Szedhető-e osztálypénz, és járhat-e valami "büntetéssel" aki nem tesz ennek eleget?
"Az iskola nem kötelezheti a szülőket osztálypénz fizetésére, de a szülők maguk dönthetnek úgy, hogy bizonyos összeget havonta összegyűjtenek. A pénz ezzel nem kerül az intézmény tulajdonába, hanem az továbbra is a szülők - a felajánlás következtében ekkor már közös - tulajdonában marad. A pénz általuk meghatározott célra fordításával, vagy általános kezelésével megbízhatják az osztályfőnököt, és erre a jogviszonyra is a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezései vonatkoznak. (K-OJOG-336/2005.) "
Ezt találtam az alábbi oldalon ( [link] ), bár hivatalos rendeletet nem találtam. Aki tud kérem linkeljen.
Ezenkívül érdekel a ti meglátásotok is ez ügyben.
Érdekes kérdés. Én azt mondanám, év elején, hivatalos formában kellene megegyezni az osztálypénzről, legyen róla papír. És törvény sem ártana
1. szavazás, többség dönt alapon kötelező vagy
2. ki akar fizetni, ki nem?
- ebben az esetben pedig aki fizetni akar, aláír róla valami papírt, és vállaja, hogy rendszeresen fizeti.
- aki nem, az is aláírja, hogy nem fizet, de minden felmerülő közös költséghez hozzájárul, akkor is, ha a többi gyerek azt osztálypénzből állja
én csak a saját példámmal szeretnék élni
Annak idején, nálunk a szülők megszavazták, hogy szedjünk osztálypénzt, tegyük a bankba, és ballagáskor ha nem is fedez minden kiadást, de egy részére elég. Szülőin mindenki támogatta, de fizetni aztán nem akaródzott.
Eljött a 12. év. Ballagás. Mivel nem mindenki fizetett, az osztályfőnök azt vetettte fel, hogy minden költség fejenként lesz kiszámolva, aki fizette osztálypénzt annak levonják onnan, aki nem az meg behozza.
Szerintetek befizetett bámit is, aki eddig nem? NEM. Szóval, hogy ne maradjuk szégyenbe, minden ki lett fizetve az osztálypénzből. kb. 50 000 maradt is, arról a mai napig nem tudom, mi lett vele. Ezt valahol igazságtannak érzem.
Nálunk ez úgy működött, hogy nyitottunk egy bankszámlát amire betehettük a pénzt, általában havi 1000Ft-ot,de amikor nagyobb kiadás volt akkor többet. Ez azért volt jó mert nem kellett a gyerekeknek több pénzzel mászkálniuk, ráadásul megbízható helyen volt és kamatozott is.
Gimibe már úgy ment, hogy mikor jött a kiadás akkor elosztottuk az összeget és 2 vagy 3 részletbe kellett csak kifizetni, szintén bankszámlára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!