Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Kötelezhet-e a tanárom, hogy...

RandomUser2 kérdése:

Kötelezhet-e a tanárom, hogy bekapcsoljam a kamerám az online órák során?

Figyelt kérdés
Én sem most jöttem le a falvédőről ezért pontosan tudom, hogy hogyan lehet kibújni alóla. Engem az érdekelne, hogy van-e hozzá joga, vagy sem.

2020. nov. 25. 17:00
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
85%

[Nem a 8-as vagyok.]

"Aki azt mondja, hogy nincs kamerája azzal nem írat dolgozatot és lezárja arra a három jegyre amit szerzett az első két hónapban."

Nem is olyan rossz ötlet."

"Képzeljünk el egy olyan középiskolás matematika órát ahol a tanárnak nincs kamerája és táblaképe. [...] Sehol nincs jogszabályban leírva, hogy a tanár köteles kameraképet adni."

Hát igazából az iskolában sem kötelező írnia a táblára. És online ez megoldható pl. a Google Jamboard-jával.

"Csak arra lehet kötelezni a tanárt, hogy tartsa meg az órát."

Sajnos nem mindenki tart órát, rendesen és "jót" meg még kevesebben ( /alig?). 🙁

2020. nov. 26. 16:17
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

"Sok kérdés van itt a gyakorin ebben a témában, de egyik sem nézi a tanár szemszögéből."

Én pont tanárként nézem - a diák szemszögéből. (A 8-as vagyok.)

"A tanár megtagadhatja, hogy be legyen kapcsolva a kamerája egy tanórán? Ugyanazon okokból amiért egy diák is megtagadhatja. ... Sehol nincs jogszabályban leírva, hogy a tanár köteles kameraképet adni. Csak arra lehet kötelezni a tanárt, hogy tartsa meg az órát."

Bizony. Sőt, még arra se igaziból. Arra lehet kötelezni, hogy tanítsa meg az anyagot. Valahogy. Rá van bízva, hogy hogyan. Főleg írni és olvasni már tudó diákok esetében igaziból az is elég lehet, ha leírja a fontos tudnivalókat, amiket amúgy a tanteremben szóban mondana el. Az írott szövegnek is vannak előnyei: akárhányszor újraolvasható, akkor olvassa el a diák, amikor olyanja van, nem feltétlenül mondjuk szerdán a második órában, stb. Vannak az országnak olyan szegletei, ahol tökmindegy, hogy a tanár mit akarna varázsolni online, ha a gyereknek nincs internetelérése se. A végső megoldás az, hogy kiküldi az anyagot postán. Meg vannak olyan iskolák, ahol nem tudnak minden tanárnak eszközöket biztosítani, vagy ha igen, bizony vannak olyan tanárok, akiknek hiába, mert nem értenek hozzá eléggé, nem tudják használni, vagy csak nagyon nehézkesen, és akkor már mindenki jobban jár, ha nem online órákat tartanak, hanem máshogyan adják át az anyagot.

"Ha itt oda-vissza mennek az adatvédelmi jogok, akkor nem lesz értelme a digitális oktatásnak. Szerintem ez senkinek nem lenne jó."

Valószínűleg ezért vannak most már több mint fél éve a szőnyeg alá seperve az adatvédelmi jogok... De szerintem ez se jó senkinek - legalábbis hosszabb távon.

2020. nov. 26. 19:38
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Alapból nekem ez az egész érdekes.

Mi van azzal akinek pl nincs otthon internet (hozzánk pl nem lehetett vezetékes netet becsatlakoztatni) , mondjuk csak 1g vagy kevesebb mobilnetje van (vagy semmi), és laptopja sincs.

Vegyen több száz ezerért laptopot? Fizessen többet a netért? A több órás előadások elég sokat fogyaszthatnak.

2020. nov. 26. 20:16
 14/24 anonim ***** válasza:
56%
@13 állítólag ad az iskola eszközöket
2020. nov. 26. 22:09
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Az "állítólag" a kulcsszo. Nálunk kb. a tanárok 20%-anak ad. Mondom, a tanárok 20 %-anak. A diákok szoba se jönnek...
2020. nov. 27. 05:33
 16/24 anonim ***** válasza:
2020. nov. 27. 06:11
 17/24 anonim ***** válasza:
78%

"A tanár megtagadhatja, hogy be legyen kapcsolva a kamerája egy tanórán? Ugyanazon okokból amiért egy diák is megtagadhatja. Képzeljünk el egy olyan középiskolás matematika órát ahol a tanárnak nincs kamerája és táblaképe. Mondjuk egyenletek megoldását vagy térgeometriát tanít mondjuk diktálással vezeti le az egyenletet."

Igen, megtagadhatja, és nálunk meg is tagadja. Az már egy más kérdés hogy 2020at írunk, és a tanárok normálisabb iskolákban (mint pl a miénk) apple pencillel + iPaddel + képernyőmegosztással helyettesítik a táblát.

2020. nov. 28. 12:04
 18/24 anonim ***** válasza:
88%

Nem kötelezhet mert az személyiségi jogokat sért.Ezt tudod jelenteni az igazgatónak vagy akár a tanszéknek is.

Nálunk nem muszáj bekapcsolni.Nekünk ennyit mondtak:Ha szeretnétek bekapcsolhatjátok.

2020. nov. 28. 20:07
 19/24 anonim ***** válasza:
És ha az igazgató is kötelez a saját óráján?
2020. nov. 29. 08:30
 20/24 anonim ***** válasza:

Nem kötelez. Kér.

Az a varázsige, hogy "Nekem sajnos nem működik a kamerám". Akárki kérdezi.

2020. nov. 29. 09:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!