Tanítók, tanárok? Mit értenek azalatt, hogy sem gettóiskolában, sem versenyistállóban nem jó tanítani, mert mindkét iskolatípusban vannak nehézségek?
versenyistálló: sokkal több felkészülés és versenyekre felkészítés, a tanár részéről.
gettóiskola? többszörösen hátrányos gyerekek, kevés szocializációval és alapismeretek nélkül. Magatartási problémákkal a szülők részéről is. Szóval nehéz tanítani, rendet tartani. felzárkóztatni.
Az első jól összefoglalta.
Versenyistállóban a gyerekeket OKTV-re, és más hasonló versenyekre kell felkészíteni, az órákon nem lehet rutinból tanítani és az érettségin is elvárt a 80+%-os érettségi átlag.
Gettóban a gyerekek nem tanulnak semmit se, lógnak. A tanárverések és zaklatások gyakoriak. A szülők között több börtönviselt van. Itt csak az az elvárás, hogy a diákok átmenjenek egy kegyelem kettessel.
Köszönöm a hasznos válaszokat, mindkettőtöknek ment a zöld kéz. :)
Azért vetődött fel bennem a kérdés, mert édesanyám és keresztanyám egyaránt gettóiskolában tanít. Sokat panaszkodnak, ugyanakkor azt mondják, semmi pénzért nem tanítanának egy erősebb, színvonalasabb iskolában, mert az ilyen intézményekben több szülő is beleszólhat a pedagógus munkájába, és ők ezt nem tűrnék el. Ugyanakkor egy cigányiskolában hosszabb távon könnyen leépülhet az ember.
Jómagam 1 évig tanítottam egy cigányiskolában, igaz, képesítés nélkül (anglisztika BA-val rendelkezem, most fogtam bele az angol-magyar szakos osztatlan tanárképzésbe, középiskolai tanár szeretnék lenni). Én azt tapasztaltam, hogy a gyerekek 80%-a nihilista, semmire se akarja vinni, a hangos és sokszor közönséges viselkedésről nem is beszélve. A bűnözés gondolata sem állt távol sokaktól. Volt, aki megjegyezte, hogy strici vagy drogdíler szeretne lenni. Kb. 20%v volt azoknak a diákoknak az aránya, akik normálisan tudtak viselkedni, illetve szorgalmasan tanultak.
*Kb. 20%
Talán egy közepes erősségű intézményben lenne legjobb tanítani?! Ki tudja..
Én pályaelhagyó tanár vagyok. Egy alapítványi iskolában tanítottam. A kollégák közt nagyon jó volt a viszony, segítettük egymást, nem volt furkálódás. De mondták, hogy a versenyistállókban azt lesik, hogy a másik hogy tanít, hogy mit ront el, egymás tekintélyét rombolják, a tanárok egymás közt is versengenek. Át is jött hozzánk egy ilyen tanár egy másik iskolából, és rögtön azzal kezdte, hogy a jobb osztályokat év elején lecsapta a kezemről. Ezt nehezen bírnám én is hosszú távon. Szerencsére hamar abbahagyta, mert látta, hogy itt ez nem divat.
De a gettót sem bírnám. A bátyám egy ilyen suliba járt, mesélte, hogy mik mentek ott, még a tanárok is féltek némelyik diáktól. Tanítani nem lehetett, csak túlélni mentek be órára, és a legtöbb tanár ivott, mert nem bírta másképp elviselni. És az ilyen tanártól mit tanul a gyerek? Még a normálisabbja is elvadult. A tesóm is nagyon idióta szokásokat vett fel, gyakorlatilag azt tanulta megy, hogy aki erősebb, annak van igaza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!