Magyarországon az 1-esek osztogatása meg a buktatás hogy működik?
Tagja vagyok Facebook-on egy fenyegető aurás pedagógusos csoportnak, s abban néha olyanokat olvasok, hogy egy óra alatt 11 darab egyest kapott valaki csak azért mert a tanárnak olyan kedve volt. Vagy hogy 2,4-es évvégi átlaggal meg akarta buktatni. Vagy 1-es járt azért, ha nem jelenik meg az órán.
Nekem meg ez egy kicsit felfoghatatlan. (Erdélyben élek)
Általában nem így van, de vannak ilyen tanárok.
Viszont olyan is történt osztálytársammal, hogy csak a matek nem ment neki, minden másból ötösre állt. Fel is készítette a szüleit a bizonyítványra, hogy nagyon szép lesz, kivéve a matek, mert az kettes, vagy ha jóindulatú a tanár, akkor hármas. Évzárókor jött a meglepetés, matekból is ötöst kapott, valószínűleg hogy ne rontsa le a kitűnő bizonyítványát. Az egész osztály ezen röhögött, nem sajnáltuk tőle, de nagyon vicces volt. Aztán következő évben megszívta, csoportbontás lett matekból is, és hát a jegye alapján a jobbakhoz került. Szerencsétlen ment is jelezni azonnal az osztályfőnökhöz, hogy ez így nem lesz jó, de nem akarták átteni. Félévkor aztán csak belátták, hogy ő tényleg nem oda való, de ez neki ugye fél év szenvedést jelentett.
"Vagy 1-es járt azért, ha nem jelenik meg az órán."
Csak erre reagálnék. Szerintem diák-barátabb megoldás, mint az igazolatlan. Az egyest lehet javítani, míg az igazolatlannak egy idő után komoly következményei vannak.
Amúgy a többihez nem tudok hozzászólni Nem találkoztam ilyen helyzettel sem magam, sem gyerekem tanulmányai során.
Erdélyben 10 fokozatú skálán osztályoznak. A 2,4 átlag bőven bukás. Ha jól emlékszem akkor 3,5-től elégséges, 5,5-től közepes, 7-től jó és 8,5-től jeles.
Az egy órán kapott 11 db egyes szerintem nem általános.
A jegyeket így kell átszámolni:
És szinte mind magyarországiak vannak abban a csoportban.
Csak azt nem értem, hogy:
- Egy órán hogy írhat be annyi jegyet egy tanár valakinek?
- Ha jegy alapján nem áll bukásra az illető, hogy akarja megbuktatni? (A 2-es nálatok már átmenő jegy)
- Ha nincs ott órán a gyerek, akkor hogy ír be jegyet? Mire?
Az érettségi százalékoknak és az év végi osztáyzásnak semmi köze nincs egymáshoz. Az érettségin oké hogy 25%-tól kettest adnak itthon. Viszont a dolgozatok ál jellemzően 40-50%-tól adják meg a ketteset. Így még mindig jogosnak tartom a 2,4-re a bukást Erdélyben.
A többihez nem tudok hozzászólni.
5. voltam
Lehetnek ilyen elfajult esetek, bár ilyenkor a szülő rögtön az Ombudsmanhoz fordul.
Sajnos tényleg vannak olyan tanárok, akiknek a gyerekek vegzálása és az erőfitogtatás a fő (egyetlen?) örömforrásuk.
Elvileg nem buktathat 2,4-re, gyakorlatilag a törvény megengedi, hogy az átlagtól eltérő jegyet adhasson, HA szakmailag meg tudja indokolni ÉS a tantestület is elfogadja. Így lehetett például a 3-as válaszoló osztálytársa 5-ös 2-es átlaggal (bár az is tény, hogy nem szakmai alapon kapta meg). Lefelé irányba tényleg csak akkor alkalmazza ezt egy tanár, hogyha lelketlen, és akkor is kerül elfogadásra a tantestület részéről, hogyha valami nincs rendben náluk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!