Gazdaságinformatikai szakon van webfejlesztés?
Nincs, miért lenne? A legtöbb egyetemen 1-1 tárgy a webfejlesztés.
A gazdinfó annyiban ad könnyebbséget, hogy a többi infós szakhoz képest kevésbé tömény, ezért mellette jobban tudsz tanulni ezt-azt. Talán foglalkoznak olyan eszköztárral, aminek backenden hasznát veheted, de igazából ennyi.
Kell keresni egy olyan képzési formát, ami mellett el tudsz menni dolgozni, aztán majd ott megtanítanak webfejleszteni némi alappal. A többiek is így lettek webfejlesztők meg igazából minden más is. Én adattudománnyal foglalkozom, még a specializációm is ez volt, mégis úgy tanultam meg igazán a dolgokat, hogy amint tudtam, munkát vállaltam a szakterületemen. Egész pontosan előbb lett állásom és utána iratkoztam csak be mérnökinfóra.
Azt láttam, hogy a back end-et azért rendesen tolják, plusz adatelemzés, Oracle és MS SQL, ERP SAP és ezek programozása fejlesztése amik mennek, de front enddel kapcsolatosan nincs semmi.
Akkor ez ilyen tanuld meg magad story. Máshol külön szakok vannak erre, furcsa volt, hogy a 3 közül egy infós képzésen sincs nagyon.
Köszönöm a válaszokat!
Adatelemzőnek általában a szakmában legalább kicsit jártas embert keresnek, azaz pl. logisztikai cégekhez logisztikai végzettségűt, pénzügyre pénzügyi végzettségűt, mérnöki helyekre mérnökit. Hogy ne nulláról kelljen elkezdeni magyarázni legalább a témát, amit elemezni kell.
Technikailag óriási a szórás, hogy mit neveznek adatelemzőnek.
1. Még mindig rengeteg helyen pusztán Excelt kérnek...
2. Sok helyen haladó Excelt (power query, power pivot, DAX, VBA) és SQL-t.
3. Hivatalosan a main stream eszközök erre egyébként a Power BI vagy Tableau.
4. De sok helyen látni már R vagy Python követelményt is.
5. Ahol big datán dolgoznak, ott a szokásos Python eszköztár (Numpy, Pandas, matplotlib, seaborn stb.) mellé PySparkot szokás használni.
Nem tudom, mik a későbbi terveid/céljaid, de ha szeretsz programozni, akkor azt javaslom, hogy tanulj Pythont és eleve Pythonos állásokat célozz meg. Ennek van a legnagyobb jövője az iparban.
Gazdálkodás és menedzsment szakon vagyok utolsó éves, de nem igazán érdekel se a HR, se a marketing, pénzügy, számvitel stb.terület.
IT érdekelne,de csak alap SQL-t tanultam. Itthon csak hobbiként tanultam HTML-t, CSS-t és webdesignt. A webfejlesztés Java Script és könyvtárai nélkül esélytelen, és úgy érzem magamtól itthon nem tudnám megtanulni. Ezért gondoltam egy business analyst irányra, de úgy látom az álláshirdetésekből, hogy oda is sokkal több kell, mint az excel meg az alap SQL. Így jött, hogy elvégeznék esetleg egy gazdaságinformatikai képzést, de csak 1 félév SQL van illetve Python helyett C#, továbbá (mostmár látom az operatív tantervet) webfejlesztés egyáltalán nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!