Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit gondoltok, mi tehet...

Mit gondoltok, mi tehet arról, hogy a mai gyerekek közül sokan elbutulnak: a média vagy pedig a szülők?

Figyelt kérdés

A helyzet az, hogy nemrégiben kezdtem tanítani angolt. Bekerültem egy általános iskolába, ahol a diákok 70%-a roma. Települést nem szeretnék írni, nehogy beazonosítsanak. Pályakezdő vagyok. A tanítást élvezem, még ha kihívásokkal teli munka is. A kollektíva szintén jó, a kollégák segítenek, ha tudnak. Úgy érzem, a tanulók többsége el is fogadott. Ugyanakkor azt látom, hogy sok diákot nehéz motiválni, nem egy olyan ember akad, aki csak melegedni jár be az iskolába, nem akarja vinni semmire. Azt is tudni kell, hogy a gyerekek többsége hátrányos helyzetű családokból kerül ki. Többen mesélték, hogy 5-en, 6-an, 7-en, netán 8-an testvérek. A lányok közül sokan úgy vélik, önmagában a szépségükből meg fognak élni. A magyar gyerekek között is akad 1-2 magatartászavaros. Noha csak a 20-as éveimben járok, sokszor úgy érzem, hogy nem ugyanazt a nyelvet beszélem, mint a mai tizenévesek, olyannyira különbözőnek tűnnek.

Szerintetek ezért kié a felelősség, a médiáé vagy a szülőké?

2020. nov. 20. 16:11
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

7-es!

Nem tudom kitől idéztél, de ez a szöveg már önmagában csökkent intelligenciára utal.

Nem a képernyő a gond, hanem a fogyasztott tartalom. Ráadásul az interakció hiánya, ill a befogadó passzivitása az ami nem segíti a fejlődést.

És mindenféle testi funkicó igaz(beleértve az idegieket is), hogy vagy fejlődik, vagy visszafejlődik. Amit nem haszánlunk a leépül, amit gyakorlunk abban ügyesedünk.

Maradva a képernyőnél, és a tv-s műsorok tartalmánál. Mivel van választék, és színvonalas tartalmak is nem mondható, hogy a média közvetlenül, jelen pillanatban felelős mindenért.

Közvetetten persze felelős a szülők, és az ő szüleik kondicionálásáért.

Szociológiából gondolom tanultatok a szocializációs ágensekről.

Az elsődleges (tehát a kiemelt) ugyebár a család.

Aztán az iskola, kortárs csolport, munkahely stb és a tömegmédia... szóval olyan egyszerűen semelyik nem okolható önmagában.

Személyes véleményem viszont az, hogy a felsoroltak, mint a társadalom alkotóelemei, mind a tömegmédia hosszútávú erős hatása alatt álnak.

Ajánlom figyelmedbe a 4. fejezetet: Médiahatások

[link]

2020. nov. 24. 17:36
 12/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos választ!
2020. dec. 11. 06:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!