Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » ELTE Jog-ról (jogász) tudtok...

ELTE Jog-ról (jogász) tudtok mondani nekem pár infót/ vélemény ?

Figyelt kérdés
Mennyire kell sokat tanulni? Nagyon szenvedős ? Megéri odamenni ? Igaz hogy a római jog miatt a fele otthagyja az egyetemet ?

2021. jún. 21. 10:42
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Sokat kell tanulni, de szerintem ez nem olyan meglepo. Ne aggódj, bele fogsz jönni, senki sem úgy kezdte, hogy egybol raerzett.

Vannak nehéz pillanatok, kár lenne tagadni, de ez önmagában ne tantoritson el, ha érdekel a jog.

A római jog közel sem akkora szivato tárgy, mint ahogy arról beszélnek. Pontosan kell tudni, de azért hozható,a könyv pedig egészen jó tk es logikus is.

2021. jún. 23. 19:17
 2/7 anonim ***** válasza:
86%

Az utóbbi időkben sokat fejlődött az egyetem és változott a tanterv is, de azt látni kell, hogy még mindig van hová fejlődni.

Régebben a római jog szigorlattal zárult, ami azt jelentette, hogy az év végi vizsgán mindkét féléves tananyagból kellett felelni. Ma már ez nem így van. Így már sokkal könnyebb a tantárgy. Hasonló módon magyar és egyetemes jogtörténetből is eltörölték a szigorlatokat, csak féléves vizsga van belőle.

A római jogról gyakran mondják, hogy a jogrendszer alapja. Az én véleményem az, hogy egyből kezdhetnénk a hatályos jogot is tanulni. Összességében az ember világlátásához nem tesz hozzá sokat a róma, ám annál időigényesebb. A tananyag elsajátításához rendszeres tanulásra van szükség, napi szinten legalább 1 óra. Vizsgaidőszakban napi 6-7. Összességében 200-300 óra is kijöhet, amelyet csak erre az egy tantárgyra fordít az ember. Gyakorló jogászként mondom, hogy erre a tudásra soha nem lesz szükséged (pl. nem kell tudni a császárkor eljárásjogát ahhoz, hogy egy jó ügyvéd legyél, ugyanígy a latin kifejezésekre sincs szükség). A római jognak maximum kulturális értéke van.

Vannak kifejezetten nehéz tantárgyak. A róma mellett a polgári perjog, a gazdasági társaságok joga és a pénzügyi jog sorolandó ide. A perjog nehézségét az adja, hogy a tanszék egyáltalán nem segít a tananyag megértésében, a hangsúlyt a törvény bemagoltatására fektetik. Így persze hihetetlenül nehéz a vizsga, hiszen a törvény egyes összefüggéseit egyből nem érted meg. Ugyanakkor ha megnézel pár tárgyalást, akkor látni fogod, hogy perjog valójában nagyon egyszerű. A legtöbb hallgató, ahogyan én is, erre csak ügyvédjelöltként jöttünk rá. Ennek ellenére jó jeggyel teljesítettem a tárgyat. A társasági jogra szoktak hivatkozni az egyik legnehezebb tárgyként. A törvényt nagyon alaposan kell tudni és nem elég visszaadni, érteni is kell. Nekem ezzel különösebb bajom nem is volt. A vizsga nehézségét az adja, hogy a több oldalas vizsgán, minden oldalon el kell érni legalább 50% pontot. Ugyanakkor nem lehetetlen jó jeggyel teljesíteni. A pénzügyi jog esetében nagyon nagy mértékű a tananyag, ezért nagyon időigényes, ellenben könnyedén tanulható.

A probléma igazán azzal van, hogy rosszul vannak kialakítva az előadások és a szemináriumok. Ha be szeretnél járni az előadásokra, akkor nem jut időd tanulni. Egy idő után rájössz, hogy az előadáson csak a könyvet ismétlik el, nem tesz hozzá semmit. Így a hallgatók egy idő után már nem nagyon járnak előadásra. Ötödévben már alig 40-50 fő téved be egy-egy előadásra. A szemináriumok minősége függ az oktatók személyétől. Van, aki minden órán dolgozatot írat. Ezzel jól fel lehet készülni a vizsgákra. Van olyan tanár is, aki ezt egyáltalán nem veszik komolyan. Beszélgettek az óráján, úgy érzed, hogy ez idő alatt bármi más hasznosabbal is tölthetnéd az időd.

Ami igazán nagy kár, hogy gyakorlati, használható ismeretekre nem teszünk szert az egyetemen. Pl. nem írtunk egyetlen szerződést, keresetlevelet, védőbeszédet, vádiratot, végrendeletet stb.

Az Erasmus a legfontosabb tényező az egész egyetem ideje alatt. A nagyobb nemzetközi ügyvédi irodák erre mozdulnak rá. Ennek az oka az, hogy külföldi egyetemeken a hallgatók megtanulják a jogi angol nyelvet. Ez az egészben a legfontosabb. Ha felvesznek egy irodához dolgozni, akkor a munkanyelved az angol lesz. Nagy irodák főként külföldi cégeknek dolgoznak. A jogi angol nyelvet tanterv szerint nem tanítják az egyetemen, magánerőből el lehet sajátítani, már ha jut rá idő. Erasmus mindenképpen ajánlott.

Egyetem után nagyon nehéz elhelyezkedni, főleg vidékiként. A jogászi szakma telített. Vidéken a kezdők nem is kapnak fizetést. Pesten a kisebb irodák minimálbérre jelentenek be és kiegészítik (zsebbe tesznek havonta egy kis pénzt), kb. 180-190 ezrre. A közepes irodák, ahol már van 5-6 ügyvéd, ott már lehet keresni 230 ezer körül is. Nagyobb irodáknál, nemzetközi közegben 260 ezer a kezdő fizetés, van ahol egy kicsivel több.

Ha nem Pesten élsz, egy szoba bérlete elvisz 60-100 ezer forintot, meg a kaja megint egy 60 ezret. Szóval félretenni nem igen lehet.

A munkavégzés szinte mindenhol délelőtt 9-kor kezdődik, és elvileg délután 6-ig tart. Ebből könnyen este 7-8 óra is lesz. Nagy és kis irodáknál ez egyaránt jellemző tendencia. Túlórát sehol sem fizetnek. Nagyobb irodáknál az esete 10-ig való munkavégzés is gyakori.

Három év jelölti lét után jön a három szakvizsga. A fizetések ezt követően megnőnek. Kis irodában egy ügyvéd átlag nettó 340 ezer forintot keres, közepes méret helyen nettó 420 ezret, nagyobb helyen nettó 540 ezer körül. Kis és közepes irodában nem nagyon növekszik a fizetés, míg nagy irodában 45-50 éves korodra eléred a nettó 650-680 ezret, kb. ez a legmagasabb ügyvédi fizetés, amit ma Magyarországon meg lehet keresni. Ennél többet csak partnerek visznek haza, de ők ezért iszonyatosan sokat dolgoznak és saját irodát is nehéz vinni.

Még időben javasolt más szakmára váltani. Joggal a legnagyobb baj az, hogy az egyetemen szerzett tudás a gyakorlatban nem alkalmazható. Több száz órát töltesz el olyan tárgyakkal, amelyeket soha nem fogsz használni. Nagy irodáknál sem lényeges a jogi tudás. Beosztanak egy csoportba, ahol pl. csak versenyjoggal fogsz foglalkozni, ezt a szűk jogterületet néhány hónap alatt megtanulod. A belépőt az angol nyelv ismerete és az Erasmus jelenti. Fontos, hogy nem elég az általános angol nyelvet tökéletesen beszélni, a jogi angolt is kívülről kell tudni. Egy szerződés nyelvezete más, mint a köznapi beszédé.

Több évnyi tapasztalat birtokában azt állítom, hogy nem éri meg az ELTE ÁJK, meg úgy önmagában a jogi szakma sem.

2021. jún. 24. 00:06
 3/7 anonim ***** válasza:
35%
Rengeteg ilyen kérdés volt a gyakorin, keress rá, olvass vissza. Nincs kedvem 15x leírni ugyanazt.
2021. jún. 28. 13:19
 4/7 anonim ***** válasza:
35%

"Pontosan kell tudni, de azért hozható,a könyv pedig egészen jó tk es logikus is."

Egészen jó a Róma tankönyv? :D Nézd, az öt év alatt a legjobb tankönyv, amivel találkozni fogsz, más tankönyvet nem tudok kiemelni (talán a Samuelson - NOrdhaus), fényév távolság van a róma tankönyv, és a 2. helyen lévő tankönyv között.

2021. jún. 28. 13:21
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
4: Azt is úgy lopták össze.
2021. aug. 3. 14:57
 6/7 anonim válasza:
100%

Én már leszakvizsgaztam, az ELTE-n végeztem és az első komment 10/10-es nagyon alaposan leírta neked bárcsak nekem mondta volna el ezeket valaki mielőtt jelentkeztem.

Mi még római jogbol eájtbol májtbol szigorlatoztunk, ahhoz képest amit ma követelnek első even semmi es minket is azzal etettek a felsőbb évesek első évfolyamon, hogy csak a román kell tul lenni utána könnyebb lesz..hat..minden relatív én azt éreztem, hogy minden évben egyre nehezebb lett. Ha nincs mögötte tényleges akarat es kitartás akkor csak szenvedés lesz vagy 5 év helyett 10 év es nincs rá garancia, hogy megtérül.

2021. okt. 27. 21:37
 7/7 anonim ***** válasza:
49%
Szerintem a nemzetközi jog tankönyv is hasonlóan korrekt mint a róma, sőt, nekem jobban bejött az előző.
2022. jan. 29. 11:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!