Miért tanulunk ilyen felesleges dolgokat a gimnáziumokban/középiskolákban? És nem az olyan közhelyekre vagyok kíváncsi minthogy ez alapvető műveltség mert szerintem mindenkinek mást jelent az alapvető műveltség.
Minek kérdezel, ha nem vagy kíváncsi a válaszra?
De itt az én (remélhetőleg számodra nem közhelyes) válaszom. Mert kell az ÉRETTségihez, ami a jövőbeli munkáltatódnak azt mutatja, hogy még akkor is rád bízhat egy feladatot, ha utálod is azt, amire megkér.
Sok dologról nem tudnád, hogy nem tetszik, ha nem próbálod ki. Kipróbáltam a fizika, kémia irányát, nem nyűgözött le. Ellenben a némettel és más országok kultúrájának megismerésével vagy a jog sokrétűségével.
Lehet puffogni, hogy felesleges, de tanulási kötelezettség 16 éves korig van. Onnantól kezdve, ha tanulni akarsz (mert kell a papír) ne puffogj. Te jelentkeztél középsuliba, szakmára, egyetemre akárhova.
Ja és az utolsó rossz hír: bármit csinálsz (mármint munkát) MINDIG kell fejlesztened magad. Továbbképzés, utána járás, ismétlés. Vicces lenne, ha az 50 éves Laci bácsi autószerelő csak Ladákat tudna javítani 2021-ben vagy a 13 eve pályán lévő Dr. Gizella ügyvéd a 2000-2010es jogok alapján akarna megvédeni.
Mert ez egy gimnázium, ami egyetemi továbbtanulásra készít fel, bármely egyetemi szakra. Közben te pedig már el tudod dönteni, hogy mi akarsz lenni.
Mikor halt meg II. Károly: kérdezhetik érettségin, plusz ha egyetemen olyan irányba tanulsz tovább, akkor nagyon is fontos lesz számodra.
Azért megy valaki gimnáziumba vagy szakközépbe, hogy utána továbbtanuljon az egyetemen. Az egyetemek általában nagyon széles spektrumú tudást adnak, át, tehát pl egy gazdasági szakon nem lesz elég, ha csak matekban vagy jó, mert kellenek mellé a humán tárgyak is (idegen nyelv, történelem és államismeret, esetleg földrajz).
Ezek a fölösleges dolgok megalapozzák a tovább tanulásod.
Egy szakiskolában nem fektetnek erre akkora hangsúlyt, mert mindegy hogy tudod-e hogy mi történt 1867-ben miközben falat vagy hajat festesz vagy nem.
Azért tanulod, h bármilyen egyetemre tovabb tudjál menni...
Ad egy alapot.
Egy gimnáziumban egy osztályba jár a leendő töritanár, a gyógyszerész meg az építészmérnök. Hogy mindenkinek megfelelő alapjai legyenek, mindenki tanul számára feleslegest is. Kedvencem, hogy tele az internet olyan mémekkel, hogy "ma sem használtam a másodfokú megoldóképletet", én pedig naponta akár többször is, mert ilyen a szakmám.
Az alapműveltség pedig nem jelent mindenki számára teljesen különböző dolgot, és mérnökként meg rendőrként is ciki szerintem nem tudni, hogy ki volt Ady Endre, vagy hogy mikor volt a második világháború.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!