Ha én még a hét elején kerültem karanténba, akkor?
Még kedden kerültem karanténba, az akkori szabállyal, miszerint 10 napot otthon kell lennem. Majd jött a csütörtöki kormányinfó, hogy a karantén lerövidül 5 napra.
Mit gondoltok, ez már rám is vonatkozik, vagy csak arra, aki ez után kerül karanténba?
A válaszokat előre is köszi:)
Tisztelt Kérdező!
A karantén lerövidülése 2022. február 15-én lép hatályba, most pedig még január 16-a van. A karanténod a benne szereplő dátumig tart. Amennyiben aktív fertőzés miatt kerültél hatósági karanténba, akkor nem kizárólag a 10 nap a mérvadó, hanem e mellett a 3 napos tünetmentesség. Amennyiben kontaktként rendelték el és a kezdő nap 2022. június 11. (kedd), akkor 2022. január 20. (csütörtök) jár le.
Tévedés, hisz a kedden kezdődött 10 napos karantén jövő csütörtökig nem jár le. A lerövidülés február 15-től érvényes.
10.1 pontból idézve:
"Amennyiben egy köznevelési intézményben (az óvoda kivételével) egy tanuló esetében
COVID-19 fertőzés igazolódik, az illető a járványügyi döntésnek megfelelően 7 nap karanténba
kerül, amely 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan és a
légúti tünetei megszűntek. Három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5.
napon végzett negatív gyorsteszt eredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet
az intézménybe"
A probléma az, hogy a jelenlegi eljárás rend szerint a Megyei/Fővárosi Kormányhivatal Járási Hivatala Járványügyi Főosztály viszont 10 napra adja ki a határozatot, amit az EMMI rendelet a jelek szerint semmibe vesz. Amennyiben a diák és a szülő az EMMI rendelet alapján jár el és esetleg ellenőrzést kapnak, akkor megbüntetik a járványügyi határozatot megszegőket.
A pénteken megjelent kormányrendelet szerintem felülírja a 10 napos karantént. Nem vagyok jogász így erre nem vennék mérget. Viszont a gyerekem január 12-én szerdán találkozott utoljára egy covidos osztálytárssal. Először bennünket is 10 napos karanténra ítéltek, majd pénteken kaptunk az iskolától egy Tankerület által írt levelet amelyben az van, hogy hétfőn (január 17-én) menni kell a gyerekeknek iskolába.
Ez most jogilag kifogásolható vagy sem fogalmam sincs.
Köszönök szépen a válaszokat!
Én még semmiféle visszajelzést nem kaptam, hogy holnap mennem kéne, úgyhogy egyelőre úgy néz ki, hogy még itthon maradok.
Mindenkitől elnézést kérek!
magyarkozlony.hu honlapon Hivatalos Értesítő 1. száma elérhető (2022.01.14.), az Értesítő 284. oldalán ez szerepel:
"B) Otthonában elkülönített beteg/fertőzött izolációjának megszüntetési kritériuma
A beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt,
gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID–19
fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított
5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.
Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének
napjától számított 7. napon lehet feloldani. A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától
számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható."
Hozzáteszem, hogy fogalma nincs senkinek, hogy mikor lépett hatályba.
Kedves Kérdező!
Próbáljátok a szüleiddel felhívni a Koronavírus Infovonalat és kérdezzétek rá, hogy most mi a teendő. Reális lehet, hogyha eltelt 7 nap és 3 napja láztalan vagy és légúti panaszod sincs (nem köhögsz, nem folyik az orrod), akkor lehet, hogy keddtől mehetsz iskolába.
Koronavírus Információs vonal tájékoztatást ad.
Egyébként mivel a módosításban benne van, hogy 7/2022. (I. 14.) korm. rendelet 2.§ értelmében a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
#7 (kérdező)
A keddi (január 11.) napot is beleszámítva is csak a holnapi (január 17. hétfő) napod lesz a 7. nap, vagyis még elvileg akkor sem biztos, hogy kimehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!