Miért csak az számít igazi orvosnak sok ember szemében, aki a Semmelweis Egyetemen végez?
A kérdésem nem trollkodás, én ezt tapasztalom, meg is indoklom. A véleményetek érdekelne.
Először is: nem a SE rangját szeretném vitatni, az a legismertebb orvosi egyetemünk, bár a másik háromról is mennek külföldre ugyanúgy, vidéki diplomával is dolgoznak Budapesten is, sőt a SE-n is, és azokról is kerülnek ki nagyon sikeres orvosok, kutatók.
Én egyre gyakrabban látom azt, mintha a SE és az orvosi egyetem közé egyenlőségjel lenne húzva, mintha orvosi egyetem csak a Semmelweis lenne. Értem, hogy a legtöbb rangsor szerint az az első a négy közül, illetve az sem hátrány, hogy a fővárosban van, de azt már kicsit furcsának tartom, hogy egyre több platformon a másik három egyetemnek az orvosképzését is vitatják.
Pár éve a SOTE-s koli-botránnyal kapcsolatban jelent meg cikk a 444-en, ott is szinonimaként használva a Semmelweisre, hogy Az Orvosi Egyetem, holott nem az egyetlen, hanem az egyik, a fővárosi.
Most a 888.hu-n jelent meg egy cikk, hogy a SE hallgatók tanulmányaiba beleszámít az önkéntesség (ez volt a címben), de a cikkben már egészségügyi, orvosi egyetemekről írtak (többesszámban). Ezt így hogy? Nemcsak a SE-n van felsőfokú, főiskolai és egyetemi diplomát adó eü képzés. Akkor vagy a cím nem igaz, vagy a cikk. A kettő egymásnak ellentmond.
Fókuszcsoport Ádám az egyik vlogjában pl kerek perec kijelentette, hogy az orvosok kijönnek a Semmelweisről. Pont. Mert máshonnan nem? Vagy aki Pécsen, Szegeden, Debrecenben végez, az nem orvos?
A HírTV-n szintén nemrégiben volt egy interjú a SE HÖK elnökével (Tripolszky Bálinttal), és ott is úgy állították be, mintha csak és kizárólag a SE lenne az egyetlen orvosi egyetem az országban, csak ők önkénteskednének, holott ez nem így van.
Szeretném kiemelni, hogy ezekkel a megfogalmazásokkal szemben a valóság az, hogy a SE az egyetlen tisztán egészségügyi egyetem az országban, de nem az egyetlen orvosi egyetem, mivel a PTE, a DE és az SZTE is orvosi egyetemek. Egészségügyi képzést pedig még több egyetem ad.
Miért kell állandóan azt sejtetni, hogy csak a SE van? Tudom, nagyon Bp centrikus az ország, de ettől még nem kéne „megfosztani” másokat (orvosokat) attól, hogy ők is orvosi egyetemen tanultak, attól, hogy ők is orvosok. (Ismét kiemelném a különbséget a tisztán egészségügyi egyetem és az orvosi egyetem között.) Mivel nem lehet orvos, aki nem végzi el az orvosi egyetemet, ezekből a megfogalmazásokból az jön le, hogy szerintük nem orvos, aki vidéken szerez diplomát, mert az egyetlen orvosi a SOTE. Ezt sugallják.
Pécsen is korlátozva van és Szegeden is, ne haragudj meg, de ezt nem hiszem el, hogy Debrecenben nincs. Szerintem te arra gondolsz, hogy akik kibuknak, beadják újra a felvételit, és elfogadtatják a korábbi tárgyaikat, de arra mind a négy orvosin lehetőség van. (Nyilván a kurrikulum változása közbeszólhat ilyenkor.)
A 8 év nem számít soknak, főleg ha volt benne passzív félév (tehát aktív féléveket tekintve csak 14 szemeszter, azaz 7 év), az még az államilag támogatottba is belefér (+2 félév). Meglepődnél, hogy orvosok hány év alatt végeznek (10 körüli is sok van...), hányszor újrafelvételiznek stb.
A kisebbség az, aki időben, 6 év alatt elvégzi, de attól, hogy anatómiából vagy biokémiából csúszott egyet, még lehet nagyon jó orvos.
Mindenesetre köszönöm, hogy te sem a kérdésre válaszoltál.
Bocsánat, de még valami. Akkor téged a SOTE-s orvosoktól nem riasztott vissza az, hogy 2012-ben SCL diplomával (!) a doktornő nem tudott értelmezni egy vércukormérőt? (Bocsánat, de egy akármelyik orvosin SCL diplomás doktortól talán elvárható annyi, hogy elolvassa a leírást, vagy rákeres az interneten, ha nem tudja, mit jelent a kiírt rövidítés.)
A válasz nyilván nem, mivel ettől még kiváló orvosok végeznek a SOTE-n. Ahogy a három vidékin is végeznek kóklerek és nagyon jó orvosok is.
Viszont nem erről szólt a kérdésem.
Én is vidéki orvosin tanulok, nincs vele bajom. Meggyőződésem, hogy a befektetett energia számít, nem az intézmény neve, máskülönben a POTE-diplomás Kellermayer nem lenne a Semmelweis ÁOK dékánja, vagy a SZOTE-diplomás Nyirády se lenne a SOTE Urológia igazgatója.
Azzal sincs bajom, hogyha valaki elmondja, hogy a SOTE a legnevesebb, legrangosabb orvosi, mert ez is tény.
Az már nem tény, hogy ott képzik kivétel nélkül a legjobb orvosokat, de még kutatókat sem feltétlenül. Ott is képeznek kiválókat, de vidéken is.
Amivel igazán bajom van, hogy lassan már a vidéki orvosi egyetemek orvosi egyetemi "titulusát" is elvitatják, mintha a SOTE lenne az egyetlen orvosi egyetem az országban.
Kérdező ezeket a cikkeket tök hülye bölcsészek írják. Szerinted miss tűsarkús plázaliba újságíró tudja hány orvosi egyetem van? Megsúgom nem. A SOTE szimplán ismertebb mint a többi és még egy hülye firkász is hallott róla.
Egyébként 5 éve végeztem Pécsen. Soha senkit nem érdekelt, hogy hol szereztem meg a diplomám, maximum csak annyiból, hogy vannak e közös ismerőseink.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!