Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mikor kell tandíjat visszafize...

Mikor kell tandíjat visszafizetni az államnak?

Figyelt kérdés
Az Óbudai egyetem hallgatója vagyok, a mostani a tizedik félévem ebből két félévet önköltségesen végeztem. Ezután a félév után fel szeretném mondani a hallgatói jogviszonyomat és szeptembertől egy technikusi szakképzést kezdeni nappali munkarendben. Ha jól értelmezem a jogszabályokat, nincs fizetési kötelezettségem amennyiben két éven belül Magyarországon bejelentett munkaviszonyom keletkezik. Milyen esetben van fizetési kötelezettségem az állam irányába?

2021. máj. 11. 22:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
5%
Mivel nem szerzel diplomát, 8 félévre kiszámolják az ösztöndíj 50%-át és azt kell visszafizetni.
2021. máj. 11. 23:04
 2/16 anonim ***** válasza:
77%
A munkaviszony akkor számít ha lediplomáztál.
2021. máj. 12. 00:23
 3/16 anonim ***** válasza:
96%
Azt a munkaviszonyos részt szerintem félreértelmezted. Ha jól emlékszem, az úgy értendő, hogy miután megszerzed a diplomát, x időn belül x évet itthon kell dolgoznod ahhoz, hogy ne kelljen az államilag finanszírozott féléveket visszatérítened, mert ha te miután megkaptad a diplomát, gyors kihúzol külföldre és vissza se jössz, akkor egy idő után vissza kell térítened a támogatott féléveket.
2021. máj. 12. 05:34
 4/16 anonim ***** válasza:
7%
Hány fél év lenne még vissza? Osztott vagy osztatlan?(ha osztott akkor az alapképzéses féléveket sztem nem kell vissza fizetni ha utána dolgozol az elkövetkező x évében annyi időt Magyarországon mint amennyit tanultál)
2021. máj. 12. 08:46
 5/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. A negyedik válaszolónak: még legalább három félév lenne hátra, azzal viszont kicsúszok a képzési idő másfélszeresén ami a hallgatói jogviszony felbontásához vezet. Ez csak Bsc alapkézés.

A többi válaszolónak csatolnék egy cikket amiből informálódtam.

[link]

2021. máj. 12. 09:26
 6/16 anonim ***** válasza:
71%

Diploma megszerzése nélkül nincs más variáció, mint a fizetés. Majd jön a határozat erről.

Egy újságcikk mióta jogforrás, kérdező?

2021. máj. 12. 10:41
 7/16 anonim ***** válasza:
57%
És ha 10 évet lenyomtam mielőtt lediplomázok, akkor mire fel kell visszafizetnem, ha külföldre megyek egyből? Én ennek a logikáját nem értem. Adóztam haza eleget, nem mindegy mikor?
2021. máj. 12. 11:33
 8/16 anonim ***** válasza:
16%
nem mindegy
2021. máj. 12. 11:46
 9/16 A kérdező kommentje:

Hatodik válaszadónak. Az újságcikket az egyszerűsítés miatt linkeltem.

[link]

Ezen a linken a hatodik oldalon található az említett téma. Azért érdeklődöm ezen a felületen, hogy jól értelmezem-e az olvasottakat.

2021. máj. 12. 12:00
 10/16 anonim ***** válasza:
76%

"És ha 10 évet lenyomtam mielőtt lediplomázok, akkor mire fel kell visszafizetnem, ha külföldre megyek egyből? Én ennek a logikáját nem értem. Adóztam haza eleget, nem mindegy mikor?"

Az állam azért finanszírozza az adófizetők pénzén az oktatást, hogy tanulmányaik után a képzett dolgozók több hasznot hozzanak a nemzetgazdaságnak. A te esetedben ez kidobott pénz az állam részéről, mert a te taníttatásod költsége nem térül meg.

Szóval az a koncepció, hoy te lediplomázol, után többet keresel, így TÖBBET adózol.

2021. máj. 12. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!