Mennyire felszereltek a magyar orvosi egyetemek?
Az egyetem az arra érdemes bel- és külföldi személyeket tiszteletbeli doktorrá (doctor honoris causa) avathatja. A kitüntető cím nemzetközileg elismert tudományos munkásság és az egyetem érdekében kifejtett tevékenység alapján adományozható abban a tudományágban, amelyben a Semmelweis Egyetem doktori fokozat odaítélésére jogosult.
Az egyetemen a díszdoktorok, vagy másképp tiszteleti doktorok avatásának kezdetei nem ismertek, mert az erre vonatkozó iratanyag megsemmisült. Az orvoskaron az első díszdoktorok az 1895/96. tanévből ismertek. Ebben az időszakban a címadományozásnál nem volt feltétel az egyetemi végzettség, így az orvosi, gyógyszerészi szakmákhoz való kötődés sem, sőt tudósok mellett államférfiak, üzletemberek is megkapták a kitüntetést. A 20. század közepétől azonban szinte kizárólag az egyetemmel szoros munkakapcsolatban álló egyetemi tanárokat, kutatókat tüntetnek ki.
A Semmelweis Egyetemen „Doctor Honoris Causa” címmel kitüntetettek névsora
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!