Érettségi. Ez lehetséges? (többi lent)
A következő tárgyakból szeretnék érettségizni a következő időpontokban. Ez lehetséges?
10.-ben: francia (emelt), angol (emelt)
11.-ben: info (emelt), töri (közép v. emelt)
12.-ben: matek (közép), magyar (közép v. emelt)
+ még vagy 11.-ben vagy 12-ben német (közép v. emelt)
---------------------------------------------------------
összesen: 7db
9.es vagyok, így még nem annyira sürgős, de jó lenne tudni mire számítsak, megvalósíthatóak e a terveim. :D Előre is köszönöm a választ!
11.ben nem èrettsègizhetsz töriből. Tòriből nem lehet előrehozottazni,így az a végzős èvre marad.
Többiből persz,lehetséges,kérdés,hogy szükséges-e ennyi emelt?
Remek,ha kettőből emeltezel(mivel 1 már úgyis kötelező)ám a többiből nem szükséges,cèlszerű inkább egy igen jó közepet írni.
Először is teljesen felesleges ennyi érettségi és ennyi emelt, mert még több pontod sem lesz emiatt, nem lesz előnyöd a felvételinél sem, tehát minek?
Tudod már, mi érdekel, mi szeretnél lenni? Annak megfelelően kell majd érettségizni. Egyetemi felvételihez egy emelt kötelező, kettőt lehet tenni, de annál többet semmiképpen nem érdemes, semmi értelme. És az emeltet is annak megfelelően kell kiválasztani, hogy mit szeretnél tanulni. Pl. ha valaki orvosira megy, biológiából kell emelteznie, ha valaki történelem szakra, akkor történelemből, fizika szakra fizikából, anglisztikára angolból és így tovább.
A nyelvi emelt érettségi bármikor jó, szinte bármelyik szaknál elfogadják, mivel ha az ember beszéli jól az adott nyelvet, akkor általában viszonylag könnyen teljesíthetők és ha 60% feletti, akkor egyenértékű egy középfokú nyelvvizsgával.
Előrehozott érettségit csak nyelvből és informatikából lehet tenni. Megpróbálkozhatsz 10.-ben is a nyelvi előrehozott érettségivel, de azt ajánlom, hogy inkább csak az egyikkel és először középszintre menj, aztán 11.-ben elmehetsz emeltre. Történelemből semmiképp nem tehetsz 12. osztálynál korábban érettségit.
Én azt ajánlom, maximum két nyelvből emeltezz és tegyél érettségit (angol+ ami jobban megy a német és a francia közül), a harmadikból pedig inkább menj nyelvvizsgázni. Én pl. tudok angolul, németül és spanyolul, németből van egy nyelvvizsgám, abból nem érettségizek, pedig meg tudnám csinálni az emeltet is. Angolból emeltre megyek, ezért abból nem mentem el külön nyelvvizsgázni. Spanyolból még nem döntöttem el, hogy emelt vagy közép, majd még kalkulálom hogyan jön ki jobban, van még egy évem. Ha közép, akkor megyek nyelvvizsgázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!