Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mikor államilag támogatott és...

Mikor államilag támogatott és mikor fizetős? Hogy is működik ez? a felvételihez mihamarabb kellene

Figyelt kérdés

2 egyetemet szeretnék megjelölni. Külön kell jelentkezni állami és fizetősre. Nem tudom, hogy másodiknak mit jelöljek.

Mert első az X egyetem államiag támogatott, másodiknak pedig

- X egyetem fizetős

vagy

- Y egyetem állami

Ha az államira és a fizetősre is ugyanannyi a ponthatár és 90 embert vesznek fel, akkor hogyan dől el, hogy államin leszek e?

Ha pl. 280 pont kell és nekem van 320, akkor szerintetek felvesznek államira?

Hol húznak meg egy határt, pl. 45. embernél a 90 felvehető ember esetén?

2021. jan. 15. 23:03
A kérdező szavazást indított:
szerintem 2. helyen az 1. egyetem fizetősét jelöld
szerintem a másik egyetem államilag támogatott képzését jelöld
10 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Általában ilyen esetben azokat veszik fizetősre aki csak azt jelöli meg.

Nekem is 439 pont államinál és fizetősnél a ponthatár, 100 embert vesznek fel és én megjelöltem az adott szak állami és önköltséges szakját is egymás után. Inkább azt vettem észre hogy az a 3 lett költségesen aki eleve csak azt jelölte meg, mert pl ez már a sokadik diplomája és elfogytak az államis félévei.

2021. jan. 15. 23:12
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Amikor bejelölöd az egyetemeket/szakokat, akkor keletkezik egy sorrend. Téged oda fognak felvenni, ami a sorrend legtetején van. Hiába jelöltél meg 100 egyetemet, és mindegyikre elég lenne a pontod, csak az elsőnek bejelöltre nyertél felvételt. Tehát nincs ilyen, hogy válogathatsz a lehetőségek közül, mivel így a többi helyről elutasító választ kapsz, mondván felvételt nyertél egy másik egyetemre.

Ha van elég pontod, mindenképp felvesznek államira, ha van elég pontod. Teljesen mindegy, hogy az állami hely után megjelölted az önköltséges képzést is. Sőt, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ugyanannak a szaknak az önköltséges ponthatára nagyobb, mint az állami! Ez akkor fordulhat elő, hogyha önköltségesre kevesen jelentkeznek, és akiket felvesznek, azoknak több pontjuk van, mint az államira felvett utolsó embernek.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy ha nem vesznek fel államira, akkor nem vesznek fel automatikusan önköltségesre. Egyrészt azért, mert ott külön pontszámítás van, másrészt mert azt is külön meg kell jelölni.

2021. jan. 15. 23:39
 3/6 anonim ***** válasza:
89%

Ha azt írják, hogy államira 90 embert vesznek fel, akkor csak oda 90 embert vesznek fel. Az önköltséges létszáma ezen felül van. Ha pedig eléred a ponthatárt az első helyen megjelölt államin, akkor oda vesznek fel. Nem fogják nézegetni, hogy amúgy te a fizetős képzést is megjelölted.

Azt nem tudhatjuk szerintem, hogy mit jelölj másodiknak. Ha nagyon szeretnél az első helyre menni, és nem akadály a tandíj kifizetése, akkor jelöld a fizetős helyet. Ha probléma a tandíj, és amúgy a második szak is tetszik, akkor jelöld azt.

2021. jan. 15. 23:39
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek!

Külön kell megjelölni az államit és a fizetőset, de összesen vesznek fel 90 főt.

Tehát ha az állami ponthatárát elérem, akkor biztos hogy felvesznek államira?

Ha esetleg túl sokan jelentkeznek, akkor hiába kerülnék be a pontszám miatt, lehet hogy nem lesz nekem hely?

2021. jan. 16. 10:20
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem, ha te bekerülsz, akkor bent vagy, kész. Nem számít, hogy megjelölted a fizetőst is, az jelen esetben olyan, mintha másik egyetemet jelöltél volna meg. Nem fognak átrakni azért, mert xy csak az államit jelölte meg, és akkor már hadd férjen be ő is...

Valószínűleg azért annyi a ponthatáruk, mert tudják, hogy azt kb. hány ember éri el. De amúgy fura nekem ez az összesen 90 fő (harmadik vagyok), mert én eddig mindig csak olyat láttam, hogy a felvin külön írták mindegyik esetben, hogy hány főt vesznek fel. Nem tudod esetleg belinkelni az oldalt? Tényleg csak kíváncsiságból, mert nem láttam még ilyet.

2021. jan. 16. 10:27
 6/6 Laylah ***** válasza:
100%

"Ha esetleg túl sokan jelentkeznek, akkor hiába kerülnék be a pontszám miatt, lehet hogy nem lesz nekem hely?"

Szerintem te itt valamit félreértesz. Amit a felvin vagy a könyvükben látsz, az nem azt jelenti, hogy idén ennyi lesz a ponthatár, hanem, hogy tavaly (és az elmúlt években) volt ennyi. Nem garancia, hogy ha azt eléred, akkor fel is vesznek, ez mindig az aktuális felvételire jelentkezettek pontszámától függ. Ha nincs neked hely, nem vesznek fel.

A ponthatárt úgy határozzák meg, hogy adott egy keret, jelen esetben mondjuk államira 90 fő, akit fel tudnak venni. Az érettségi eredményhirdetés után a rendszer kiszámolja a felsőoktatásba jelentkezők pontjait, összegyűjti azokat az embereket, akik megjelölték ezt a szakot államin, és pontszámaik alapján csökkenő sorrendbe teszi őket. Megnézi, hogy hányan vannak, akik nem első helyen jelölték a helyet (legyen mondjuk 25 ember), így a 90+25=115. hely alattiakat automatikusan el is utasítja. Ha a 25 emberből mondjuk 15-öt felvettek az első/előbbi helyen jelölt egyetemre, akkor marad 90+10=100 jelentkező. Ebből ugye 90-et tudnak csak felvenni. Megnézi a rendszer, hogy a 90. helyen álló jelentkezőnek mennyi pontja van, és ha több embernek is ugyanannyi van, amivel már átlépnék a 90 fős keretet, akkor őket is elutasítja. Pl. a 86. hely után van 8 ember, akiknek ugyanannyi pontjuk van. Az úgy 94 ember lenne, annyi nem fér bele, olyan meg nincs, hogy ugyanannyi ponttal valakit felvesznek, mást meg nem. Akkor az a 8 ember is ki fog hullani, és a felvettek száma 86 lesz, a ponthatár pedig a 86., tehát a legalacsonyabb pontszámmal felvett jelentkező pontszáma lesz. Az, hogy 90 fő a felvehető diákok száma, nem jelenti azt, hogy lesz is annyi. Simán lehet a felvettek száma 90-ből 50 is, de bizonyos minimum létszám alatt (15-45 fő, változó) nem szokták indítani a szakot. Akkor sem, ha a keret 90 fő, a minimum létszám 45 fő, a jelentkezettek száma mondjuk 105, de ebből 65 embernek ugyanannyi pontja van, mert az a 65 ember kiesik, marad 40 fő, ami a minimum létszám alatt van.

2021. jan. 27. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!