Az írásbeli és szóbeli érettségik egy napon vagy külön napokon szoktak lenni?
Illetve ez függ attól, hogy valaki emeltezik vagy középszintre megy?
Ősszel voltam, akkor külön napokra voltak téve, de anya ezen meglepődött, mert ő anno 2-3 tárgyból szóbelizett és írásbelizett is, és ez megzavart.
Ha jól tudom, minden egyes szóbeli tantárgy előtt legalább 10 perces felkészülési időd van (kivéve nyelv). Lehet több is, ha az előtted lévő hosszabban felel, de tudtommal kevesebb nem. Akár papírról is felolvashatod az egészet, nem kell mindenáron kerülni, elvégre azt is te írtad, vannak emberek, akiknek nehezebb összeszedni szóban a gondolataikat, ezt elfogadják. De a lapra se úgy írd le inkább, mint egy esszét, hanem olyanokat, amikről beszélni akarsz, kulcsmondatokat, megjegyzéseket érdemesebb.
Igazából én az egész érettségit úgy éltem meg, hogy írásbelinél megírtam minden nap egy dolgozatot, szóbelinél pedig rögtön első nap kellett felelnem. Első tantárgy magyar volt, és nagyon szerencsés voltam, nyelvtani részből kihúztam a nyelvtörténeti korokat, amit pont azelőtt 10 perccel néztünk át a folyosón barátnőmmel, irodalomból meg kihúztam Ady szerelmi költészetét, amit a tanév folyamán minden egyes irodalomérettségi-témakörös számonkérésen is sikerült. :D Fel is nevettem, néztek rám furán, hogy kérek-e másik tételt, mondtam, hogy eszemben sincs, ez tökéletes. Ez oldotta a hangulatot, onnantól eltűnt minden idegességem, a program szerinti szünetekre is azt mondták, hogy ne is menjek ki, húzzam ki a következőt. Nyilván mosdóba kimehettem volna két tantárgy közt, de jobb volt így, kibírtam, fél 11-től fél 3-ig letudtam mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!