Volt 1 nemzeti konzultáció, amit minden választópolgár kitölthetett, abban az jött ki, hogy az iskolák végszükség esetén zárjanak be és a gazdaság se legyen szinte teljesen leállítva. Most lehet (a 18 év alatti) iskolában való tanulás ellen lázadó diákoknak háborogni, de gondoljon bele mindenki ésszerűen, hogy kinek mi volt a tanulás és a tanárai mennyire segítették ebben. Vannak szerencsések, akiknek szinte semmi sem változott a helyszínt leszámítva, de voltak az olyan szerencsétlenek, mint én... ha meg lehetne tanulni a matekot magamtól a könyvből, akkor miért vannak tanárok? Nyelvet sem csak könyvből tanulunk, beszélni is kell (helyesen). Bármilyen természettudományos vagy matek faktos esélyei romlanak, lehet tavasszal nem volt szóbeli, de pont ezért az írásbelin mindent tudni kell. Azért ezekhez a tárgyakhoz kell a magyarázat/kísérlet, nem csak 1-1 átláthatatlan, száraz vázlat. A törit és a magyart kivéve szinte az összes többi tárgyból egy oldalszámot kaptunk minden nap és ennyi, oldd meg magadnak. Valaki belegondol, hogy én és az osztályom és mások hasonló helyzetből hogyan fognak leérettségizni? Ahogy látom nem. A tavalyiak viszonylag szerencsések voltak, nekik jó esetben csak az ismétlést kellett megoldani otthon és kb készen voltak, de az utánuk jövő osztályoknak a tavaszi otthon tanult anyagból és ha lesz még digitális oktatás abból is kell tudni mindent... Így már azért nem olyan jó a helyzet. Persze könnyű otthon sokáig aludni és lazábban venni a tanulást, puskázással és közös munkával vagy bárki mással megíratni a dogákat vagy a kijelzőről/ bárhonnan máshonnan felolvasni a feleletet, 1-2 alaklommal én is ezt tettem, de ez nem szolgálja senki érdekét. Az alsós képtelen otthonról egyedül tanulni, a felsőst is leköti a telefon/laptop... a középiskolás meg nem fog otthon maradni, erre is egész sok példát tudok. Volt aki elment büfébe dolgozni, ha online óra volt benyomta a telefonján kikapcsolt mikrofonnal és kamerával, a telefon is lenémítva és nem zavartatta magát kicsit sem. Vagy szintén egész végig barátokkal összejártak és csak aludni jártak haza... Nem egy ilyen és ezekhez hasonló példát tudok, amíg az iskolában vagyunk tanulunk és jobban kontroll alatt van mindenki. Illetve előbb utóbb mindenkinek érettségizni vagy felvételizni kell, oda meg nem túl célravezető a legtöbb esetben a sok otthon töltött idő, mert kiesik az ember a rutinból (felelés, doga, tanulás...) aki tesiből akar érettségizni (ha meg lesz tartva) hogyan készül fel, mindenkinek van otthon gerenda meg korlát és kosárpalánk... vagy egy szakközépbe járó diák, cukrász vagy szakács még csak boldogul, de Pisti szülei örülnének, hogy a gyerek az autót otthon szétszereli vagy Józsinak CNC gépet vesznek otthonra? Így is kevés a szakember az országban, ezzel szintén segítjük, hogy még kevesebb legyen a minőségi szakmunkásból... Azokkal mi lesz akik már csak a technikusit járják? Nekik szinte csak gyakorlati órájuk van, év végen pedig vizsga elméletből és gyakorlatból. Bátyáméknál a vizsgán minden gombnyomás előtt a tanár jóváhagyta, hogy tényleg jót akarnak-e nyomni, mert a gép drága és gáz ha tönkremegy, de a kimaradt (kevésnek tűnő) idő nekik sokat számított (hiába tanultak az elmúlt 5 év alatt keményen és minden nyarukat nagy részét gyakorlattal töltöttek, ennyit számított), mert egyáltalán nem volt gyakorlat, csak éles helyzetben a vizsgán álltak újra a gépek elé. Mi fogjuk 5-10-15 év múlva a gazdaságot eltartani/fenntartani, de minél kevesebb a rendes oktatás, annál jobban butul el a korosztályunk, sokan így sem tudnak a telefonjukon túllátni és inkább részegre issza magát 1-1 kulturális program helyett. Persze én is lógatnám otthon a lábam és nem kínoznám magam feleslegesen a reggeli kelésekkel és a dogákkal, de a többség csak így tanul. Nem kell velem egyetérteni, de azért ebben van szerintem igazság, a másik hogy bárhol máshol iskolán kívül is el lehet kapni a vírust. És nálunk szeptember óta nem volt túl sok eset, pedig 1200 diák jár a suliba... karanténban volt 1 osztály rövid időre, néhányból pedig kontaktokat küldtek haza, de nálunk aki nem érzi magát jól alapból be sem jön, nemhogy covid gyanúval...