Levelezőn első félévben hogyan lehet összerakni a 30
kreditet?
Vedd fel a mintata terv szerinti órákat, és kész. Hidd el, úgy van összerakva, hogy a végére meglesz a kötelező.
2021. szept. 5. 07:31
Nálunk (GAMF) az első félévben 33 kredit jött össze csak a kötelezőkből, mintatanterv szerint. Ne az órákat számold! Minden tárgynak megvan a kreditértéke. Nézd meg, a mintatervben mi tartozik kötelezők közül az első félévhez, és azok kreditértékeit add össze.
2021. szept. 5. 07:52
Nagyon sok helyen előfordul, hogy az adott félévre meghirdetett levelezős órákból önmagában nem minden félévben jön össze a 30 kreditpont. Azért nézd meg, hogy a levelezősöknek meghirdetett szabadon választható tárgyak közül fel tudod-e venni valamelyiket. Ezeket a szabadon választható tárgyakat a Neptunban sokszor másképp kell kilistázni, mint a többit. Ha ilyen sincsen, akkor sincs semmi pánik, nem muszáj 30 kreditpontnak meglennie minden egyes félévben. Ez csak egy irányszám, s egy későbbi félévben majd bepótolhatod azzal, hogy 30-nál több kreditpontnyi tárgyat veszel fel. Lehet, hogy egy picit ez a kreditátlagodat lenyomja majd, de ha államilag támogatott képzésen vagy, ahhoz elég rosszul kell tanulni, hogy az alacsony kreditátlag miatt átsoroljanak költségtérítésesre.
2021. szept. 5. 08:50
Én nappalis vagyok, nálunk sokszor nem jön össze a 30 kredit a kötelező tárgyakból és ilyenkor mindig szoktam felvenni még pluszban szabválokat is. Nekem ez azért fontos, mert a KKI (ahol fixen 30 az osztó) alapján kapunk tanulmányi ösztöndíjat és a kollégiumi felvételin is számít.
Levelezőn van valami külön oka annak, hogy meg kellene lennie a 30 kreditnek? Mármint féléves leosztásban úgy jön ki a kreditszám, ezt értem. Viszont például az önköltségre soroláshoz "csak" évi 36 kredit kell, félévente átlag 18 kredit és ugye a tanulmányi eredmény (elviekben súlyozott átlag, legalábbis nálunk) is számít. Úgyhogy az átsorolás veszélye nem feltétlenül fenyeget, ha nincsen meg a 30 kredit. Ha pedig nincsenek ilyen okai, akkor szerintem nem probléma, ha nem jön össze a 30 kredit, az a lényeg a végére minden tárgy teljesítve legyen.
2021. szept. 5. 09:37
Első félévben nekem 28 jött ki a 30 helyett, filóztam, hogy felveszek egy tárgyat pluszba, de mondom inkább megvárom a második félévét, mert kitudja, hogy mennyi szívás lesz így is a kötelezőkkel
2021. szept. 5. 12:21
6/11 A kérdező kommentje:
Az alap tárgyakkal 17 kredit jött össze, és olyan szab válokkal amikre nem kell bejárni levelezősöknek, mert hétköznap vannak, 23-ra tudtam feltornászni. Kicsit aggaszt, meglátjuk mi lesz.
Ez így nagyon kevés. Van, hogy kevesebb, van, hogy több, de nem ennyire.
Minden kötelező tárgy meg van már hirdetve? Nem lehet, hogy valami még nincs kint?
2021. szept. 5. 13:43
8/11 A kérdező kommentje:
Mind megvan. A tanulmányi osztály is olyan jó tanácsot tudott adni, hogy pótoljam ki szabválokkal, de ilyenek vannak, hogy kínai I., lovagkori csaták meg hasonló állatságok, ja, és nem büfészak, hanem egy TTK-s szakról van szó.... Nyilván azért megyek oda, hogy ilyen állatságokat tanuljak, ne pedig a választott szakkal kapcsolatos dolgokat...
A mintatantervben mi van?
2021. szept. 5. 14:13
10/11 A kérdező kommentje:
Azok a tárgyak, amik összesen 17 kreditre jönnek ki.
Kapcsolódó kérdések: