Mi számít a továbbtanulásnál ? (leírásban bővebben)
Egyetemre való bejutashoz a 11. és 12. évvégi bizonyítvány jegyei, valamint az érettségi eredménye számít
? Vagy a kettő közül csak az egyik?
Valaki el tudná esetleg magyarázni?:D
#2 köszönöm szépen. Nekem is mondták, hogy 9-es és a 10-es jegyek is számíthatnak akár. Ebből a tantárgyból szerencsére 5ös is lettem mindkét évben.
Az egyetemi szaktól függ, hogy figyelembe veszik-e ezeket az eredményeket?
Az egyetemi felvételin 500 pontot lehet szerezni.
Az első 100 pont az utolsó két év végi jegy magyarból, matekból, töriből, idegen nyelvből, és egy természettudományból. (tehát ha te kémiát 10.-ig tanulsz pl, és a kémiát választod, akkor a 9. és 10.-es év végi jegy. Itt egyetemtől függetlenül bármelyiket választhatod. 12.-ben is az év végi jegy, nem a félévi.)
Ezek után ugye 5 tárgyból kell érettségizni: magyar, töri, nyelv, matek, és egy választott. Ennek az 5-nek az átlaga jelenti a második 100 pontot.
Ezek után fogsz két érettségit, amely sokat fog számítani. Ez már szaktól is függ, illetve ha emelt érettségiért szeretnél pluszpontot, azt is kötelező ide venni.
Ez a két érettségi százaléka jelenti a harmadik és negyedik 100-100 pontot.
Az ötödik 100 pont a pluszpont (pl. nyelvvizsga, emelt érettségi)
Így lehet max 500 pontot szerezni.
Van egy másik módja is a pontszámításnak, ami általában akkor éri meg, hogyha a választott 2 érettségid nagyon jó. Ekkor a fent leírt harmadik és negyedik 100 pontot megduplázod, és ehhez jönnek a többletpontok.
#5 köszönöm a részletes tájékoztatást.
Tehát ha most én 11. évvégén 2es leszek fizikabol és énekből nem fogja a kutyát sem érdekelni (nem a fizika a kiválasztott természettudomanyi tárgy), mert csak az általad említett tantárgyak eredményeit nézik.
Amit még nem tudok és igazán fontos lenne, az az, hogy kötelező természettudományi tantárgyból érettségizni?
Ugye nekem a plusz választott érettségi az a német lesz, de az mellett kell pl egy biosz vagy ilyesmi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!