Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Van e jogom kimenni az iskolából?

Van e jogom kimenni az iskolából?

Figyelt kérdés

Most nyilván nincs iskola így ez a kérdés inkább a jövő évre vonatkozik.

Tehát van egy szabály, hogy a tanuló nem hagyhatja el a (gimnázium) iskola területét tanítási idő alatt, mert ilyenkor az iskola vállal felelősséget érte. Ezt a szabályt milyen módokkal lehet kikerülni?

Tehát ha elmúltam 18 akkor már a saját felelősségem alatt leszek? Vagy ha például még nem vagyok 18, a szüleim valamilyen módon"leemelhetik" a felelősséget az iskoláról? (Akár önkormányzati intézkedéssel vagy bárhogy?)

Illetve ha az iskola ezt nem engedné, mennyire van joga ahhoz, hogy 18 év felett bent tartson bárkit is? (Még ha a házirend azt is írja).

Előre is köszönöm a válaszokat, nem arról van szó, hogy lógni szeretnék hanem pl a lyukas órákban meg más helyzetekben nem biztos, hogy ott szeretnék ülni.

2020. ápr. 16. 15:43
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó,

Szerintem a középiskolás tanároknak nagyobb az irányítás vágyá, plusz nagyobbra is tartják magukat mint az egyetemi tanároknak, pedig pont fordítva lehetne és persze vannak kivételek.

Énis várom az egyetemet mert tudom, hogy sokkal nehezebb lesz de nagyobb lesz a szabadságom.

Egyébként nem nagyon van másik kijárat sajnos, viszont a portás elég engedékeny...

2020. ápr. 21. 14:40
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

1. Mit értesz az alatt hogy kimenni az iskolából?

2. Milyen célból teszed ezt?

Személyes véleményem, mindent meg lehet oldani. Ha pl. lyukas órád van, és ki akarsz menni a közértbe vagy vásárolni, szerintem ez megoldható. Egyeztetni kell az iskolával.

Az ilyen dolgokat egyébként is célravezetőbb iskolán belül megoldani. Univerzális módszert nem kapsz ezen az oldalon, minden esetben egyedileg kell megoldani ezt.

2020. ápr. 26. 03:08
 13/13 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy régebbi kérdés, de pl a mi iskolánkban 9.első hetében a szülőkkel alá kellett íratni egy papírt, hogy elfogadja (illetve a gyereke nevében) a házirendet és tisztában van vele mik lesznek a diák kötelezettségei és mik a büntetések. Ha a házirendet te beiratkozáskor elfogadtad, akkor hiába reklamálsz utólag, hogy jaj, a jogaim....Ha nem tetszik, lehet menni olyan suliba, ahol le se..., hogy bejársz-e vagy sem. De a normális iskolák igenis felelősséget vállalnak a diákjaikért. A sulimban történt olyan, hogy valaki kikéredzkedett a kapun(mondván,hogy kaját venni megy) és a bejárat előtti átjárón elütötte az autó...A suli vezetősége meg mehetett a bíróságra, hiszen nekik kellett volna vigyázni rá.

Szóval, ez nem játék és nem csak arról szól, hogy te bezárva érzed e magad, hanem az iskola felelősségéről is. Kell nekik egy biztonsági háló, ami a Házirend. 18 évesen meg lehet beszélni az ofővel. Elég nagy parasztság jogszabályokkal megpróbálni kicselezni, holott ő tudna legjobban segíteni, ha úgy adódik, hogy halaszthatatlan dolgod akad kint.

2020. szept. 8. 09:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!