Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Aki 3,5 évet államin tanult,...

Aki 3,5 évet államin tanult, meddig nem mehet külföldre?

Figyelt kérdés

2021. júl. 24. 20:23
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
96%

Ahhoz képest, hogy más azonnal kapta a leveleket, ő még egyetem kapcsolattartásában se létezik.

De mivel ő kint is tanult (ami szünetelteti a visszafizetési kötelességet) arra illet volna valamit kapni, főleg hogy kedves szomszédom kapott is, de ő itthon vállalt munkát.

Ahogy ha a hiteles esetnél maradunk, ott is kapsz jópár levelet akár papír, akár elektronikus formában, attól függetlenül, hogy épp nem kell törleszteni.

De én csak furcsálom, hogy valakit nem keresnek jópár év után se, legalább annyival, hogy amúgy vissza kell fizetni a dolgot🤷🏼‍♀️ Ha már itt kapja az ember azt, hogy mennyit dolgozott már le.

Majd kíváncsi vagyok, hogy gyerek után kap-e valamit vagy akár én.

De ha én kapnék 5 év után egy levelet, hogy nincs munkaviszonyom, akkor nem-e tervezem visszafizetni a képzést vagy dolgozni, azonnal törlesztenék.

(Az egy tök más dolog, hogy én/mi nem fogom/fogjuk itthagyni egyedül a szüleinket, hogy szenvedjenek ha bedől a gazdaság és kiraknak minket az EUból. Ők jönnek utánunk, amint végzek, imádunk mindannyian itt élni, de szüleim se szeretnék hogy itt maradjak a szolgálati jogviszonyban, mi meg nem hagyjuk magukra a szülőket, ha már mindent megtettek azért hogy eddig eljussunk.

Személyeskedés másik része, hogy mivel területen belül dolgozok, így rengeteg országban “kedvezményesebb” a biztosítás, mint egy átlag embernek. Én meg a mai TB-s rendszerbe se megyek és senkit sem ajánlok, hogy ezt igénybe vegye, annak ellenére, hogy elég magas a szociális ösztöndíjam, mert nem folyik ki a zsebemből a pénz. Arra meg végképp nem vennék mérget, hogy egyáltalán 5-10 év múlva lesz-e TB, nem hogy 20 vagy még több…

Inkább veszek majd kint hitelt, ha épp valami komoly kezelésre lesz szükségem.)

2021. júl. 24. 22:08
 12/19 anonim ***** válasza:
63%
Én is majd várom a végrehajtót, 2 év alatt nagyjàból az ötszörösét spóroltam össze
2021. júl. 24. 22:12
 13/19 anonim ***** válasza:
91%

#11: Nem tudom, milyen személyeskedést említesz, szerintem senkinek nincs semmi baja azzal, ha valaki nem itthon képzeli el az életét, ugyanakkor készséggel visszafizei a képzés költségeit.

Ha meglep, hogy nem kapott semmilyen értesítést a testvéred, akkor csak azt tudom monadni, szerencsés vagy, hogy nem ismered a magyar bürokrácia mélyeit :) De tényleg, pusztán azzal, hogy mindent négyszeresen bejelentve akár csak egy országgal arrébb költözik, egy több éves féreglyukba képes taszítani az államigazgatást. Aztán majd hat év múlva kap egy levelet, hogy nem adta vissza időben az olvasójegyét, úgyhogy fizessen 293 Ft késedelmi pótlékot (mindezt nyolcoldalnyi törvényszöveggel megspékelve úgy, hogy sosem volt olvasójegye).

A szolgáltai jogviszony tényleg egy méretes *, szóval ha nem is örülök a helyzetednek (ismeretlenül, egyszerű magyar állampolgárként, aki majd egyszer szeretne orvoshoz fordulni), megértelek. De talán 20 éven belül még változhat valami - tudom, bilibe lóg a kezem...

Amúgy ha 5 év után kapsz egy levelet, akkor a saját szempontodból a legnagyobb butaság rögtön törleszteni. Szépen tedd be az összeget egy megtakarítási számlára, és fizess az utolsó pillanatban! Ha erkölcsi kételyeid lennének, akkor a kamatot majd utald át egy olyan jótékonysági szervezetnek, amiben megbízol - mindenki jobban járna.

2021. júl. 24. 22:46
 14/19 Vodafonelive ***** válasza:
94%

En 2012-ben kezdtem amikor ezt behoztak es 1 ev csuszassal 2017 nyaran vegeztem el a BSc-t.(volt egy passziv felev is)

Anno meg ugy volt, hogy a 20 even belul a tanult felev (esetemben 9) ketszereset kell ledolgozni.

Mire vegeztem a tanult felevekkel megegyezo felev kellett.

Most mar mindenhogyan elhasznaltam a 12 allami felevemet de azt megmondhatom, hogy csak 2 eve kaptam egy levelet amiben meg csak a 9 felevre vonatkozo 1350 napbol ledolgoztam valami 500 napot.

Konnyen megvan ez, hidd el.

Ha meg kulfoldre mesz van kiskapu.

Itthon kivaltod a KATA-t vagy vallalkozoit is rohogve fizetsz 3,5 evig, aztan a kutya nem keres.

Az lenne a durva ha a szakmadban kellene ledolgozni a kepzesi idodet, akkor sokan meghalnanak.

2021. júl. 25. 11:54
 15/19 anonim ***** válasza:
91%
20 év? Én már két levelet is kaptam a ledolgozandó napjaimról, de mindkettőben 10 éves határidő van. Egyszerűbb amúgy ledolgozni ezt mint visszafizetni. Én úgy vagyok vele, hogy én biztos nem fizetném ki még ezt pluszban az államnak, ha már így is tetemes mennyiségű adót vonnak le a béremből. Úgysem kerülne jó helyre az a pénz amit be kéne hajtani rajtam. Ha nem fizeted arról meg csak az utolsó pillanatban fognak levelet küldeni. Nem fognak rá emlékeztetni, hogy még van 8 éved de még nem dolgoztál le belőle semmit..
2021. júl. 26. 17:40
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

már hogy lenne benne 10 év amikor így szól a hallgatói szerződés :

"A hallgatói ösztöndíj szerződésben hallgató vállalja, hogy

meghatározott időn, de legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerez, vagyis az oklevél megszerzéséhez teljesíti a szak nyelvvizsga követelményeit is, illetve

az azt követő 20 évben az állami ösztöndíjas formában folytatott tanulmányi idő kétszereséig magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt létesít, vagyis hazai munkavégzést vállal."

2021. júl. 26. 21:13
 17/19 anonim ***** válasza:
59%

"Amúgy ha 5 év után kapsz egy levelet, akkor a saját szempontodból a legnagyobb butaság rögtön törleszteni. Szépen tedd be az összeget egy megtakarítási számlára, és fizess az utolsó pillanatban! Ha erkölcsi kételyeid lennének, akkor a kamatot majd utald át egy olyan jótékonysági szervezetnek, amiben megbízol - mindenki jobban járna."

a késedelmi kamat általában a jegybanki alapkamat ötszöröse

2021. júl. 26. 21:14
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

De 20 év múlva a forint lehet már olyan szarul fog állni, hogy ez már nem olyan nagy dolog. Így hogy lassan 400ft egy euró

Legalábbis az én esetemben, így hogy így is-úgy is vissza kell majd fizetnem, 20 év alatt csak összegyűjtök annyit, hogy ne haljak be a dologba. De mivel eleve tudom, hogy itthon nem fogok tudni dolgozni, így nagyon szívesen törlesztenék hamarabb, ha erre lehetőséget kapok, mert nem akarok meglopni itt senkit.

2021. júl. 26. 22:10
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

hát ameddig alacsonyak a kamatok, addig az adósok a boldogok

csak azért közel sem ilyen biztos, hogy ez mindig így lesz, pláne 20 éves távon nem nagyon spekulálnék ilyesmire

2021. júl. 27. 15:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!