályos jogszabályok szerint a 27/2021. (I. 27.) korm. rendelet és az ezzel kapcsolatos 2021. évi I. törvény hatályát veszíti.
Megjegyzés:
Azt viszont nem tudhatjuk, hogy hirdetnek-e ki újabb veszélyhelyzetet és a jelenleg érvényben lévő kormányrendeletek újra életbe léptetik-e vagy sem. Azt sem tudhatom, hogy 2021. évi CXXX. törvénytől is elérhetnek, hisz Veszélyhelyzet idején az Alaptörvény kivételével szinte bármilyen törvénytől eltérhet.
⭕️ KÉRDEZŐ ! ⭕️
✅ Attól függ, hogy mikor ABSZOLVÁLSZ !
✅ Nah, az ABSZOLVÁLÁS követően fog megszűnni a hallgatói jogviszonyod.
✅ Függetlenül attól , hogy mikor ÁLLAMVIZSGÁZOl, vagy mikor mész DIPLOMAOSZÓRA !
✅ TEHÁT : neked már nem lesz AKTÍV "tavaszi" féléved (jól tudod)
✅ De az ŐSZI diákod ugyan úgy érvényes fog maradni (alap esetben : Március 31.-ig)
✅ De a vészhelyzet miatt - ez kitolódik Június 30-ra !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!